Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collegegeld betalen per studiepunt

Gepubliceerd: 3 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten mogen binnenkort collegegeld per studiepunt betalen als ze worden opgeslokt door mantelzorg, jonge kinderen of de medezeggenschapsraad. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een experiment.

studiepunten
Studenten betalen hun collegegeld nu per jaar, terwijl ze soms veel minder onderwijs volgen. In het aangekondigde experiment mogen studenten per studiepunt betalen. Zo kunnen ze hun opleiding naar eigen inzicht plannen.

Amsterdam

Het voorstel kwam van VVD en PvdA, die het plan samen met studentenorganisaties ISO en LSVb bedachten. De Universiteit en Hogeschool van Amsterdam willen ermee aan de slag.

De oppositie probeerde het plan destijds meteen te torpederen. De partijen spraken van een supermarktmodel en afhaalchinees waarin studenten alleen populaire vakken zouden kopen. De Kamerleden van VVD en PvdA waren verbaasd dat hun collega’s het plan “binnen een minuut afkraakten”.

Vertragen

Het idee is dat studenten de regie in handen krijgen en hun studietempo kunnen vertragen als de omstandigheden daarom vragen. Waarom zou je betalen voor onderwijs dat je helemaal niet volgt?

Minister Bussemaker zag er wel wat in, al waarschuwde ze dat slechts een beperkte groep studenten zou mogen meedoen. ‘Want als je intensief onderwijs wil, zal zoiets nooit voor iedereen kunnen.’

Ze wil nu onderzoeken of ‘flexstuderen’ het hoger onderwijs toegankelijker maakt en of studenten hierdoor minder vaak uitvallen. Misschien maakt het studenten ook tevredener en hebben ze meer mogelijkheden zich te ontplooien.

Lagere studiedruk

De Landelijke Studenten Vakbond is nog altijd te spreken over het plan, maar plaatst ook een kanttekening. ‘De druk om zo snel mogelijk af te studeren wordt verminderd en studenten worden weer aangemoedigd om iets naast hun studie te gaan doen’, zegt voorzitter Jarmo Berkhout. ‘Maar als het collegegeld lager was, zou dit helemaal niet hoeven.’

De Tweede en Eerste Kamer mogen nog commentaar leveren op het experiment en ook de Raad van State zal zich erover buigen.

HOP, Irene Schoenmacker en Bas Belleman
Illustratie: Maus Bullhorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Collegegeld betalen per studiepunt

  1. Volgens mij bestaat dit systeem al best lang: open universiteit. Je koopt daar modules en bepaalt op die manier zelf hoe snel je gaat. Als een student inschat dat hij door andere voor hem belangrijke bezigheden maar 30 studiepunten gaat halen, wat is er dan mis mee om hem ook voor deze 30 studiepunten te laten betalen? Jammer dat er restricties aan verbonden worden (mantelzorger zijn, moeder zijn). Als iemand ervoor kiest om 8 jaar in plaats van 4 jaar over zijn studie te doen om persoonlijke redenen, bv hobby, is daar toch niets mis mee?

  2. Het lijkt een leuk idee, maar in de praktijk zal dit wel een stuk duurder worden. Het huidige systeem met klassen en roosters is vrij schools, maar maakt het mogelijk om te plannen en te budgetteren.

    Het is een goed alternatief bij bijzondere omstandigheden, maar ik hoop niet dat dit de nieuwe standaard wordt. Indien je liever op deze manier wilt studeren, dan is er voldoende aanbod van particulier onderwijs.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top