Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen regenboogvlag op ‘neutrale’ HR

Gepubliceerd: 6 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op diverse gemeentehuizen en scholen wordt op dinsdag 11 oktober, Coming Out Day, de regenboogvlag gehesen. Maar niet op de Hogeschool Rotterdam, omdat de school ernaar streeft ‘neutraal te blijven’.  

regenboogvlag-demian

Initiatiefnemer Margo Pluijter vindt het besluit van de directeuren van Concernstaf (CS) en Onderzoek en Onderwijs (OeO) jammer, blijft het onderwerp op andere manieren ter sprake brengen en hoopt wel dat de HR volgend jaar wel de vlag hijst.

Thuis voelen

Pluijter is op de HR beleidsadviseur en richt zich op het onderwerp inclusiviteit, op je ergens thuis voelen. ‘Daar vind ik dit, homoacceptatie en dus het hijsen van de regenboogvlag, heel goed bij horen’, vertelt ze. ‘Het is bekend dat homoseksuele jongeren zich zeker niet altijd thuis voelen op de HR. En je thuis voelen heeft effect op je studiesucces.’

De hogeschool heeft, vindt Pluijter, als taak te zorgen voor sociale acceptatie en veiligheid. Daar zijn de genoemde directeuren het mee eens, maar toch hangt er volgende week geen regenboogvlag op de hogeschoollocaties.

‘Lastige afweging’

Erwin van Braam, directeur CS: ‘Een lastige afweging. De statuten van de hogeschool geven aan dat de hogeschool staat voor pluriformiteit én emancipatie. Dat geldt ook expliciet voor seksuele geaardheid en dat kan uiteraard ook doorgetrokken worden naar seksuele identiteit.

De pluriformiteit betekent dat we geledingen in de hogeschoolgemeenschap in staat willen stellen om veilig uiting te geven aan hun identiteit en dat we gelijkwaardige ontmoeting en dialoog stimuleren.’

Maar de hogeschool streeft er daarbij naar om neutraal te blijven, stelt Van Braam: ‘Als centrale hogeschoolorganisatie kiezen we er daarom voor om niet actief mee te doen met, in dit geval, de Coming Out Day.’

Niet uit de kast durven komen

Dát homoseksuele studenten op de HR (vaak) worden gediscrimineerd, wil Pluijter overigens niet concluderen. ‘Maar via via hoor je dat er studenten en ook docenten zijn die op school niet uit de kast durven te komen vanwege angst voor discriminatie.’

De hogeschool juicht het overigens toe dat Pluijter en ook studenten en andere medewerkers aandacht willen besteden aan Coming Out Day. Van Braam: ‘Als studenten of medewerkers een bijeenkomst willen organiseren of op andere wijze de dialoog willen aanjagen, kunnen zij bij de centrale diensten van de hogeschool terecht voor hulp en advies. Zoals dat ook geldt voor andere thema’s binnen de hogeschool.’

Jos van Nierop
Illustratie Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

20 Responses to Geen regenboogvlag op ‘neutrale’ HR

  1. Jammer, ik had het wel leuk gevonden als ook ‘onze’ hogeschool de vlag had gehesen. Ieder statement is er toch weer een en hoezo neutraal? Is er ergens een strijd? Tussen homosexuelen en homohaters? Zijn we bang voor reacties van mensen die zich storen aan artikel 1. van onze grondwet? Hoezo neutraal, stelling moeten we nemen. Er wordt al veel te veel achteruitgeboerd uit angst voor gewelddadige lieden. In Friesland staat een bedrijf wat vlaggen maakt in alle maten en kleuren.
    Laten we voor volgend jaar vast een bestelling plaatsen voor vlaggen met een groot HR logo in……………………regenboogdessin.
    Fons van Maldeghem

  2. Neutraal blijven? Ten opzichte van wie? Degenen die tegen de inclusie, acceptatie, van LGBT-personen zijn, zijn nu net de reden dat hier nog steeds aandacht voor moet worden gevraagd en organisaties zoals de hogeschool moeten laten zien dat die mensen welkom zijn, bijvoorbeeld door het hijsen van de regenboogvlag.

    Ik wil helemaal niet dat mijn hogeschool daar neutaal in is. Ik wil dat die altijd kant kiest voor de mensen die zich buitengesloten voelen om wie ze zijn. (Dat beperkt zich dus ook niet tot de LGBT-gemeenschap.) Dit is een knap stuk slap gelul van de diensten.

    Ik vraag onze collegevoorzitter om hier zelf een uitspraak over te doen. Praat dit eens recht meneer Bormans!

    Paul, lid CMR

  3. Wat is er gebeurd met de houding van de hogeschool ten opzichte van vorig jaar?

    Vorig jaar is het volgende bericht geplaatst op de facebook van Hogeschool Rotterdam:
    “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. #regenboogvlag2015” Met een foto van de hogeschool waar wél een regenboogvlag gehesen is!

    Is het niet meer belangrijk dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig moet voelen op school?

    Kelly

  4. Neutraal? Niet kiezen is ook kiezen. Door niet mee te doen lijkt het alsof je tegen bent. Coming out (day) is geen keuze voor of tegen, het is een Grondrecht! Door nu niet te kiezen lijkt het alsof je hier niet echter staat.
    Ik vind het dus erg spijtig dat de HR niet gekozen heeft om gewoon mee te doen. Ik word er zelfs verdrietig van!

    Om even door te redeneren op deze ‘neutraliteit’: wat doen we op 4 en 5 mei met onze vlag? En op Koningsdag? Blijven we dan ook ‘neutraal’ en houden we onze vlag binnen? Ik hoop van niet, waarom nu dan wel? Neutraliteit is wel de slechtste reden die je kunt geven. Het lijkt wel of angst hieraan ten grondslag ligt; dat maakt me helemaal droevig!

  5. Laat ik even kritisch zijn, dit staat los van of ik er mee eens bent of niet. (ik vind het onzin dat er problemen over gemaakt worden).

    Ik ben het hierin mee eens met de keuze van de HR om de keuze te laten aan de individu zelf dan dat de keuze gemaakt word door de HR. En hiernaast gaat het maar om een klein percentage van de studenten (6-7%) .
    [1] https://www.movisie.nl/sites/default/files/LHBT-feiten-cijfers.pdf

    Ik ben ook van mening dat het niet de taak is van de HR om in te geven met elke thema dag die er is. Terwijl de HR wel de middelen hiervoor kan bieden, om iets te doen met de thema dagen (zoals in de laatste alinea aangegeven)

    Tevens zou er hiervoor best een doelgroep mentoraat zijn bij Studenten aan Zet, vind het ook wel jammer dat dit niet genoemd wordt. Maar blijkbaar vind de doelgroep dit niet belangrijk genoeg om dit zelf op te richten, want er is er geen. (Ja ik heb dit met opzet zo lullig mogelijk te laten klinken, zodat de doelgroep zelf in actie komt)
    [2] https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/nieuws/voor-decanen/student-aan-zet/

    Voor de Initiatiefnemer Margo Pluijter kijk of je met het decanaat een doelgroep mentoraat kan opzetten zoals Atuba voor studenten met verschillende culturele achtergronden of het PowerPlatform voor studenten die studeren met een functiebeperking.

    @Fons
    Misschien had je moeten lezen met wat de HR bedoelt met “neurtaal”, in dit geval willen ze de regie aan de student zelf geven in plaats van dat de HR het doet.

  6. Moeten ze geen Zwitserse vlag hijsen dan..? Maar even serieus. Neutraal? Hoe kan je neutraal zijn in homoacceptatie. Dat is gewoon een ja of nee. Je kan alleen neutraal zijn in een conflict, is die er dan? Nu komt het over alsof de HR homo’s niet accepteert, wat natuurlijk onzin is maar nu komt het zo wel over naar de buitenwereld. De reden die ze ervoor geven is in ieder geval een hoopje betekenisloze moeilijke woorden gebruiken als een soort politicus, zonder een daadwerkelijke geldige plausibele reden te geven. Heel vreemd en een heel onverstandige uitlating van de HR.

  7. @kritisch

    Het aan de keuze van de student laten is totaal iets anders dan neutraal blijven! Natuurlijk moet een ieder weten of hij ‘uit de kast komt’, maar het is wel fijn om te weten dat een organisatie als de HR daar ook ‘voor kiest’. Door die vlag NIET neutraal blijft en aangeeft dat het niet alleen huisregels heeft en naleeft / handhaaft, maar ook regels uit de Grondwet.
    Op het gebied van vrijheid van Godsdienst blijf je ook niet ‘neutraal’ noch op het gebied van ‘vrijheid van onderwijs’ enzovoort.

    Dat het om een kleine groep gaat is helemaal een non-argument. Misschien wel juist een reden om er juist aandacht aan te geven. Juist kleine groepen (minderheden) hebben bescherming en een veilige omgeving nodig.

    Tot slot zet u uzelf helemaal buitenspel in deze discussie met uw opmerking: “Maar blijkbaar vind de doelgroep dit niet belangrijk genoeg om dit zelf op te richten, want er is er geen.”. Hiermee bewijst u dat u totaal geen notie heeft van de gevoeligheden rondom holebi’s.

  8. Neutraal??? Lekker makkelijk… Past wel bij de Hogeschool Rotterdam. Alweer een gemiste kans. Jammer!!!

  9. Wat een teleurstellend bericht van “mijn” hogeschool. Waar de HR gelukkig op een heleboel punten studenten die het nodig hebben aandacht geeft, en daar ook veel p.r. voor maakt, haakt ze af als het over zo iets belangrijks als seksuele geaardheid gaat. Voor de belangrijkste hogeschool in Rotterdam, een stad met grootstedelijke problematiek, waar de HR een belangrijke bijdrage aan wil geven, is dit besluit fout en een gemiste kans. Ik had de HR graag, net als al die overheidsgebouwen en scholen haar nek zien uitsteken.

  10. Ik merk dat het standpunt zoals in het artikel verwoord de vraag oproept of de hogeschool diversiteit wel omarmt en inclusief wil zijn. Het antwoord is een eenduidig ja! Het is precies zoals Kelly zegt: iedereen moet zich geaccepteerd kunnen voelen en zich veilig weten binnen de hogeschool. Wat mij betreft geldt dat op Coming Out Day, en dat moet ook gelden op alle andere dagen van het jaar.

    Het begrip neutraliteit kun je op verschillende manieren uitleggen. Mij gaat het er om dat we de dialoog. Het initiatief ligt bij studenten en docenten. Die kunnen, zoals gezegd, altijd rekenen op hulp van de hogeschool. En wat mij betreft maken we dat meteen concreet: studenten en/of medewerkers die het initiatief willen nemen om op rond 11 oktober iets te organiseren waarmee we aandacht vragen voor Coming Out Day en de positie van LGBT-studenten – bijvoorbeeld een discussiegesprek over inclusie, veiligheid en diversiteit, een manifestatie of een andere mooie vorm – bied ik bij deze alle nodige hulp aan van de Concernstaf om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben ook zelf van harte bereid het gesprek aan te gaan en ik weet zeker dat onze collegevoorzitter dat ook is.

    Erwin van Braam
    directeur Concernstaf

  11. @Marcel

    Lezen is niet je sterkste punt zeker? Ik heb er zelf ook problemen mee, maar dat komt door dat ik zwaar dyslexies ben.

    Maar in het artikel worden handvatten aangedragen om toch een dialog te beginnen, hiernaast gaf ik hier in ook middelen weer. Maar zoals je met het artikel deed doe je bij mij ook cherrypicking (Je pakt iets kleins en vergroot het),

    Want je pakt precies 1 zin waarna ik riep voor een actie.
    “Maar blijkbaar vind de doelgroep dit niet belangrijk genoeg om dit zelf op te richten, want er is er geen. (Ja ik heb dit met opzet zo lullig mogelijk te laten klinken, zodat de doelgroep zelf in actie komt)”

    Waarmee ik bedoelde RICHT EEN DOELGROEP MENTORAAT OP VOOR LGBT STUDENTEN, want zoals ik het artikel lees en het bericht van Erwin van Braam staan ze hiervoor open. Dit geeft de studenten een stem.

    Maar ik blijf mijzelf afvragen waarom sommige studenten op een Hogeschool zitten terwijl een kinderdagverblijf beter voor ze is, vooral als ze vragen voor een “bescherming en een veilige omgeving” (en ja nu cherrypick ik).

    Binnen een hogeschool moet je een discussie aan kunnen gaan, maar op het moment dat je iemands mening weg legt (buitenspel zet) omdat je zijn mening niet aanstaat is er toch iets mis met je eigen niveau.

    Maar ik heb zelf ook genoeg ervaringen met mensen die uit de kast komen maar niet op de manier die hier besproken wordt, want dit zijn/waren studenten met een functiebeperking en bij deze doelgroep kan het betekenen dat ze hun opleiding moeten opgeven omdat ze het niet durven.

  12. @Kritisch

    Kun je naast ‘cherrypicking’ ook de andere drogredenen in je reacties benoemen?

  13. Dat de beslissing zoveel reacties oproept. mensen die voor of tegen zijn, geeft dus aan dat HR een goede beslissing heeft genomen om te kiezen voor ”neutraal”. Top werk HR! In het artikel wordt ook aangegeven dat HR het op andere manieren stimuleert, door bijv. in dialoog met elkaar te gaan. Ik denk dat dat meer effect heeft dan een vlaggetje ophijsen, als je wilt dat mensen (homo & hetero’s) met elkaar in dialoog gaan, dan zal een vlag daar niet voor zorgen.

  14. Mbt het advies tot oprichten van een ‘regenboog’ doelgroep mentoraat, vraag ik mij af: als oplossing voor wat? Je thuis voelen bij elkaar?
    Persoonlijk zou ik onze hogeschoolgemeenschap toewensen dat dat niet nodig is.
    En deze zoals hierboven in percentage kleingemaakte ”doelgroep’ en ieder ander individu in de school zou ervaren dat men onvoorwaardelijk welkom is.
    Tot die tijd is mogelijk juist de ‘doelgroep’ van de regenboogvlag -> de grote groep die zich nog minder bewust is van de betekenis om tot een minderheid te behoren, die zelf geen uitsluitingsmechanismen heeft ervaren nog de positieve kracht van diversiteit heeft leren kennen en waarderen.
    Geen regenboogvlag vanuit de neutrale organisatie dus.
    We kunnen wel als individu dagelijks onze kans pakken om vanuit ons gedrag naar elkaar – open te staan voor elkaars eigenheden op welk vlak dan ook en ruimte bieden aan de diversiteit en zo transformeren naar een inclusieve gemeenschap.

  15. Ik snap niet dat iedereen hier zo moeilijk over doet. Ik ben het volledig eens met de HR in deze beslissing, als je er als groep studenten iets aan wilt doen, dan krijg je er de ruimte voor, maar de HR zelf doet dit niet. Moeten ze anders voor iedere gelegenheid een vlag ophangen? Als je het voor deze dag doet, moet je het ook voor andere dagen doen. Dus met alle religieuze feestdagen, alle nationale …-dag, alle internationale …-dag, etc. En dan nog zal je groepen vergeten die dan heel zuur op profielen gaan reageren dat ‘hun’ dag is overgeslagen.

    Niet meedoen aan de gekkigheid, iedereen is welkom en iedereen kan het initiatief nemen om iets onder de aandacht te brengen. Maar dat mag je dan lekker zelf doen, niet verwachten dat iemand anders het voor je doet.

  16. De pittige opmerkingen over “niveau” en “kunnen lezen” over en weer laten maar weer eens zien hoe lastig een open dialoog kan zijn en hoe snel er wordt overgegaan tot een persoonlijke aanval.
    Jammer en een gemiste kans, inderdaad, dat de ”neutrale” Hogeschool Rotterdam terugschrikt van het hanteren van een symbool (vlag) waaronder het voor iedereen duidelijk is welke positie de HR kiest. De toezegging steun te willen leveren aan een ieder die iets wil organiseren maakt op mij eerlijk gezegd weinig indruk. Zoals ik het zie, wilde Margo Pluijter iets organiseren en is ze daarin niet gesteund.
    Ik ben docent en betreur het ten diepste dat mijn werkgever de regenboogvlag niet zal ophangen op 11 oktober.
    @ Erwin Braam: beschouw dit gerust als een initiatief van een docent. Kunnen de vlaggen alsnog gehesen?

  17. Wel pleiten voor inclusiviteit maar hierin niet het voortouw nemen. Een gemiste kans als onderwijsinstelling om je studenten en docenten een hart onder de riem te steken.
    Geen kleur geen geur, geen smaak. Gewoon lekker neutraal en ruggegraatloos.

  18. Ja ik vind het ook wel een beetje jammer. Enerzijds zijn we allemaal fan van homo’s en lesbo’s. Anderzijds willen we neutraal zijn en als hogeschool geen stellingnemen.
    Laat die homo’s, lesbo’s en transgenders maar lekker zelf emanciperen. Ze mogen prima een
    ‘dingetje’ organiseren en we ondersteunen ze wel maar nemen zelf geen initiatieven. Ook niet als een collega ons dat expliciet vraagt.
    Dat emancipatie van onderaf begint snap ik, dat er bij de LGBT’s al veel stappen genomen zijn snap ik ook, maar het zou toch absolutely fabulous zijn als er van bovenaf ook een geste zou komen. Niet iets waarbij LGBT’s gesteund worden wanneer ze zelf iets organiseren, maar iets dat wordt gedaan. Of ze nu zelf iets organiseren of niet.
    Homo-emancipatie is niet iets waar alleen homo’s zich hard voor zouden moeten maken, de hogeschool heeft hier naar mijn (bescheiden) mening ook een taak in.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top