Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Haider filmde in Irak de strijd tegen IS

Gepubliceerd: 22 November 2016 • Leestijd: 2 minuten en 3 seconden • Afgestudeerd Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zes jaar gelden verhuisde Haider vanuit Irak naar Nederland, omdat hij zich daar niet meer veilig voelde. Ondertussen heeft hij een hbo-diploma op zak en trekt hij volle zalen met zijn afstudeerfilm Last Wall.

Haider met een kat op zijn schouder achter de PC
Tot juni 2016: audiovisueel ontwerpen aan de WdKA
Nu: zelfstandig filmmaker HyConcept

‘M’n ouders vertelden me dat ik als kind al een goede verhalenverteller was. Ik had zelfs m’n eigen kinderprogramma op de nationale televisie in Irak. Toen ik ouder werd, reisde ik met mijn camera door het Midden-Oosten om culturen te ontdekken en verhalen van bijzondere mensen te vertellen, in samenwerking met tv-stations in Jordanië, Dubai en Teheran. Vanaf 2003 werkte ik ook in Irak als oorlogscorrespondent. Van de ene op de andere dag ging dat niet meer. Ik had een reportage gemaakt die politiek gevoelig lag en werd gezocht. Dus ben ik weggegaan. Ik reisde naar Nederland en vroeg asiel aan.’

Overleven

‘Toen ik hier kwam, was ik 26. Ik wilde naar school en koos de studie audiovisueel ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie omdat het me leuk leek samen te werken met studenten van andere richtingen. Het eerste jaar was puur overleven: ik kon de docenten niet verstaan, de teksten moeilijk lezen en wist niet hoe ik me moest gedragen. Ik kende, naast m’n klasgenoten, niemand in Nederland, dus die contacten waren belangrijk voor me. Toch was het lastig samenwerken, omdat ik vaak niet doorhad wat er van me werd verwacht. Gelukkig kon ik met grapjes in hun harten komen.

Geleerd op de HR: Experimenteren en conceptueel denken.

‘Toen ik het eerste jaar had gehaald, kon ik echt beginnen met studeren en experimenteren. Veel studenten werken bij elke opdracht toe naar een perfect eindproduct terwijl je je studie ook kan gebruiken om te experimenteren. Na drie jaar wist ik dat mijn afstudeerproject een film moest zijn die belangrijk was. Waarin ik iets zou belichten waar mensen over praten, maar wat ze niet begrijpen. Ik koos het thema terrorisme omdat dat nu gaande is. Er zijn echte verhalen waar niemand van afweet. Ik zocht contact met dorpelingen in Irak die vechten tegen IS en vroeg hen om met een GoPro beelden van hun strijd te maken. Zelf ging ik ook naar Irak om opnames te maken in het gebied waar de strijd zich heeft afgespeeld. Van al deze beelden maakte ik Last Wall.’

Gesneuveld crewlid

‘Met Last Wall haalde ik mijn diploma en veel applaus. De film is twee keer vertoond op het Nederlands Film Festival en een keer op het Arab Film Festival, en iedere keer kreeg ik applaus en geïnteresseerde vragen van het publiek. Mensen hadden de strijd tegen IS nooit van deze kant gezien, ze wisten niet dat hele dorpen daadwerkelijk meestreden. Het is mooi dat ik ze dit heb kunnen laten zien. Het verhaal is echt, een van mijn crewleden is in augustus zelfs gesneuveld tijdens het vechten.

Gemist op de HR: Samenwerken met grote partijen zoals de VPRO. Andere instellingen zoals de Nederlandse Filmacademie doen dat wel.

‘Nu ik ben afgestudeerd, heb ik mijn eigen bedrijf HyConcept opgericht waarmee ik meer van dit soort films wil maken. Ik heb er vertrouwen in, m’n agenda stroomt al aardig vol met mooie klussen.’

Tekst: Tosca Sel
Fotografie: Saskia Stavenuiter

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top