‘Incomplete boekenlijsten onwenselijk’
Gepubliceerd: 29 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Studenten moeten voorafgaand aan het collegejaar weten welke boeken ze moeten aanschaffen en welke kosten daarmee gepaard gaan. Dat vindt de studentenraad en daar is collegevoorzitter Ron Bormans het mee eens.
‘Het komt voor dat er in de loop van het jaar, na publicatie van de boekenlijst, nog wijzigingen zijn’, vertelde studentlid Paul Reinders vanmiddag tijdens de vergadering van de studentenraad (sgmr, studentengeleding van de medezeggenschapsraad). ‘Dat moeten we tegenhouden! En we willen ook dat er een kostenplafond komt zodat je weet wat je aan boeken kwijt bent over een periode van vier jaar, met daarbij wel een foutmarge.’
Slordig
Met dat laatste is Bormans het niet eens. ‘Boeken horen bij onderwijs en ik ga opleidingen niet voorschrijven hoeveel en welke boeken studenten moeten gaan kopen. Dat is de taak van het onderwijs.’ De collegevoorzitter vindt wel dat incomplete boekenlijsten ‘niet wenselijk zijn’. Bormans: ‘Als er ineens een boek bijkomt of niet meer nodig is, is dat slordig en onnodig kostenverhogend en daar wil ik de instituutsdirecteuren wel op wijzen.’
Eigenlijk is Bormans van mening dat het agendapunt ‘boekenkosten’ niet bij de sgmr maar in de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) thuishoort. Hij is er niet van overtuigd dat het om een hogeschoolbreed probleem gaat, en zo hard kon de studentenraad het ook niet maken. Rajae Bolghiran: ‘Maar wat nou als het wel overal een probleem is?’ Ja, dan moet ik er iets aan doen, reageerde Bormans.
Centrale inkoop
Op verzoek van de sgrm gaat de collegevoorzitter wel uitzoeken op welke manieren er kosten te besparen zijn. Bijvoorbeeld door boeken centraal in te kopen of door digitale versies van boeken te gebruiken in plaats van hardcopy’s. Ondertussen gaat de studentenraad het probleem bij de imr’en neerleggen.
Jos van Nierop
Wat een onzinnig idee, dat kostenplafond. Bij mijn weten hebben de opleidingen geen glazen bol waarmee ze 4 jaar de toekomst in kunnen kijken! Daarnaast zijn boekenkosten gemakkelijk zelf in de hand te houden. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde boeken niet aan te schaffen, andere zijn vele malen goedkoper tweedehands te vinden (bijvoorbeeld op bol.com) en tenslotte zijn er ook boeken die gewoon in .pdf vorm op internet staan.
Opleidingen hebben namelijk niet het recht om studenten te verplichten boeken te kopen. Een beetje zelfstandigheid en inzicht mag wel van toekomstig professionals verwacht worden naar mijn idee. Dit maakt ook de kostenbesparende mogelijkheden die vanuit de opleiding komen overbodig.
Beste is altijd tot de les begint af te wachten en dan te bestellen aangezien het vaak zo is dat ze drie boeken voorschrijven maar je er uiteindelijk maar 1 nodig hebt.
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat opleidingen meer e-books op de literatuurlijst gaan zetten die gratis te downloaden zijn door studenten. Inmiddels biedt de mediatheek al meer dan 200.000 vakinhoudelijke betaalde e-books aan die via HR-login toegankelijk zijn: http://hint.hro.nl/nl/HR/Voorzieningen–Services/Mediatheken/Online-Bronnen/Ebooks/