Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan drinkt gin-tonic, voor z’n gezondheid

Gepubliceerd: 4 July 2016 • Leestijd: 2 minuten en 41 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Waar drink je een goede gin-tonic? Jonathan ging proeven.

Zwart wit kleurplaat van Jonathan en gin tonics

FG Food Labs

François Geurds is misschien wel Rotterdams bekendste kok. Niet gek want zijn restaurants FG en FG Food Labs zijn samen goed voor drie Michelinsterren. In zijn zaak in de Hofbogen kun je ontzettend lekkere en vooral bijzondere gin-tonics drinken. FG Food Labs beschikt over 74 gins en 9 soorten tonic. De presentatie van de gin-tonic in dit restaurant is spectaculair. Nadat de bartender het glas met ijs, gin en kruiden heeft gevuld, schenkt hij er vloeibare stikstof op van -196°C. Als je het glas met tonic vult, komt er een rookkleurig soort gas vrij dat bijna een minuut blijft hangen. Zeker weten dat alle blikken op het terras op jou zijn gericht als je dit bestelt.

Katshoek 41 

Destino

Waar wij in Nederland pas net kennis hebben gemaakt met de gin-tonic, is de drank in Spanje al jaren een begrip. De combinatie van warm weer, lange avonden en een tapas-borrelcultuur ligt daar natuurlijk aan ten grondslag. Niet gek dus dat tapasrestaurant Destino een uitgebreide gin-tonickaart heeft.

Zaagmolenkade 37/38

Tante Nel

Nog een bijzondere plek voor een gin-tonic is Tante Nel. Want eigenlijk is dit een snackbar. Niet een gewone, maar een luxe met haute friture. De patat en ‘oma’-kwaliteit bitterballen zijn al lekker, maar een glas gin-tonic maakt het pas echt af. Bij Tante Nel heb je de keuze uit bijna tien soorten gins en meerdere soorten tonic. Kies een plekje in de zon op het ruime terras en je zult me gelijk geven dat dit een heerlijke combinatie is.

Pannekoekstraat 53a

 


Gin-tonic, voor je gezondheid

Na het witbier, de rosé, de cider en de Aperol spritz is het deze zomer tijd voor gin-tonic. Kaal, met ijs of met een halve (fruit)salade in je glas: je kan niet om het drankje heen. En dat hoeft ook niet, want het is een geneesmiddel. Helaas werkt het niet echt tegen katers.

Illustratie van Bobby's Dry Gin fles
Bobby’s Dry Gin uit Schiedam
Bobby’s is vernoemd naar de Molukse opa van oprichters Sebastiaan en Jim. Om de smaak van Indië ook in Nederland te krijgen, verrijkte deze Jacobus (kortweg Bobby) zijn jenever altijd met specerijen en kruiden. Dat oude recept stond vijftig jaar later aan de basis van deze kruidige gin. Combineer met de tonic Fever Tree, verkrijgbaar bij de slijter.

Illustratie zwart wit van VL92 gin fles
VL92 uit Vlaardingen
VL92 is vernoemd naar een historisch Vlaardings zeilvrachtschip: de VL92. Dat is de laatste ‘logger’ voor de haringvisserij die nog bestaat. De bijzondere fles wordt genummerd en heeft zelfs een internationale designprijs gewonnen. Combineer met Fentimans tonic.

Een koortsachtige geschiedenisles

De gin-tonic is een absolute klassieker onder de cocktails. Toch was het oorspronkelijk een medicijn. Dat zit zo: in de zeventiende eeuw werd ontdekt dat de bast van de kinaboom gebruikt kon worden om koorts te bestrijden. De werkzame stof in de bast, kinine, gold daarmee als een eerste medicijn tegen malaria. Niet gek dus dat tonic, dat zijn bittere smaak dankt aan kinine, zo dé drank werd onder Europeanen die in de koloniën woonden. Later volgde de geniale toevoeging van een scheutje gin en de gin-tonic was geboren.

Kleurplaat van glas gin and tonic
Eigenlijk heeft de gin-tonic een Nederlands tintje. Op Nederlands-Indië groeiden namelijk bijna alle bomen voor de kininekweek. Daarnaast stamt de Engelse gin rechtstreeks af van onze jenever. Een groot verschil is wel dat gin gestookt wordt met veel meer kruiden. En dat proef je.

 

Zelf doen

Je kan de gin-tonic bijna overal drinken. Liever zelf maken? Dan is dit het basisrecept:

Ingrediënten:
– 35 ml gin
– 100 ml tonic
– IJsblokjes

Zo maak je ‘m:
Bij een goede gin-tonic ligt de verhouding rond de 1:3. Sterker kan natuurlijk altijd. Vul een groot glas tot de rand met ijs en voeg de gin en tonic toe. Roer rustig zonder de tonic te laten bruisen. Garneren met citroen, limoen en komkommer zorgt voor een frisse gin en een sinaasappel met ingestoken kruidnagels of stengel limoengras levert een kruidigere variant op.


Tekst:
Jonathan van Noord
Illustraties: Gina Borsje

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top