Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: ik heb met een ander gezoend

Lieve Tosca,

Laatst heb ik iets stoms gedaan: toen ik op stap was met vriendinnen heb ik met een jongen gezoend. We zagen elkaar, raakten in gesprek en na een tijdje stonden we te zoenen. Alles ging heel vloeiend. We waren zo in het moment dat ik niet echt nadacht over mijn vriend en de gevolgen die dit zou kunnen hebben voor mijn relatie. Ik heb namelijk ook al twee jaar verkering met een jongen die ik helemaal niet kwijt wil. Nu weet ik niet goed wat ik moet doen. Mijn vriend is heel erg tegen vreemdgaan. Moet ik hem de waarheid vertellen en hopen dat hij mij vergeeft of mag ik dit voor mezelf houden om onze relatie te sparen? Wat zou jij doen?

Lfs, anoniempje

Lieve Tosca schrik

Lief Anoniempje,

Een keertje met een ander zoenen, kunnen de meeste geliefden elkaar – hypothetisch gezien – meestal wel vergeven. Zeker als die zoen niets betekent. De vraag is alleen hoe de ander reageert als de situatie niet langer hypothetisch is. Vaak komen er dan emoties als jaloezie en verdriet om de hoek kijken die het vergeven en vergeten een stuk lastiger maken.

Je zoenpartij voor jezelf houden, is een optie. Je hoeft er niet over te liegen, je vertelt het alleen niet. Je kan hiervoor kiezen omdat je schreef dat je vriend nogal jaloers is aangelegd en je wel graag bij hem wilt blijven. En omdat je hem geen pijn wilt doen.

Het klinkt misschien als ‘de makkelijke optie’, maar dat is het niet altijd. Sommige mensen gaan zich na een tijdje schuldig voelen. Bijvoorbeeld als hun partner superlief doet, terwijl hij/zij niet weet dat hij/zij bedrogen is. Dit knagende schuldgevoel kan relaties slopen.

Je vriend de waarheid vertellen heeft dus mijn voorkeur. Omdat je niet tegen je partner wilt liegen en omdat je je vriendinnen – die het misschien wel hebben gezien – niet wilt dwingen dit ook te doen. Wees eerlijk over wat er is gebeurd en hoeveel deze misstap voor je betekent. Betekent het niets en wil je nog steeds het allerliefst bij je vriend zijn, wees hier dan duidelijk over. Zo duidelijk dat je vriend niet over je intenties kan twijfelen.

En bespreek ook hoe je vanaf hier verder gaat samen. Misschien is hij meer vergevingsgezind dan je dacht en kunnen jullie na een goed gesprek verder. Als hij het lastig vindt je te vertrouwen, moeten jullie een manier vinden om hieraan te werken. Hou in dit proces wel goed je eigen grenzen in de gaten, je hoeft hem nu bijvoorbeeld geen toegang tot je telefoon te geven en hij heeft ook niet het recht je eindeloos te controleren. Het moet wel allemaal een beetje redelijk blijven.

Twijfel je nu aan je relatie en wil je praten over de toekomst, doe dat dan ook. Dit is het moment om dingen uit te spreken en aan jullie relatie te werken.

En bespreek – als dit achter de rug is – eens hoe jullie in de toekomst willen omgaan met eventuele betekenisloze kussen in de kroeg. Misschien komen jullie wel samen tot de conclusie dat het ’t vermelden niet waard is. Dat zou jullie beiden een boel stress kunnen schelen in de toekomst.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 6 April 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Lieve Tosca: ik heb met een ander gezoend

  1. Reactie op 1. (P):
    Inderdaad. Ik zou er toch niet aan moeten denken dat mevrouw Batman thuis komt en zegt dat ze even vergeten was dat ze een relatie had en plotseling stond te zoenen.

    Misschien een wijze les om of: niet meer uit te gaan, of: minder te drinken, of: je relatie te verbreken. Als je hem toch al even kan vergeten, waarom zou je dan blijven?…

    En als vriendje zou ik toch in de fase komen dat ik denk: als het één keer kan gebeuren….

  2. @BATMAN Tja weet je wat het is, je kunt dat natuurlijk wel makkelijk stellen. Echter is het wel feit dat je met een scheutje alcohol erg gemakkelijk iets doet waar je achteraf spijt van kan krijgen. Het zal wel per persoon verschillend zijn of je iemand zal vergeven.

    Wie weet zal die vriend dalijk ook wel zeggen dat ie al met 4 dames vreemd gegaan is, een profiel heeft op Tinder en Happn of een betaald account voor SecondLove… Soms is niet vertellen beter.

  3. Hier wordt een typische, fundamentele denkfout gemaakt. Liefde gaat niet over wat IK wil ontvangen, maar over wat ik wil GEVEN aan een ander; het gaat over toewijding, trouw, zorg, en zelfverloochening. En als je dat niet kunt opbrengen dan moet je je afvragen of je liefde voor die ander wel echt is. Misschien is er wel sprake van meer liefde tot jezelf dan liefde tot de ander. Je zult moeten accepteren dat je iets hebt gedaan dat regelrecht ingaat tegen de liefde voor de ander; dat je je vriend hebt bedrogen. En je zult daar ook de consequenties van in moeten zien.

    En zeg dan alsjeblieft niet dat deze definitie van liefde niet haalbaar is, dat een mens niet zo in elkaar zit, maar accepteer maar gewoon dat je soms je eigen verlangens tot bevrediging even opzij moet zetten, en jezelf een schop onder je achterste moet geven.

  4. Lieve Sjon de Heartbreaker,

    Ja Sjon dit gaat idd over jou.
    Zullen we afspreken?

    Liefs anoniempje

  5. Misschien wil ik het volgende zeggen:

    Ik heb geen oplossing voor wat je moet doen (wel/niet zeggen) maar wat je is “overkomen” of “hebt gedaan” is, zeker op jouw leeftijd, niet raar. Dat moet je je beseffen.

    Dit is onafhankelijk van voor welk probleem je gaat kiezen: “binnenvetten en jezelf opvreten” of “eerlijk maar relatiecrisis”.

    Ik kan je vertellen dat als je later op je leven terugkijkt, je de laatste optie vermoedelijk de beste vindt. Maar dan heb je makkelijk praten: je bent niet meer bij diegene, of je weet dat diegene begrip heeft voor dit soort dingen tot op zekere hoogte.
    Nu zit je er nog middenin, en je kunt niet van bovenaf kijken wat er achter de schutting ligt….

  6. @Docent (dus niet die een of andere vage, maar die andere) hoezo keur je het gedrag van deze briefschrijfster zo af en moet ze zichzelf een trap onder haar achterste geven? Het komt niet echt overeen met wat je schrijft over zorg en zelfverloochening. Wat als jij een partner hebt/zou hebben die zielsveel van jou houdt en toch af en toe behoefte heeft aan zoenen of sex met een ander? Zou jij dan ook toewijding en trouw GEVEN en het haar gunnen haar behoeften te bevredigen of zou je de benen NEMEN? Gewoon een gedachtespelletje, no judgement.

  7. Ik persoonlijk wil niet weten of mijn partner met een ander heeft gezoend als het verder niet veel om het lijf had. Het doet me alleen maar pijn en ik word er onzeker van. Maar als hij verliefd wordt op een ander hoor ik het graag. Dan wil ik vechten! Of wegrennen omdat het toch al niet veel meer voorstelde. Kijk, dan kan ik kiezen.
    En mee eens Tosca: als je van iemand houdt, gun je hem of haar ook zo nu en dan een fijne zoenpartij. Al is het alleen maar zodat hij/zij ook weer weet hoe goed JIJ daar in bent!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top