Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca met regenkapje op

Lieve Tosca: Trainen met anabolen yay of nay?

Lieve Tosca,

In mijn klas zitten veel mensen die naar de sportschool gaan. De meeste boeken daar ook resultaten. Echter is er een klasgenoot waar het nog niet echt mee wil lukken. Een paar medestudenten maken geintjes dat hij kleine armen en een kippenborst heeft. Nu heeft hij tegen mij in vertrouwen gezegd dat hij steroïden wil kopen zodat hij eindelijk bij de grote jongens kan horen. Wat moet ik in deze situatie doen?

Groeten,
Piet Poar

 

Lieve Tosca met een regenkapje op

Lieve Piet,

Volgens mij zijn ‘grote jongens’ mannen die zich niets aantrekken van medestudenten die je pesten met je kleine armpjes en een kippenborst. Maar omdat je zelfvertrouwen nou eenmaal niet met gewichten traint, heb je daar nu even niets aan. Laten we het over de steroïden hebben.

Anabole steroïden kan je in Nederland alleen op doktersrecept krijgen. Ze worden voorgeschreven als ze medisch noodzakelijk zijn en een blokjesbuik is geen medische noodzaak. Anabole steroïden kunnen pittige bijwerkingen hebben: van puisten en kaalheid tot gekrompen ballen en hartklachten aan toe.

Omdat ik zelf niet zo veel van anabole steroïden weet, heb ik advies gevraagd aan Hans Wassink van de Dopingautoriteit. Hij waarschuwt dat het op eigen houtje, zonder enige medische noodzaak, gebruiken van anabole steroïden risicovol is: ‘Het zijn geneesmiddelen met bijwerkingen en die bijwerkingen zijn hoogst individueel. Als je pech hebt, heb je meer last van de bijwerkingen dan van de spiergroeibevorderende werking.’

Gebruikers zien tijdens hun kuur, de periode waarin ze anabole steroïden gebruiken, wisselende resultaten. Wanneer ze stoppen, krijgen ze het volgens Wassink vaak moeilijk: ‘Na gebruik komt de productie van je eigen testosteron – het mannelijk geslachtshormoon dat zo’n belangrijke rol speelt bij de spieropbouw – lam te liggen. Het duurt minimaal een maand of drie voordat je eigen hormoonproductie weer op peil is. Testosteron zorgt ervoor dat je je sterk en vitaal voelt, wanneer je er weinig van in je lijf hebt, voel je je dus lamlendig. En de spiermassa die je tijdens een kuur hebt opgebouwd, verdwijnt dan ook weer.’

Als je steroïden wilt gebruiken, moet je dus op zoek naar een ‘dealer’ of ze op het internet bestellen. Beide opties zijn vrij risicovol omdat niemand weet wat er precies in die pillen of ampullen zit. Medicatie die je bij de apotheek haalt, wordt heel streng gecontroleerd. Je weet dus wat je koopt en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Als je spullen op de zwarte markt koopt, kan het dus zijn dat je spul koopt dat niets doet óf spul dat nog gevaarlijker is dan dat je probeerde te kopen. En er is natuurlijk ook gewoon kans dat je de real deal koopt, maar zie dat maar eens te herkennen.

Mijn advies aan je klasgenoot zou zijn: blijf lekker doortrainen en probeer lol te krijgen in de work-out. En als je klasgenoten je blijven pesten, kan je beter andere sportmaatjes zoeken, want deze eikels zijn je tijd niet waard. Ik weet niet wat je trainingsdoel is, maar lang niet alle meiden vallen voor jongens met spierballen. Een normaal lijf en een goed gesprek doen veel meer voor ons. En boven alles: kleine armpjes en een kippenborst lijken mij honderd keer beter dan een kaal hoofd, een puisterige huid en een haperend geslacht.

Wassink zegt: ‘Op de website van de Dopingautoriteit voor fitness & bodybuilding vind je meer informatie over dit soort middelen, trainingsschema’s en wat je moet eten voor optimale spieropbouw. Informeer je en laat je niet verleiden tot stuntwerk met risicovolle middelen.’

Ik hoop dat je voldoende informatie hebt om een goed gesprek te voeren met je klasgenoot.

Lfs Tosca

Je kunt ‘Lieve Tosca’ om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles. Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca? Mail dan naar t.sel@hr.nl

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 26 October 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca: Trainen met anabolen yay of nay?

 1. Toen ik begon met een crackdieet om het perfecte strandlichaam te krijgen, kreeg ik veel kritiek. Vrienden en familie hadden achterlijke redenen om niet op dieet te gaan, regelmatig kreeg ik dingen te horen als: “het is verslavend”, “crack is slecht voor je gebit”, “hoezo wil je 50 euro lenen?” en meer van dat soort onzin. Gelukkig heb ik niet geluisterd naar de “haters”.

  Momenteel ben ik 45 kilo met maar 4% lichaamsvet! Er zijn maar weinig mannen met een dergelijk percentage lichaamsvet, iets waar ik dan ook erg trots op ben. De “nadelen” (als je het al nadelen kunt noemen) neem ik voor lief. Nou en dat ik regelmatig flauw val, soms drie of vier dagen niet slaap en in een bushokje woon; ik heb een afgetraind lichaam en daar ben ik erg blij mee. Dat ik soms mijn lichaam moet verkopen om mijn trainingsregiment te kunnen bekostigen is wat minder, maar aan schoonheid hangt een prijskaartje zeg ik altijd maar.

 2. Hmm… ik weet niet. Ik heb het nooit gebruikt en zal het waarschijnlijk ook nooit doen (spuiten zetten, yikes!) maar wat de dopingautoriteit zegt is wel errug met het vingertje hoor. Voor de gein: lees de bijsluiter van paracetamol eens, wat de bijwerkingen daar van zijn bij overmatig gebruik. Bovendien zijn er middelen die je náást de anabolen neemt om een en ander te reguleren. Die gekrompen ballen zijn bv tijdelijk (omdat je eigen productie tijdens de kuur stil staat). Na je kuur wordt dat weer hersteld. Ook het herstel is misschien een maand, als je er een suplement bij neemt na afloop. Goed onderzoek doen en praten met ervaren gebruikers is ook belangrijk. Er zijn meerdere soorten anabolen, niet alles werkt hetzelfde. Sommige groei je heel hard van terwijl andere je minder heftig laten groeien maar je bv ook droger (minder vet) maaken. Afhankelijk van wat je wil en hoe je er uit ziet dus. Je noemt ook pillen: die zijn minder sterk, én je hoeft geen spuiten te zetten maar die zijn bv weer slechter voor je lever. Zoals met alles, als je een keer zo’n kuur doet kan er denk ik weinig kwaad, mits je goed onderzoek doet en je bron zorgvuldig uitkiest. Je moet niet doorslaan en kuur na kuur doen. Je dokter wil je misschien niet helpen ‘omdat het niet noodzakelijk is’ maar in genoeg andere landen bieden artsen het juist aan om het begeleid te kunnen doen, zoals in Amerika. Tot slot: ik ben geen bron, dus dit was min interpretatie van wat ik heb ‘geleerd’ van kennissen en het internet.

 3. Op Netflix is een redelijk goede serie over steroïden (aanrader). Mijn broer gebruikt steroïden (pillen, niet spuiten) en hij traint 6 dagen per week. Hij ziet er overdreven gespierd uit en zijn fysiek is niet te halen zonder deze middelen en een stuk genetische aanleg.
  Maar.. ik heb 2 vrienden (man en vrouw) die ZEER gespierd zijn en aan bodybuilding doen. Wat hun geheim is? ETEN! Ze trainen een half uur per dag, 6 dagen per week en eten gewoon super veel (en gezond). Dus denk aan rijst, sla, kip, fruit en geen bullshit zoals patat, pizza e.d. Ook zijn ze puur gericht op spieropbouw en niet op conditie. Deze twee mensen gebruiken (zover ik weet) geen steroïden, maar wel supplementen zoals eiwitshakes.
  Om er mooi uit te zien zijn geen steroïden nodig. Maar wel een hoop discipline en tijd. Het duurt zeker 1 a 2 jaar voordat je echt gespierd bent. Dat betekent 2 jaar lang minimaal 3x per week de sportschool in. Daarbij is het beter om vaker te gaan. Superlange sessies van 2,5 uur hebben veel minder zin (of je moet af willen vallen). En als je stopt ben je al je spieren weer kwijt…
  De meest effectieve manier om er goed uit te zien: Zelfvertrouwen opbouwen en die gespierde “mannetjes” maar lekker laten lullen. Gezond leven (dus je fit voelen) en lekker in je vel zitten is veel belangrijker. Want vind jij het erg dat je geen spieren hebt? Of vind je de kritiek erg? En als je de kritiek alleen erg vindt, dan is het zaak dat aan te pakken… Succes!

  p.s. over 60 jaar zijn we allemaal verlepte bloempjes 😛

 4. Het gebruik van anabolen is niet altijd dé oplossing (tenzij je heel graag op Phill Heath wil lijken). In jouw geval is aankomen in spiermassa vooral een kwestie van goed (vooral veel en voedzaam, gezien de dunne armpjes of het kippenborstje) eten, aanvullende supplementen (whey shakes) en de juiste trainingsmethoden. Daarbij is rust ook een belangrijke factor. Ga dus niet dagenlang bicepcurlen of benchpressen.
  Het is beter om je goed te laten adviseren door een personalcoach. Hij/zij geeft jou een op maat gemaakt advies wat bij jouw gewicht, lengte, leeftijd, leefstijl, doelen etc. past. Ga vooral niet het wiel opnieuw uitvinden.
  In de 3 jaar dat ik aan fitness doe kan ik je ook vertellen dat geduld een schone zaak is ;). Dus al die gespierde mannetjes in jouw klas lekker laten gaan voor wat ze zijn.. You will get there!

  Oh ja.. en niet vergeten de beentjes te trainen 😉

  Succes!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top