Opdracht: Maak een met internet verbonden vibrator
Gepubliceerd: 8 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.Intimate devices, dat is dus een ander woord voor seksspeeltjes. Docenten Diederik de Vries en Arne Padmos van technische informatica gaven studenten van de minor Security Lab de opdracht om een vibrator te maken die verbonden is met internet. Het leerdoel had niks te maken met de erotische industrie, maar alles met internetveiligheid.
‘Juist als het gaat om de intieme sfeer, is digitale privacy en veiligheid cruciaal. Veel mensen nemen privacy niet meer zo serieus. Er is een tegenstrijdigheid tussen privacy en gebruiksgemak, en die tegenstrijdigheid hebben we studenten willen laten onderzoeken’, aldus de docenten. ‘Om die reden kozen we ervoor studenten een met internet verbonden vibrator te laten maken. Partners kunnen daarmee op afstand seks met elkaar hebben, en daarbij willen ze geen pottenkijkers of opslag van informatie. Door de opdracht van deze context te voorzien, was het voor studenten direct duidelijk hoe relevant privacy was in hun ontwerp.’
Intieme en gevoelige data
De docenten halen de rechtszaak tegen We-Vibe aan. In september van dit jaar sleepte een vrouw het bedrijf voor de rechter, omdat het met internet verbonden massage-apparaat van We-Vibe zonder dat ze het wist ‘intieme en gevoelige data’ van haar gebruik naar het bedrijf had gestuurd.
Een taboeonderwerp zet studenten bovendien aan het denken hoe ze een realistische situatie kunnen creëren om hun product te testen. Zo moesten ontwikkelaars van een smart vibrator (buiten de HR) hun systeemontwerp omgooien omdat ze hadden getest op fruit en niet bij mensen. Vlak voor de delivery deadline bleek dat de Bluetooth in hun vibrator, waarmee zij verbinding wilden maken met internet, niet goed werkte door het menselijk lichaam.
Niet passen bij geloofsovertuiging
Terug naar de Hogeschool Rotterdam waar de studenten met al deze overwegingen aan het werk gingen. Niet alle studenten maakten een vibrator. Sommige vonden deze opdracht niet passen bij hun geloofsovertuiging. Ze maakten een andere intimate device die verbonden is met internet: een insulinepomp en een ‘kissing device’ waarmee je je geliefde een digitale kus kunt geven. De prototypes op deze foto zijn het eindresultaat van wekenlang programmeren, en tot slot ‘knutselen’ met de 3D-printer en siliconen in het Stadslab op locatie Wijnhaven 99.
Esmé van der Molen
Foto: Levien Willemse
Dit thema heeft wel een heel hoog giebel-gehalte, bij een klas met alleen mannelijke studenten. Waarom niet wat lef tonen en meer out-of-the-box denken door studenten een vibrator voor mannen laten ontwikkelen? Of een smart opblaaspop? Dan is het het uitvoeren van een functionele validatie ook een stuk eenvoudiger.
Als alles maar om seks moet draaien is het einde der beschaving nabij (donald duck, 1888)
@Eduard: Voortplanting (dus seks) is de reden waarom wij op aarde zijn.
Ingehaald(?) door de realiteit: https://tweakers.net/nieuws/118825/fabrikant-connected-vibrator-schikt-in-zaak-over-doorsturen-gebruiksdata.html
Ha Marielle,
Deze opdracht is dus níet gegeven aan een klas met alleen maar jongens. Twee dames ‘met een migratieachtergrond’ hebben óók meegedaan aan deze Minor, mét ronkende cijfers.
Zij hebben bewust gekozen voor de minor en hebben – desgevraagd – daar tot nu toe geen spijt van!