Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pabo’s veren op

Gepubliceerd: 14 September 2016 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het gaat beter met de hbo-opleidingen tot leraar in het basisonderwijs. Minder studenten haken af en de opleidingen trekken ook weer iets meer studenten, blijkt uit een rondgang.

Illustratie van bus met afgestuudeerden die eruit stappen

Sinds vorig studiejaar kom je niet meer zomaar op de pabo. De instroomeisen zijn strenger geworden. Aankomende juffen en meesters moeten eventuele gaten in hun kennis en vaardigheden dichten voor ze van start mogen. Dat zou voor betere eerstejaars studenten zorgen, die minder snel het bijltje erbij neergooien.

En jawel, het is gelukt. Er haken minder eerstejaars af. Ze hebben ook minder herkansingen nodig voor de reken- en taaltoetsen die de opleidingen in het eerste jaar afnemen. Precieze cijfers komen nog, maar de opleidingen klinken opgetogen.

Schrik

Ook trekken de pabo’s dit studiejaar meer studenten. Op de Hogeschool Rotterdam is het aantal eerstejaars aan de pabo met 20,6 procent gestegen, terwijl het aantal eerstejaars aan de HR vorig jaar halveerde.

Door het verdwijnen van de basisbeurs trok het hbo als geheel vorig jaar minder studenten, maar de nieuwe eisen voor pabo-studenten maakten het bij die opleidingen nog erger. Landelijk waren er 1.800 eerstejaars minder (nog maar 3.900 eerstejaars) en tot minister Bussemakers schrik bleven vooral allochtonen weg. Nu veren de opleidingen weer een beetje op, blijkt uit de eerste geluiden.

Neem Hogeschool Stenden. Daar staakte in voorgaande jaren bijna de helft van alle pabo-eerstejaars de studie. Nu is dat minder dan dertig procent, zei een trotse bestuursvoorzitter Leendert Klaassen in zijn toespraak bij de opening van het nieuwe studiejaar. De nieuwe pabo-studenten zijn beter voorbereid en meer gemotiveerd. En de eerste tellingen van nieuwe studenten zien er ook goed uit: twintig procent meer dan vorig jaar.

Cognitief sterker

Ook bij de Hogeschool Rotterdam gaat het beter. De uitval schommelde de afgelopen jaren rond de veertig procent, maar die is gedaald naar dertig procent. Interessanter nog is de reden waarom studenten afhaken. Soms hadden ze gewoon een verkeerde studiekeuze gemaakt of speelden persoonlijke omstandigheden een rol, zeggen ze zelf, maar afgelopen jaar vond bijna niemand de opleiding te moeilijk: slechts vijf procent, tegen dertig procent in voorgaande jaren. ‘Hieruit kunnen we concluderen dat we te maken hebben met een cognitief sterkere groep’, aldus de opleiding.

De basisscholen krijgen de komende jaren waarschijnlijk te kampen met een lerarentekort. Daarom komt het slecht uit dat de strenge eisen en het nieuwe leenstelsel voor een fikse daling van het aantal pabo-studenten zorgden, vonden verschillende partijen in de Tweede Kamer.

Onrust

Minister Bussemaker suste de onrust daarover: als de huidige studenten minder vaak uitvallen, is er weinig aan de hand. Veel minder eerstejaars studenten wil niet meteen zeggen dat er ook veel minder juffen en meesters afstuderen.

Ze rekende te optimistisch, bleek bij nadere beschouwing. Maar één ding klopt wel: de nieuwe pabo-studenten haken minder vaak af en lijken een hoger niveau te hebben dan hun voorgangers. Ook andere hogescholen waaronder Avans en Inholland melden die tendens.

Tekst: HOP, Bas Belleman/redactie Profielen
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top