Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Persoonlijk contact docent betaalt zich uit op de RAC

Gepubliceerd: 23 May 2016 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Meer persoonlijk contact van de docent met zijn studenten wordt gewaardeerd. In elk geval bij de Rotterdam Academy (RAC) waar er, naar aanleiding van de NSE-uitkomsten van een jaar geleden, extra de aandacht op is gevestigd.

Onderwijsvorm-1op1-begeleiding-demian

In de onlangs bekend geworden uitkomsten van de NSE (Nationale Studenten Enquête) gaat de RAC in z’n totaal van een gemiddelde van 3,6 naar 3,8. Vooral de associate degrees (Ad’s) officemanagement, accountancy, ondernemen en arts & crafts doen het aanmerkelijk beter dan een jaar geleden; ze gaan tussen de 0,3 en 0,6 punten omhoog. Meest in het oog springt het flink stijgende oordeel over de docenten, en de Ad ondernemen spant daarbij met een toename van 0,8 (van 3,0 naar 3,8) de kroon.

Behoefte aan contact

Bij de RAC heeft men daar wel een verklaring voor. Edwin Moor, onderwijsmanager van onder andere de Ad Officemanagement: ‘We hebben naar aanleiding van vorige NSE-uitslagen verdiepend onderzoek gedaan naar de pijnpunten bij studenten. Daaruit kwam naar voren dat studenten veel meer behoefte hadden aan persoonlijk contact met docenten. Zowel tijdens lesperiodes als stages.’

De RAC heeft daar afgelopen jaar extra de aandacht op gevestigd, en bij de ene opleiding betaalt dit zich beter uit dan bij de andere. Onderwijsmanager Moor: ‘We zijn qua persoonlijk contact tussen onze studenten en docenten nu een uniek instituut. En dat zie je nu terug in de NSE-uitslagen. En daar zijn we – in alle bescheidenheid – best wel trots op.’

IBK

Er zitten meer instituten in de lift. Zo oordelen de studenten van IBK (instituut voor bedrijfskunde) hun opleiding gemiddeld met 0,2 punt hoger (van 3,6 naar 3,8). De stijging is bij alle opleidingen te zien, en met name de onderwerpen studiebegeleiding, studieroosters en betrokkenheid bij verbeteringen worden hoger gewaardeerd.

De Willem de Kooning Academie zat een jaar geleden in de NSE in een dal nadat onderwijsvorm flink op de schop ging. Het instituut klimt nu weer uit het dal, van 3,7 naar 3,8 is het gemiddelde oordeel en over docenten, informatie, studierooster en studiefaciliteiten zijn de studenten bovengemiddeld meer tevreden (steeds een toename van 0,2).

Mwd

Bij ISO klimt mwd (maatschappelijk werk en dienstverlening) al een paar jaar uit een dal. De opleiding (die komend studiejaar deel gaat uitmaken van de nieuwe brede opleiding social work) stijgt nu van 3,5 naar 3,7. In 2014 was het gemiddelde oordeel 3,3.

Later meer over de NSE-uitkomsten van het instituut COM.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Persoonlijk contact docent betaalt zich uit op de RAC

 1. Is het mogelijk om het verdiepend onderzoek naar de pijnpunten bij studenten in te zien? Ben benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek. Staat deze ergens openbaar gepubliceerd?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top