Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Selectie niet nodig bij veel hbo-fixusstudies

Gepubliceerd: 25 August 2016 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel hbo-studies met een numerus fixus trekken dit jaar minder studenten dan ze kunnen toelaten.  Verpleegkunde zit, ook op de HR, niet vol en ook bij fysiotherapie en fiscaal recht en economie van de HR zijn er nog plaatsen over.

Onderaan dit artikel staat een tabel met de capaciteit en het aantal aanmeldingen van fixusopleidingen van de HR.

We kunnen niet allemaal fysiotherapeut of game-ontwerper worden. Sommige opleidingen willen de arbeidsmarkt niet overspoelen met afgestudeerden, andere zijn bang dat hun eigen onderwijs geen grote aantallen studenten aankan.

Studentenstop

Daarom stellen ze een studentenstop in: een numerus fixus. Afgelopen jaar hebben 117 hbo-opleidingen dat gedaan. Kwamen er te veel aanmeldingen, dan zouden de opleidingen kandidaten kunnen selecteren of laten loten.

Maar bij meer dan de helft is dat niet nodig, blijkt uit het laatste voorlopige cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook bij de andere fixusopleidingen is de belangstelling niet altijd overweldigend. Soms vallen er maar een paar studenten buiten de boot.

Bij verpleegkunde kan vrijwel iedereen van start: slechts twee van de twintig opleidingen moeten misschien aspirant-verpleegkundigen afwijzen. Bij fysiotherapie is het nog altijd dringen, maar de Hogeschool Rotterdam en de Hanzehogeschool Groningen kunnen iedereen plaatsen die zich op tijd had aangemeld.

Belangstelling

Andere opleidingen trekken daarentegen erg veel studenten, zoals creative media & game technologies van NHTV Breda. Daar zijn momenteel 349 aanmeldingen voor tweehonderd plaatsen. Ook mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht (389 aanmeldingen voor honderd plaatsen) en forensisch onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (218 aanmeldingen voor 75 plaatsen) zijn populair.

De aantallen kunnen nog flink veranderen als studiekiezers zich terugtrekken of bij nader inzien het verkeerde vakkenpakket hebben: dan maken ze plaats voor anderen. Ook laatkomers – die zich te laat hebben aangemeld, maar op zich wel toelaatbaar zijn – maken dan nog een kans.

Een fixus heeft een afschrikwekkende uitwerking op studiekiezers. Het komt vaak voor dat een populaire opleiding een studentenstop instelt en alleen daardoor al minder studenten trekt.

Chaos

Overigens voorspelde dagblad De Telegraaf deze week ‘chaos’ bij de fixusstudies, omdat de opleidingen vanaf dit jaar niet meer mogen loten: ze moeten hun studenten voortaan selecteren op aanleg en motivatie. Daarom moeten jongeren zich maanden eerder aanmelden, meldt de krant, en dat zouden die jongeren niet weten.

Maar vrijwel alle fixusopleidingen selecteerden hun studenten al en ook vroege deadlines zijn intussen normaal geworden: in het hbo moeten sommige studiekiezers zich al voor 1 februari aanmelden.

In het wetenschappelijk onderwijs zijn maar 48 opleidingen met een numerus fixus, waaronder de populaire opleidingen geneeskunde en diergeneeskunde. Bij achttien van deze wo-fixusopleidingen zijn op dit moment minder aanmeldingen dan er plaatsen zijn.

HOP, Bas Belleman

 

Numerus fixus-opleidingen Hogeschool Rotterdam
Opleiding  Capaciteit  Aanmeldingen
Biologie en medisch laboratoriumonderzoek 180 184
Chemie 120 90
Fiscaal recht en economie 125 95
Fysiotherapie 200 173
Human resource management 170 115
Industrieel product ontwerpen 100 107
Leraar vo 2e graad Engels 150 158
Medische hulpverlening 40 55
Verpleegkunde 400 370
Verpleegkunde (duaal) 25 17

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Selectie niet nodig bij veel hbo-fixusstudies

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top