Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stage: netwerken én afvalwater zuiveren

Gepubliceerd: 20 December 2016 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe en waar kun je afvalwater van een woonwijk vlakbij die wijk zuiveren? In het kort is dat de stageopdracht van Annette Zwinderman. De derdejaars watermanagement loopt stage bij het ingenieursbureau van Stadsontwikkeling. Bij dit onderdeel van de gemeente Rotterdam werkt ze aan de inhoud van haar stageopdracht maar ook aan het maken van contact.

Netwerken hoort bij je stage, maar dat hoef je Annette niet te vertellen. ‘Een van mijn leerdoelen was om 23 nieuwe LinkedIn-connecties te maken. Elke week eentje maar dat heb ik, halverwege m’n stage, al gehaald. Hier onder directe collega’s maar ook bij de waterschappen waar ik mee te maken heb.’ Contact maken met mensen uit haar vakgebied vindt Annette belangrijk. ‘Dat zie je al aan de manier waarop ik aan deze stage ben gekomen. Mijn stagebegeleider bij de gemeente ben ik een jaar geleden tegengekomen bij een sollicitatietraining op school, en daarna bij een challenge waaraan ik meedeed. Tijdens de borrel sprak hij me aan en zei: ‘Jij bent toch van de hogeschool? Die nepvacature waarop je toen solliciteerde wil ik wel echt maken.’ Dat werd dus haar stage.

‘Echt aan het genieten’

Wie denkt dat het Annette vooral om het netwerken is te doen, heeft het mis. ‘Ik ben echt aan het genieten van mijn stageopdracht. Er zit een designkant aan – binnenkort moet ik een artist impression opleveren – en ik moet ook berekenen welke opvangcapaciteit nodig is voor het afvalwater van een bepaalde wijk. Dat is het vak waterketen ten top!’ En dan zijn er op haar werkplek allerlei mensen met verstand van zaken die ze om advies kan vragen. Annette: ‘En ik heb de vrijheid om mijn opdracht zelf in te richten.’ Die eigen invulling ligt vooral bij het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater en de keuze voor een te bouwen wijk waar dat zou kunnen gebeuren. Dat is het Nieuwe Dorp bij Heijplaat geworden.

Annette: ‘Dat is een losstaand gebiedje waar een rioolleiding van 6 kilometer voor nodig is. Het is dus kostbaar om het naar de zuivering te pompen. Het afvalwater ter plekke zuiveren is daarom interessant.’ Dat laatste gebeurt nog niet in Rotterdam, maar Annette doet er onderzoek naar. Een van de vragen is of er in of rondom de wijk een stuk niet gebruikte haven of een braakliggend terrein is dat voor de zuivering gebruikt kan worden.

Grondstoffen terugwinnen

De watermanagement-student vindt vooral de vraag interessant hoe en waar de grondstoffen die in het afvalwater zitten, terug te winnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om fosfaten die weer te gebruiken zijn voor kunstmest. Annette: ‘Technisch kan het al. Je voegt een chemisch stofje aan het afvalwater toe, bijvoorbeeld magnesiumoxide of ijzerchloride, waarna fosfaat neerslaat als struviet. Dat is een vaste vorm die weer te gebruiken is voor het maken van kunststof.’

Inmiddels heeft Annette ‘heel veel’ geleerd over zuiveringstechnieken en over het terugwinnen van grondstoffen. Ook heeft ze geleerd hoe het is om in een bedrijf te functioneren. Of liever bij de gemeente, als ambtenaar dus. ‘Ik dacht altijd dat dat betekende veel koffie drinken en werken van 9 tot 5. Dat is voor een deel waar. Veel collega’s beginnen veel eerder en stoppen ook eerder. Het is meer van 8 tot 4, de uren maken ze dus wel. Het is hier denk ik wel wat losser dan bij een bedrijf. Daar zijn ze meer bezig met het halen van deadlines, heb ik begrepen van studiegenoten die daar stage lopen.’

Slim koffiedrinken

En over dat koffiedrinken? Dat is niet alleen maar vanwege de koffie, kreeg Annette te horen van trainees van de gemeente. ‘Slim koffiedrinken noemen ze het. Dat je dus samen naar de koffieautomaat gaat en net iets te hard vertelt waar je mee bezig bent. Zodat iemand anders zegt: goh, leuk. Ga eens met die en die praten.’ Het werkt, heeft Annette inmiddels proefondervindelijk ervaren.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top