Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zelfde citoscore, minder vaak naar het hoger onderwijs

Gepubliceerd: 8 September 2016 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een citoscore op havoniveau én hoogopgeleide ouders? Dan heb je twee keer zoveel kans op een hbo- of universitair diploma als kinderen met dezelfde citoscore uit een laagopgeleid gezin.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht de schoolloopbaan van 19 duizend leerlingen die in 1999 aan de brugklas begonnen. Conclusie: kinderen van hoogopgeleide ouders hebben meer kans op een hbo- of universitair diploma dan kinderen uit een laagopgeleid gezin, al was hun citoscore op de basisschool even hoog. De Onderwijsinspectie wees al eerder op de toenemende kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs.

34 procent studeerde af

Uit het onderzoek blijkt dat ruim zestig procent van de kinderen met hoogopgeleide ouders en een havo-citoscore uiteindelijk afstudeerde aan een hogeschool of universiteit. Slechts 34 procent van de kinderen uit een laagopgeleid gezin met een havo-score slaagde daarin.

Ook kinderen met een vmbo-tl citoscore en hoogopgeleide ouders hebben een streepje voor. Van hen behaalde bijna veertig procent uiteindelijk een diploma in het hoger onderwijs. Van de kinderen met een zelfde citoscore en laagopgeleide ouders slaagde maar zestien procent daarin.

Oppassen met selectie

Collegevoorzitter Geert ten Dam van de Universiteit van Amsterdam waarschuwde bij de opening van het academisch jaar voor selectie aan de poort. Zeker in Nederland, waar kinderen al vroeg worden voorgesorteerd voor de rest van hun schoolloopbaan, is het oppassen geblazen, zei ze in haar speech.

HOP, Irene Schoenmacker

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een tweewekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top