Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

300 studenten weg door collegegeldschuld, HR wil wetswijziging

Gepubliceerd: 2 May 2017 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen september verlieten 300 studenten de HR vanwege een openstaande collegegeldschuld. Een wijziging van de Wet op het hoger onderwijs (WHW) is nodig om dit probleem aan te pakken.

Moet WHW aangepast worden om mogelijk te maken dat DUO het collegegeldkrediet rechtstreeks aan hogescholen en universiteiten stort? HR-collegevoorzitter Ron Bormans vindt van wel.

Op dit moment is in de wet bepaald dat studenten die collegegeldkrediet hebben aangevraagd dat maandelijks op hun rekening ontvangen. Ook als studenten er de voorkeur aan geven om het geld rechtstreeks aan hun hogeschool te laten overmaken, is dit niet mogelijk.

Septemberdeadline

En dat is jammer, vinden veel mensen die werken in het hoger onderwijs. Verreweg de meeste hogescholen werken net als de HR met een septemberdeadline. Voor die datum moeten alle collegegeldtermijnen zijn afgelost. Zo niet, dan kun je niet worden heringeschreven. Volgens de WHW is een inschrijving namelijk pas geldig als er collegegeld is betaald.

Afgelopen september betekende dit dat 306 studenten niet konden verder studeren vanwege een openstaande collegegeldschuld. De storting van het krediet (maandelijks) en de afschrijving van de HR (in vijf termijnen) matchen niet, waardoor sommige studenten het collegegeldkrediet al hebben gebruikt voor andere uitgaven.

Hoewel het slechts om 1 procent van alle HR-studenten gaat, is het absolute aantal om van te schrikken. Ook het feit dat dit aantal is verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden is zorgelijk.

Rechtstreeks

De problemen rond studiesucces die kleven aan het (tijdelijk) moeten stoppen met studeren, zouden eenvoudig opgelost kunnen worden door DUO te verzoeken het collegegeld rechtstreeks over te maken aan de onderwijsinstelling.

Ron Bormans is bereid om er bij de minister van Onderwijs op aan te dringen de wet aan te passen om dit mogelijk te maken. Bormans: ‘Het collegegeldkrediet wordt dan ingezet waar het voor is bedoeld, het ontlast de studenten en vermindert het risico op uitval – of gedwongen extra werken, met hetzelfde risico. Technisch lijkt het ook goed mogelijk te zijn, zeggen mijn collega’s die de techniek goed beheersen. Het kan bovendien als effect hebben dat de leenaversie bij ouders afneemt, omdat studenten gaan lenen waar ze voor zouden moeten lenen: hun toekomst.’

Over hoe financiële stress het studiesucces van studenten beïnvloedt, schreven we deze longread.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top