Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vertrekkend directeur trots op accreditatie social work

Gepubliceerd: 18 December 2017 • Leestijd: 2 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘We hebben het met elkaar gedaan’, benadrukt ISO-directeur Jeroen Oversier. Hij heeft het over de positieve accreditatie bij social work. Dit goede nieuws komt na ingrijpende veranderingen bij het instituut dat hij eind deze maand gaat verlaten. In 2018 gaat hij als directeur aan de slag bij IvG.

Portretfoto van Jeroen Oversier‘Eigenlijk heb ik een nieuwe baan gekregen.’ Oversier, directeur van het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO), kreeg dit te horen van een van zijn docenten. Het geeft aan dat er de afgelopen jaren veel is veranderd bij ISO. En dat gaat veel verder dan alleen de overkoepelende naam ‘social work’ die de opleiding nu draagt in plaats van de vroegere opleidingen mwd, sph en cmv.

Oversier: ‘Het is een proces waarin veel energie is gestoken, een zoektocht ook omdat landelijke kaders over hoe het nieuwe onderwijs zou moeten worden vormgegeven ontbraken.’

‘We hebben onze nek uitgestoken’

De HR was een van de eerste hogescholen die deze transitie heeft ingezet, stelt ook het visitatiepanel dat de opleiding bezocht voor de accreditatie. Oversier: ‘We merkten dat het werkveld, zoals de jeugdzorg, op alle fronten in beweging was en hebben toen besloten onze nek uit te steken en aan dat werkveld gevraagd wat het van de sociale professional én van het onderwijs verwacht.’

Het resulteerde in een nauwere samenwerking waarbij studenten, met docenten en soms ook een lector, intensiever in de praktijk aan de slag zijn gegaan. Dat gebeurt in zogenoemde leerwerkgemeenschappen, en het leidt ertoe dat docenten vaker met de praktijk in aanraking komen.

Ook bij de deeltijdopleidingen is een veel intensievere band tussen de praktijk en het onderwijs ontstaan. Over de docenten is het visitatiepanel sowieso zeer te spreken. Ze maakten een ‘zeer gedreven en gekwalificeerde indruk’.

Onderwijs ingericht rond thema’s als geweld en diversiteit

Daarnaast is het onderwijs meer ingericht rondom thema’s waar de social worker in Rotterdam mee te maken krijgt, zoals geweld en diversiteit. Oversier: ‘Studenten zijn dan gedurende zes weken met één thema bezig.’ Meer dan voorheen gaan studenten, aan de hand van de theorie, actief aan de slag met casussen. En: meer discussiëren en minder powerpoints van de docent.

Juist omdat social work een grote opleiding is, is besloten heel nadrukkelijk het ‘klas-gevoel’ te stimuleren. Oversier: ‘Vooral in jaar 1 en 2 hebben klassen hun eigen docenten die hun plek hebben dicht bij het vaste lokaal van een klas. Het maakt dat de studenten gezien worden en dat er verbinding en kleinschaligheid wordt gecreëerd.’ Ook het visitatiepanel concludeert dat de opleiding daar goed in is geslaagd.

Alles bij elkaar leiden de veranderingen tot een accreditatie waar Oversier best trots op is. ‘Ik denk dat er veel stappen zijn gezet, en dat hebben we met elkaar gedaan. We hebben het lef gehad om keuzes te maken.’

Kenniscentra intensiever betrekken bij leerwerkgemeenschappen

Gaat dan alles goed? Nee, natuurlijk niet, reageert Oversier. ‘We doen de goeie dingen, maar we doen nog niet alle goeie dingen goed. Zo kan de diversiteit aan werkvormen in de klas bijvoorbeeld nog groter. Ook moeten de kenniscentra intensiever bij de leerwerkgemeenschappen worden betrokken en willen we het deeltijdonderwijs flexibeler maken. Dat je na je bachelor bijvoorbeeld nog een module kunt volgen waar je in je voltijdsopleiding niet voor hebt gekozen.’

Met mwd, jarenlang het zorgenkindje van het instituut en nu een van de opleidingen die is opgegaan in social work, gaat het juist weer goed, zegt Oversier. ‘Het visitatiepanel was bij deze accreditatie bijvoorbeeld goed te spreken over het afstudeerniveau. Dat komt vooral door de inzet van de docenten die daarbij zijn ondersteund door het kenniscentrum Talentontwikkeling.’

Oversier voelt zich verbonden met de ingezette veranderingen bij ISO en daarom doet het ook ‘een beetje pijn’ om het instituut te verlaten. ‘Maar ik heb veel zin om te gaan beginnen bij het Instituut voor Gezondheidszorg’, zegt Oversier die dat instituut inhoudelijk gezien ‘de buur van ISO’ noemt.

‘Geen speciale opdracht bij IvG’

De komende maanden gaat de nieuwe directeur zich verdiepen in wat er precies bij IvG speelt. ‘Ik heb geen speciale opdracht meegekregen. Dat was bij ISO, waar ik zes jaar directeur was, ook niet zo. We hebben onszelf, als team, met docenten en andere medewerkers de opdracht gegeven om te veranderen. Daarin heb ik ook veel ruimte en steun ervaren van het cvb.

‘In feite hebben we op de hogeschool allemaal dezelfde opdracht: de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Maar wat bij het ene instituut werkt, hoeft bij het andere instituut niet te werken. Dat maakt de functie van directeur ook zo uitdagend.’

Jos van Nierop

Het definitieve oordeel van de NVAO over social work wordt in het nieuwe jaar bekendgemaakt.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Vertrekkend directeur trots op accreditatie social work

  1. Er passeert dus ook veel goeds bij de HR: proficiat !

  2. Impressive! Ikzelf volgde vorig jaar de opleiding Social Work aan de Hogeschool Rotterdam. Dit is een hele bijzondere opleiding. Je wordt namelijk uiterst generalistsich opgeleid en daarbovenop zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verweven. Hiernaast waren de onderwijsvormen vanuit mijn optiek ook zeer innovatief en geactualiseerd naar de huidige tijdsgeest. Hierbij kan worden gedacht aan refelectiemethodes waarbij de reflectie plaatsvindt aan de hand van een terugblik op een gevoerd gesprek dat je waarneemt via audio- en beeldmateriaal. Deze opleiding verdient de accreditatie! Als laatste hadden de Social Work studenten voor mijn gevoel geen betere directeur kunnen wensen. Zijn deur stond namelijk altijd open en daarnaast merkte ik dat eenieder wel een praatje met hem kon maken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top