Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bachelor Award voor software die onder water kan ‘horen’

Gepubliceerd: 1 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Informaticastudente Ines Simic heeft geluiddetectiesoftware gemaakt die ervoor zorgt dat mensen boven water kunnen horen wat er onder water gebeurt. Op deze manier zijn zwemmers, duikers en drenkelingen beter zichtbaar voor schippers.

Opleidingen mogen ieder jaar aansprekende projecten van hun studenten insturen voor de Bachelor Award. Ines haalde dit jaar de finale samen met twee andere projecten: de gerecyclede grafstenen van Willem de Kooning Academie-student Marten van Middelkoop en de digitale babylengtemeter van 13 studenten electrotechniek, verpleegkunde en industrieel product ontwerpen.

Van de finalisten werden filmpjes gemaakt waarin ze meer over hun projecten vertellen:

Ines’ project trok vorig jaar al de aandacht. Toen mocht ze op de grootste maritieme conferentie van de wereld over haar software praten. Ze legde bij thuiskomst ook aan Profielen uit hoe haar software werkt: ‘Stel dat ik een gesprek met jou voer op een feestje waar luide muziek te horen is en mensen kakelen door elkaar heen. Dan kunnen onze hersenen er toch voor zorgen dat we een normaal gesprek kunnen blijven voeren met elkaar. Dat heet ook wel het cocktailparty-effect. Dit werkt ook zo in mijn onderzoek. Ik heb ontdekt dat het mogelijk is voor robots om de vele geluiden onder water, zoals drukgeluiden, weg te filteren. Zo blijft de stem van een drenkeling hoorbaar. Door mijn onderzoek kun je dus eigenlijk levens redden.’

Donderdagmiddag konden de bezoekers van de opening van het hogeschooljaar stemmen op een van de drie projecten. Het project van Ines kreeg de meeste stemmen en zij ging met een cheque van 3.000 euro naar huis. De groep van de digitale babylengtemeter kreeg een cheque van 1.500 euro en de gerecyclede grafstenen leverden Marten 1.000 euro op.

Negen instituten stuurden in totaal 26 projecten in voor de Bachelor Awards 2017. Vier instituten hadden geen inzending.

Tosca Sel

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top