Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bij de les: ‘Borrels! Dat werkt fantastisch’

Gepubliceerd: 15 February 2017 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de eerste les van het keuzevak ‘besturen van een studievereniging’ gaat het over visie en strategie. En over borrels, donuts en excursies.

‘Wanbestuur!’ Twee studenten automotive roepen het lachend als hun studiegenoot een kwartier nadat het college is begonnen, het lokaal binnenstapt. Gastdocent Sema Uguz heeft de bestuurs- en commissieleden dan al gevraagd wat ze zien als de taak van hun studievereniging. ‘De band met de docenten en andere studenten verbeteren’, wordt genoemd. ‘Educatieve activiteiten zoals bedrijfsbezoeken’, komen voorbij en er zijn de ‘bindende activiteiten’. Welke? ‘Borrels! Dat werkt fantastisch’, is de ervaring van RSVL (logistiek en economie).

Studieachterstand

En doen jullie ook iets als je ziet dat iemand een studieachterstand oploopt?, wil de docent weten. Heel actief lijken de verenigingen daarin niet te zijn. ‘Studenten komen wel naar jou toe, omdat ze je weten te vinden. Dat wel’, reageert er eentje.

Aan het keuzevak doen bestuursleden mee van verenigingen die al heel lang bestaan, maar ook van verenigingen in oprichting. Het doel ervan is om de verenigingen te professionaliseren. Behalve missie en visie komen in de volgende sessies ook verenigingsstructuur, financiën, communicatie en eventmanagement aan bod.

Overtuigen

Om als vereniging van start te gaan, moet je wel met een goed plan komen, benadrukt de docent. ‘Onder andere om je onderwijsmanager, maar ook je potentiële leden te overtuigen.’ Woorden als bestaansrecht, identiteit en doel vallen. Op welke manieren zijn die van toepassing op de aanwezige verenigingen?

Als vereniging moet je waarde toevoegen op sociaal gebied, aan het onderwijs en in relatie met het werkveld, klinkt het heel formeel van een van de verenigingen. Identiteit wordt gekoppeld aan het binden van de leden, leuk contact met elkaar. Het blijft te algemeen en daarom helpen de docent en een van de aanwezige adviseurs studieverenigingen een handje. ‘Bij Apex (automotive) gaat het alleen maar over auto’s en bij ARES (vastgoed & makelaardij) lopen ze allemaal in pak. Dat is ook een deel van je identiteit.’

Brillen en bier

‘Haha, dan komen wij met een heftruck’, reageert een van de bestuurders van RSVL.’ Als de docent de verenigingen elkaar laat typeren, komt er ook wel wat uit. Uit de mond van de bestuurder van UNFC (scheepsbouwkunde) bijvoorbeeld. Over de vereniging die studenten technische informatica aan het oprichten zijn: ‘Dat zijn alleen maar mannen, en nerds.’ De studenten zijn zich bewust van die identiteit; als leus hebben ze genoteerd: ‘Brillen en bier’.

De studenten worden in kleine groepjes bij elkaar gezet. Op een groot vel papier moeten ze gaan schrijven wat hun visie, missie en identiteit is. Aan de meeste tafels zitten bestuursleden van twee verschillende verenigingen, zoals RSVL en MHVR (medische hulpverlening) die de opdracht beginnen met het uitwisselen van ervaringen. Hoeveel commissies hebben jullie?

Rampenoefening

En: wat voor activiteiten organiseren jullie? MHVR blijkt een waslijst aan studiegerelateerde activiteiten te hebben. Meedoen aan een rampenoefening bijvoorbeeld en een bezoek aan de reddingsmaatschappij. Bij RSVL lijken ze ietsje jaloers. ‘Hoe komen jullie aan al die excursies?’ Onder andere via de docenten, blijkt. En van onlangs afgestudeerde leden.

In andere groepjes wordt er ondertussen her en der wat op de vellen geschreven. Zoals bij Apex. Achter ‘identiteit’ staan drie woorden: snelheid, paarden en donuts. Voor de duidelijkheid: het gaat over de snelheid van de auto’s, paardenkracht en met je auto stationair rondjes draaien (en veel rook produceren).

Achter de drie woorden, hebben de studenten nog twee andere dingen gezet: auto’s én … gezelligheid.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Bibi Kok

Wil je meer informatie over studieverenigingen of over het keuzevak? Mail naar studieverenigingen@hr.nl en/of kijk op hint.hr.nl/studieverenigingen.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Bij de les: ‘Borrels! Dat werkt fantastisch’

  1. Ben ik een ouwe lul als ik zeg dat we dit er twintig jaar geleden gewoon bij deden? Feesten organiseren, voor de bar en sociëteit zorgen: gewoon, omdat het gezellig was.

  2. @Eelke,

    Wat vroeger ook gezellig was: de basisbeurs, 8 jaar lang doen over je bachelor, inbellen voor internet, trainingspakken van Australian en roken in restaurants. De wereld is echter nogal veranderd in twee decennia tijd. Zowel in positieve als in negatieve zin. Feit is dat er steeds meer gevraagd en verwacht wordt van studenten. Ook is het zo dat de juridisering van de samenleving verenigingen dwingt om de zaken goed op orde te hebben. De “pot” om rondjes van te betalen is ingewisseld door een kas waar velen duizenden euro’s doorgaan. Het is gewoon niet meer zo simpel als vroeger.

    In een samenleving waar er een inflatie zit op bachelor en master titels, waar “nominaal is normaal” de norm is geworden en waar creativiteit vaak wordt opgeofferd om het stramien te bewaken van het curriculum, is het bijna onmogelijk om er als student tussen uit te springen. De rol van studenten- en studieverenigingen is daardoor sterk aan het veranderen. Steeds vaker wordt de verdieping in de studiestof gezocht en steeds vaker ligt de nadruk op zaken als studiesucces en een voorspoedige start van de carrière. Ik heb veel respect voor de studenten die én een studie kunnen volgen én een vereniging kunnen dragen én ook nog eens gezellig kunnen doen aan de bar.

    De wereld is een stuk vooruitgegaan sinds 1997, daar hoort professionaliseren bij. Met het devies “gewoon, omdat het gezellig is” kom je er al lang niet meer. Dus om antwoord te geven op uw vraag: ja, u bent inderdaad een oude lul. Uw quasi kekke reactie op dit artikel bagatelliseert naar mijn inziens de oprechte inspanningen van de hedendaagse student om zichzelf te overtreffen in een wereld die alsmaar sneller lijkt te draaien. Als u er inderdaad zo over denkt, dan vind ik dat u prima thuis hoort in het rijtje van: telefoonkaarten, het verboden homohuwelijk en asbakken in de kroeg.

  3. @2.

    “Met het devies “gewoon, omdat het gezellig is” kom je er al lang niet meer.”

    Inderdaad! Gezelligheid is echt zó vorige eeuw. Het is verdorie 2017, laten we alsjeblieft allemaal naargeestig, zwaarmoedig en mistroostig doen. Wie nu nog gezellig wil doen, is echt een oude lul!

    /sarcasme

  4. @1. Neehoor, dat gebeurt nu nog steeds, in ieder geval bij studentenverenigingen. Bij studieverenigingen ben ik, na vele malen switchen van opleiding, niet zo thuis. Dat hier een keuzevak van is gemaakt lijkt mij vooral een makkelijke puntenpakker, zoals wel meerdere keuzevakken op dit “HBO”.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top