Blog Darice: Hoezo mag ik me niet druk maken over discriminatie?!
Gepubliceerd: 22 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Darice Dit artikel is meer dan een jaar oud.Ik verbaas me over reacties op artikelen die over ongelijkheid en discriminatie gaan. ‘Trek het je niet zo aan’, ‘maak je niet zo druk’ of ‘het is nou eenmaal zo’ lees ik vaak. Maar ik trek het me wel aan, en dat zou iedereen moeten doen, want de maatschappij heeft mensen nodig die zich over deze onderwerpen opwinden.
Wanneer ik weer eens door een comment-sectie van digitale media scroll, denk ik: Hebben deze mensen wel geschiedenisles gehad? Europa maakte zich druk om de Duitse bezetters en gelukkig maar, want anders woonden we nu allemaal in het Derde Rijk. Pink accepteerde het niet dat haar dochter gepest werd omdat ze op een jongetje leek, Barack Obama accepteerde niet dat zwarte mensen geen Amerikaanse president kunnen worden.
Onze overgrootmoeders hebben gestreden om te kunnen stemmen en nog steeds strijden vrouwen voor gelijke salarissen en behandeling op de werkvloer. En zo kan ik uren doorgaan. Met voorbeelden uit de geschiedenis en de popcultuur. Mensen die dingen niet accepteren zoals ze zijn, zorgen dat de wereld verandert.
Dat jij als persoon iets niet als kwetsend ervaart, betekent niet dat anderen dat ook zo ervaren. Niemand kan voor een ander bepalen hoe hij of zij zich moet voelen. Samen zijn we de maatschappij en daar hoort bij dat we rekening met elkaar houden. Als je vindt dat mensen op basis van kleur, religie, gender of geaardheid minderwaardig behandeld kunnen worden, moet je niet raar opkijken of klagen als anderen daar wat van zeggen.
Ik kan niet tegen een gekleurde persoon zeggen dat hij zich niets moet aantrekken van een racistisch commentaar. Ik ben blank en heb nou eenmaal geen idee hoe het voor hem is. Net zo goed kan een horende mij niet vertellen hoe ik me als doof persoon moet voelen. Ook een ander doof persoon kan er niet van uitgaan dat hij weet hoe het voor mij is om in een horende wereld te functioneren. Mijn beleving is van mij.
Kortom, dankzij de ‘aanstellers’ blijven we vooruitgaan. Dus blijf je vooral aanstellen, druk maken en opwinden. Met één stap vooruit en soms twee achteruit komen we er vanzelf.
Nee, sorry, je hebt activisten en aanstellers.
‘Ik kan niet tegen een gekleurde persoon zeggen dat hij zich niets moet aantrekken van een racistisch commentaar. Ik ben blank en heb nou eenmaal geen idee hoe het voor hem is. Net zo goed kan een horende mij niet vertellen hoe ik me als doof persoon moet voelen’
Hier komt de regressieve, onzinnige aap uit de mouw;
Waarom kunnen wij dat niet? Zijn zwarte mensen zo speciaal en zielig? En bepaalt huidskleur je inlevingsvermogen? Hebben witte mensen nooit onderdrukking ervaren? Ik vind dit stuk vrij veroordelend en racistisch.
En ja, we hebben methodes om in te kunnen leven in dove mensen. Doe is even een halve dag hele goede gehoorbeschermers op en ga lekker rondlopen, dan kan je jezelf beter inleven.
En kan een psychiater een patiënt niet behandelen en advies geven omdat hij/zij zelf geen diagnose heeft gehad?
Nee, we moeten niet de kant van de VS op gaan met dat intersectionele feministen, het gaat nergens over, ook bij de schrijver zie ik de implementatie van een (intersectionele) optelsom om te kijken op een soort onderdrukkings-bingokaart.
Laat me raden; Een cis gender, heteroseksuele, witte man heeft nergens verstand van want die is in alles geprivilegieerd?
J.
Als er iets duidelijk wordt uit jouw commentaar is het wel dat dat inlevingsvermogen zich bij jou niet aan de oppervlakte leeft.
Wat Darice hier duidelijk zegt, en daar heeft ze wat mij betreft 100% gelijk in, is dat je als blanke heteroseksuele cis gender man niet kunt beoordelen of iemand zich door een opmerking van een ander beledigd of gekwetst mag voelen.
En je opmerking over gehoorbeschermers dragen is voor Darice niet nodig. Zij IS namelijk doof en weet dus uit ervaring hoe veel beperkingen dat in het dagelijks leven opwerpt.
En als witte man mag je best een mening over dingen hebben, alleen mag je NIET voor anderen bepalen wat hun mening over dingen zouden moeten zijn. En daar zit nou net de crux, want dat zijn we juist als witte mannen altijd zo gewend geweest.
‘Waarom kunnen wij dat niet? Zijn zwarte mensen zo speciaal en zielig? En bepaalt huidskleur je inlevingsvermogen? Hebben witte mensen nooit onderdrukking ervaren? Ik vind dit stuk vrij veroordelend en racistisch.’
Het is niet dat witte mensen nooit onderdrukking hebben ervaren of dat ze speciale privileges hebben, maar het is wel zo dat het moeilijk is om je in een persoon te verplaatsen die heel zijn leven met (weliswaar tegenwoordig veel minder) racisme te maken heeft gehad. Het racisme van tegenwoordig is weliswaar helemaal niet te vergelijken met vroeger maar dat houdt niet in dat het compleet verdwenen is. Dat is iets dat je niet zomaar kunt begrijpen.
‘En kan een psychiater een patiënt niet behandelen en advies geven omdat hij/zij zelf geen diagnose heeft gehad?’
Dit is sowieso een verkeerd vergelijking, een psychiater zich erg in zijn vak heeft verdiept om dat beroep te kunnen uitoefenen. Dit in vergelijking met een willekeurig persoon die denkt wat te weten over racisme/ongelijkheid.
‘Laat me raden; Een cis gender, heteroseksuele, witte man heeft nergens verstand van want die is in alles geprivilegieerd?’
Ik wil deze wel beantwoorden.
Ik zie het zo: als ‘heteroseksuele, witte man’ heb je zeker géén privilieges maar als gekleurd persoon of iemand met een buitenlandse naam sta je al gauw 1-0 achter op deze witte man zonder iets gedaan te hebben. Dat wil niet zeggen dat de laatstgenoemde mensen het nou zo erg hebben of onderdrukt worden, maar het zijn de subtiele zaken die voor problemen zorgen en die nog te veel mensen niet snappen.
‘Het is niet dat witte mensen nooit onderdrukking hebben ervaren of dat ze speciale privileges hebben, maar het is wel zo dat het moeilijk is om je in een persoon te verplaatsen die heel zijn leven met (weliswaar tegenwoordig veel minder) racisme te maken heeft gehad. Het racisme van tegenwoordig is weliswaar helemaal niet te vergelijken met vroeger maar dat houdt niet in dat het compleet verdwenen is. Dat is iets dat je niet zomaar kunt begrijpen’.
En nogmaals: Wat als je als witte man, bijna je hele leven hetzelfde meemaakt? of is dat ineens anders, omdat: wit?
Spoiler: Racisme zal helaas nooit verdwijnen, bij geen één ras.
‘Dit is sowieso een verkeerd vergelijking, een psychiater zich erg in zijn vak heeft verdiept om dat beroep te kunnen uitoefenen. Dit in vergelijking met een willekeurig persoon die denkt wat te weten over racisme/ongelijkheid’.
Oke, anders door ervaringsdeskundige (die ook ingezet worden)? En waarom zou een willekeurig iemand niet iets kunnen weten over racisme/ongelijkheid? En nogmaals, zijn de zwarte mensen echt de enige die dit ervaren? ik kan je vertellen dat witte mensen ook behoorlijk racisme/ongelijkheid ervaren.
‘Ik zie het zo: als ‘heteroseksuele, witte man’ heb je zeker géén privilieges maar als gekleurd persoon of iemand met een buitenlandse naam sta je al gauw 1-0 achter op deze witte man zonder iets gedaan te hebben. Dat wil niet zeggen dat de laatstgenoemde mensen het nou zo erg hebben of onderdrukt worden, maar het zijn de subtiele zaken die voor problemen zorgen en die nog te veel mensen niet snappen’.
Mag ik je vragen wat ‘gekleurd persoon’ betekend? Zijn dat lichtgetinte mensen, moslims of ook donkere mensen (afro-Nederlanders)? Want iemand die donker is, zwart, word helemaal niet gediscrimineerd of achter gesteld. Niet meer dan een witte Nederlanders. Daarnaast is het vaak gestoeld op culturele aspecten i.p.v. huidskleur. Kan je een aantal ‘subtiele zaken’ noemen? Heb je het dan over de zogenaamde ‘micro-aggressies’?. Ik vind het nogal een vage term. En hebben witte mensen hier geen last van?
Bij de term ‘gekleurde’ personen krijg ik een beetje een anti-wit gevoel. Je zegt dan eigenlijk: ‘iedereen behalve witte mensen’,..
“Barack Obama accepteerde niet dat zwarte mensen geen Amerikaanse president kunnen worden.” wanneer heeft daarvoor ooit iemand gezegd dat zwarte mensen geen president kunnen worden? Kennelijk is er gelukkig in de westerse wereld zo weinig discriminatie dat je voorbeelden moet verzinnen. Ik weet nog wel een goed voorbeeld van discriminatie: extremistische Moslims de westerlingen opblazen.
Ik ervaar dit artikel als kwetsend. Wat gaat er nu gebeuren?? Jij mag daar dus helemaal niets van zeggen. En als jij dit artikel niet offline haalt, dan toon je dus aan dat mensen kwetsen eigenlijk geen probleem voor jou is,.. interessant als het zo is.
Wat een gezeur om niks, heb je geen tentamens om voor te leren of zo?
Zowieso heb ik weinig op van beroepsbeledigden die een zaak moeten verzinnen om hun woede te kunnen rechtvaardigen.
Ik merk trouwens wel op dat deze zaken toch echt iets zijn van de ‘ontwikkelde’ wereld (West Europa+VS). In landen als China en Indonesie maakt geen hond zich druk om dergelijke dingen als het ‘glazen plafond’ en ‘diversiteit in de top’ of welke andere onzin waar men ook mee komt. Maar ja, daar wordt men ook dagelijks met de realiteit geconfronteerd: OF je probeert je stinkende best om verder op de sociale ladder te klimmen OF je blijft waar je bent en dan moet je ook niet zeuren.
Nou het blijkt dat we SJW propaganda ook hier in Nederland hebben. Leuk we alle rotzooi ideologieën importeren vanuit de VS.
Waarom zijn al die stukjes schrijvers links. Wat een white guilt gevoel hier zeg.
Mannen zijn mannen. Vrouwen zijn vrouwen. Zwarte piet is zwart, and buitenlanders horen in het buitenland.
“Niemand kan voor een ander bepalen hoe hij of zij zich moet voelen.”
Een milieu/cultuur kan makkelijk bepalen hoe iemand zich over iets zou moeten voelen. Jij probeert met dit artikel te bepalen hoe de lezer zich zou moeten voelen. Kom op.
“Samen zijn we de maatschappij en daar hoort bij dat we rekening met elkaar houden.”
Het jammere is dat onze (Nederlandse) maatschappij zo ontzettend snel veranderd door invloed van andere maatschappijen die geen rekening met òns houden. Als ik al mijn buren kende, en wij over het algemeen veel meer met elkaar gemeen hadden, zou het niet zo moeilijk zijn om rekening met ze te houden. Misschien, heel misschien, als er geen rekening met een persoon gehouden wordt, is het tijd voor die persoon om te veranderen.
“Ik kan niet tegen een gekleurde persoon zeggen dat hij zich niets moet aantrekken van een racistisch commentaar. Ik ben blank en heb nou eenmaal geen idee hoe het voor hem is.”
Leuk verhaaltje; ik zat in mijn basisschooltijd een enkel jaarte op OBS De Boog, in Rotterdam. Ik was op die school het enige blanke kind. Racisme galore, maar niks wat ik niet verwacht had. Prediken dat een witte persoon zich geen racisme in kan beelden, met mogelijk als argument ‘omdat zij het niet meegemaakt hebben’, is absurd. Tieft op.
Wat niet absurd is, is dat men er blijkbaar langzaam achter komt dat niemand helderziend is, en weinig men met zekerheid kan weten hoe welke beleving dan ook voor een ander persoon is. Alleen weer helaas dat we dit moeten verschuilen achter allerlei labeltjes, zoals afkomst, geloofsovertuiging, geaardheid of noem-het-maar-op.
Misschien hadden we minder gezeik als iedereen nu Duits sprak.
Het sleutelwoord is acceptatie. De ander volwaardig accepteren zoals hij is. Alleen het lastige is dat hierin grenzen zijn. We accepteren geen extremisten en dat is logisch. Eerst accepteerden we niet dat vrouwen mochten stemmen en was een zwarte president ondenkbaar. Gelukkig verschuiven langzaam die grenzen en zal er altijd een grens blijven bij extremisme.
Hoe iedereen denkt over bepaalde onderwerpen verandert langzaam. Zwarte piet is hier een mooi voorbeeld van. Werd deze 30 jaar terug afgeschilderd als domme zwarte man met een roe, nu zijn het meerdere (vrolijke) pieten die allemaal een taak hebben. Als je donker bent met kroeshaar, dan kan ik me best voorstellen dat je je gekwetst voelt als je zwarte piet ziet rondlopen. Net zoals ik mij kan voorstellen dat een blanke niet begrijpt waar het over gaat: Het is namelijk een leuk kinderfeest, voor alle Nederlandse kinderen. Dus ook voor kinderen met een donkere huid en kroeshaar. In dat oogpunt denk ik daarom dat het Sinterklaasfeest zal blijven bestaan. Zwarte piet zal echter veranderen (als eerste) en Sinterklaas ook. En dat geeft in mijn ogen niet.
Het is echter onmogelijk om met iedereen zijn gevoelens en gedachten rekening te houden. Dus er zal altijd wel iemand zijn die zich gekwetst voelt en waarvan de ander vindt dat hij/zij zicht aanstelt.
Racisme en discriminatie is van alle tijden en zal altijd blijven bestaan op andere grensvlakken (geloof, uiterlijk, etc.).Het zit (jammer genoeg) in de mens om anders uitziende of anders denkende mensen volledig stereotype in een hokje te plaatsen en uit te sluiten. Ik ben mij ervan bewust dat ik dit ook doe en probeer mij hierin anders op te stellen. Dat vereist volledige acceptatie van de ander en pas een mening vormen als je de ander pas echt goed kent.
Ik draai nu al wat jaren mee op de arbeidsmarkt maar afgezien van de vele soorten collega’s die ik heb mogen ervaren viel mij één ding echt op.
Het feit dat ik een man ben zegt kennelijk iets over mij als persoon. Erg jammer want er zijn veel vrouwen binnen onze organisatie op functies die niets presteren. Maar ik als uitvoerende mag daar niks over zeggen. Er is een vrouwendag, breng je dochter mee naar werk dag, en er moeten meer vrouwen aan de top, en ICT klassen voor vrouwen. Dat valt toch ook onder racisme?
Of wat dacht je van de genderneutralisatie ook zoiets waar je dus niks mee kan. Laten we overal aandacht voor vragen dan gaat die doelgroep zich zielig voelen en hebben we gebed zonder eind. Kennelijk zijn dat de echte problemen binnen de samenleving.
Is het gek dat ik nergens meer naar wil kijken en ik mezelf afscherm van dit geneuzel. Komop ik ben 40+ en heb als het meezit nog wat jaren te gaan. Maar discriminatie heeft zijn hoogtepunt toch nu wel eens gehad, is het niet?
Leven en laten leven….zo wil jij dat toch ?
@S. als we allemaal Duits spraken zaten wij als Germanen nu in Polen.
@Michael
‘Als er iets duidelijk wordt uit jouw commentaar is het wel dat dat inlevingsvermogen zich bij jou niet aan de oppervlakte leeft.
Wat Darice hier duidelijk zegt, en daar heeft ze wat mij betreft 100% gelijk in, is dat je als blanke heteroseksuele cis gender man niet kunt beoordelen of iemand zich door een opmerking van een ander beledigd of gekwetst mag voelen’.
– En mijn punt is: Wat heeft dat met huidskleur, sexuele voorkeur, e.d.mee te maken? Niemand kan dat voor een ander bepalen, is het niet?
‘En je opmerking over gehoorbeschermers dragen is voor Darice niet nodig. Zij IS namelijk doof en weet dus uit ervaring hoe veel beperkingen dat in het dagelijks leven opwerpt’.
– Het was een voorbeeld over hulpmiddelen/techniek die kan helpen bij het voorstellen wat een beperking betekend; in dit geval doofheid. Zo kan dat ook op gebied van pijn, bijv.
‘En als witte man mag je best een mening over dingen hebben, alleen mag je NIET voor anderen bepalen wat hun mening over dingen zouden moeten zijn’.
Lekker racistisch! Opnieuw: helemaal niemand kan dat bepalen voor een ander, dat is het mooie van deze samenleving. Ook dit heeft niets met huidskleur te maken. Veelzeggend dat mensen als jij dit wel doen!
‘En daar zit nou net de crux, want dat zijn we juist als witte mannen altijd zo gewend geweest’.
– En wie discrimineert hier nu eigenlijk?? Heb je bewijs voor deze onzin? en spreek je voor jezelf? want voor mij spreek je zeker niet. ik ben blank, maar heb daar geen last van en ben misselijk van jou zieke beredeneringen en overtuiging die je hier ten toon spreidt!!
“Net zo goed kan een horende mij niet vertellen hoe ik me als doof persoon moet voelen.”
Natuurlijk kan hij dat niet want je bent doof.
Dankjewel voor dit artikel over discriminatie. Je hebt gelijk dat het je drukmaken veranderingen teweeg kan brengen. Ik geloof persoonlijk ook niet zo dat discriminatie vanzelf verdwijnt als niemand erover spreekt.