Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ellen: In Tanzania leer je zorgen met weinig geld

Gepubliceerd: 3 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Ellen Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In Tanzania heb ik veel geleerd over gezondheidszorg in Afrika. Er kan nog voldoende verbeterd worden, maar er kunnen ook echt dingen worden geleerd. Want wij moeten ook met steeds minder geld goede zorg leveren. 

Foto van Ellen

Voor mijn verpleegkunde-opleiding heb ik in Tanzania kennis opgedaan die ik hier niet had kunnen vergaren. En ik heb mezelf vragen gesteld die hier in Nederland niet eens voorbij zouden zijn gekomen. Ik heb inzicht gekregen in Afrikanen, hun beweegredenen, hun cultuur. En ik probeer door hun ogen te kijken en te snappen wat het betekent om te leven in een Afrikaans land. Natuurlijk was het niet voldoende om alles te begrijpen, maar dit beetje maakte al zoveel indruk.

Daarnaast was het interessant om als leerling-verpleegkundige rond te kunnen kijken in de Tanzaniaanse gezondheidszorg. Veel dingen die daar gebeuren, kunnen wij ons niet voorstellen: Heb je een infuus nodig? Dan moet je familie de onderdelen buiten het ziekenhuis gaan kopen. Een verlosafdeling zonder beschikbare couveuses, als patiënt je eigen eten organiseren? Ondenkbaar! Je laten wassen door een verpleegkundige? Nee, hoezo, dat doet de familie gewoon.

Zorgen zonder geld, hoe doe je dat? Nou zo misschien. En daar kunnen wij nog wel iets van leren. Hoe het niet moet, maar tegelijk ook hoe het misschien wel kan. Ik heb in Afrika leren relativeren. Het is in Nederland misschien zo slecht nog niet in de zorg.

Ik roep iedereen op om een stage in het buitenland te gaan doen. Het geeft je een ervaring die je je leven lang niet meer vergeet en bovendien staat het goed op je CV. Het laat zien dat je open staat voor een andere kijk op de wereld.

Karibu Sana (van harte welkom)!

Foto: Levien Willemse

Ellen van de Velde (49) is vierdejaars verpleegkunde en liep afgelopen collegejaar vijf maanden stage in Tanzania. Zij is ook goudsmid. Haar eerdere blogs lees je hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Ellen: In Tanzania leer je zorgen met weinig geld

  1. Een vergelijking proberen te maken tussen een derde wereld land en een ontwikkeld land met een complex sociaal stelsel lijkt me een beetje te kort door de bocht.
    Zorg kan inderdaad goedkoper, maar het systeem is te complex geworden om dit effectief uit te kunnen voeren. Daarnaast lijkt het me meer noodzaak dat men in Tanzania de zorg op deze manier heeft opgesteld.

  2. Natuurlijk mag je het kort door de bocht vinden, maar het is wel leerzaam. Je hebt gelijk dat het in Tanzania noodzaak is, maar ook daarvan kunnen we wel iets leren. Als we het allemaal eens zijn dat zorg goedkoper kan en blijven roepen dat het niet mogelijk is hier, lijkt me dat het jammer is dat we wachten tot het hier óók noodzaak is geworden!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top