Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Vivian: Inclusieve hogeschool? Ik dacht het niet

Gepubliceerd: 20 June 2017 • Leestijd: 2 minuten en 26 seconden • Vivian Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vier jaar zit ik inmiddels op de Hogeschool Rotterdam. Al vier jaar mag ik genieten van de opritjes, automatische deuren, invalidentoiletten en toegankelijke lokalen, maar er valt echt nog wel wat te verbeteren. Aan de computers bijvoorbeeld. Of aan de collegezalen.

Vivian van Leeuwen in rolstoel voor gebouw hogeschool

Al vier jaar lang mag ik mezelf gelukkig prijzen met de goed geregelde toegankelijkheid van de Hogeschool Rotterdam. Maar het is ook al vier jaar lang zo dat ik af en toe nog misprijzend mijn hoofd schud om de dingen die écht nog niet goed doordacht zijn. Dingen waar je niet zo snel bij stilstaat wanneer je niet zelf te maken hebt met een functiebeperking of chronische ziekte, maar die wél belangrijk zijn bij de verbetering van het onderwijs. Volgend jaar wordt mijn laatste jaar op de HR en dat is een mooie aanleiding om nog eens kritisch te kijken: hoe inclusief is de hogeschool eigenlijk?

Geen vergrootglas

Ik ben slechtziend. Dat is een veelvoorkomende, hinderlijke handicap die er onder andere voor zorgt dat computergebruik niet altijd even soepel gaat. Maar er is een simpele oplossing: ik ben groot fan van het inmiddels standaard ingebouwde vergrootglas van Windows. Je zou zeggen dat de HR wil dat ook slechtziende studenten op de campuscomputers kunnen werken, toch? Nou, niet dus. Om de een of andere raadselachtige reden is het Windows-vergrootglas op álle schoolcomputers geblokkeerd. Op álle locaties. Waardoor ik bij het maken van de landelijke kennistoets peentjes zweette omdat ik bang was dat ik het niet goed genoeg zou kunnen zien. Waardoor ik bij een ICT-vak niet in de les mee kon doen met de opdrachten. Inclusief? I think not.

Collegezalen

De locatie Museumpark heeft welgeteld één collegezaal waar ik welgeteld één keer in mijn studietijd heb gezeten. En wanneer je daar met een rolstoel wilt zitten, ben je veroordeeld tot een plaatsje middenin, want er is geen opritje. En dat terwijl ik – ook weer vanwege die visuele beperking – toch het liefste vooraan wil zitten. Tel daarbij op dat de tafeltjes erg klein en laag zijn en zere knieën veroorzaken. Een collegezaalcollege met een rolstoel, dat zou heel wat beter kunnen.

Ongemak aan de poort

Over de deuren heb ik weinig te klagen: die gaan grotendeels vanzelf open. Grotendeels. Want wanneer je op maandagochtend vroeg op de HR komt, zit alles nog potdicht. Daar sta je dan met je goeie gedrag als onafhankelijke student aan een loodzware deur te sjorren en stiekem te hopen dat er iemand komt die je even om hulp kunt vragen. En het wordt nog erger: toen ik op de locatie Kralingse Zoom was voor de landelijke kennistoets, bleek dat daar zelfs geen enkele deur automatisch open gaat. Als de Rotterdam Business School het zakenleven inclusief wil maken én houden, dan is dit soort ongemak aan de poort geen beste reclame.

Renovatie

En dan heb ik het nog niet gehad over de renovatie bij de locatie Museumpark. Groot was de schrik toen ik met mijn taxi nietsvermoedend op school aankwam en ontdekte dat de slagboom voor de parkeerplaats was afgesloten. Het is al behoorlijk ingewikkeld om chauffeurs uit te leggen dat ze heus wel bij de school kunnen komen, maar toen alle parkeergelegenheid weg was, werd het mij wel héél moeilijk gemaakt om op school en weer thuis te komen… ik hoop maar dat er iets beters voor terugkomt, want zo is de inclusiviteit ver te zoeken.

Studiesucces

Ik vraag me af: Ben ik de enige student met een functiebeperking die zich over deze dingen druk maakt? Zijn er dan geen werknemers die in hetzelfde schuitje zitten en ook problemen ondervinden met de computers, het renovatiedrama of de deuren? Natuurlijk, het zijn allemaal maar kleine dingetjes, maar mijns inziens wel dingen die beter kunnen én moeten. Alles om het studiesucces te vergroten, toch?

Vivian van Leeuwen is derdejaars lerarenopleiding Nederlands. Ze heeft lichamelijke beperkingen.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Blog Vivian: Inclusieve hogeschool? Ik dacht het niet

  1. Beste Vivian,
    Fijn te horen dat je tevreden bent met de bestaande voorzieningen, maar nog prettiger is dat je helder bent over zaken die we als HR nog kunnen verbeteren We gaan graag met jou hierover in gesprek. Het secretariaat van de dienst Faciliteiten en Informatietechnologie maakt daarom graag een afspraak met jou.

    Hartelijke groet,
    Frank Picard

  2. Beste Vivian,

    Ik heb inmiddels nagevraagd waarom het Windows vergrootglas niet werkt op Hogeschool computers. Daar blijkt een technische reden voor te zijn (ingewikkeld verhaal: heeft met de taalkeuze op het inlogscherm te maken), maar de reden is dus zeker NIET dat studenten en/of medewerkers het vergrootglas niet zouden mogen gebruiken.
    De techneuten van de dienst Faciliteiten en Informatietechnologie (FIT) zijn aan het zoeken naar een oplossing waardoor het vergrootglas weer beschikbaar kan komen.

    Met vriendelijke groeten
    Michel Duijvestijn

  3. Deze column biedt een heldere en verfrissende inkijk in het leven van een student met een functiebeperking. Mooi opgetekend, Vivian! Je vraagt je af of je de enige bent. Op de hogeschool zijn 10.341 studenten geregistreerd met een functiebeperking. Je bent dus niet alleen! Het PowerPlatform komt daarom graag in contact met andere studenten die vergelijkbare problemen als die van Vivian ondervinden, zodat we beter in kaart kunnen brengen wat jullie nodig hebben. Op deze manier kunnen we onze ondersteuning binnen Hogeschool Rotterdam alleen maar verbeteren. Goed om te lezen dat we hier samen met FIT mee aan de slag zouden kunnen gaan.

    Het PowerPlatform, onderdeel van Student aan Zet, zet zich in voor studenten met een functiebeperking. E-mail je vragen of verbetertips naar powerplatform@hr.nl of kom bij ons langs op MP.L.00.050.

  4. Tof dat je dit besloot op te schrijven & vooral knap om het ondanks de opbouwende kritiek toch een positief stuk te houden!

  5. Toen de Kralingse Zoom in 2002 is geopend, zijn er voor invaliden twee parkeerplaatsen in de parkeergarage gemaakt, vlak bij de automatische deur die vanuit de parkeergarage toegang geeft tot de passage. Zonder jas droog binnenkomen en gelijk langs het invalidetoilet rijden. Als ik daat weer eens kom ga ik kijken wat er van deze gedachte over is gebleven.

  6. Hoi Vivian,
    Interessante blog zet je hier neer. Ik sluit me aan bij het commentaar boven dat je ondanks opbouwende kritiek erin geslaagd bent om het een positief stuk te houden. Ik lees dit met speciale interesse, omdat wij vanuit Nijmegen ook bezig zijn met een project in het kader van studeren met een functiebeperking: Wat anders! Studeren voor Iedereen. Graag maak ik eens nader kennis met je om te kijken hoe we samen kunnen optrekken. Ik kan in dit kader vanuit eigen ervaring zeggen dat je zeker niet de enige bent die tegen dit soort dingen aanloopt. In Nijmegen is er een artikel verschenen in het hogeschoolblad over een rolstoelsafari die op de HAN heeft plaatsgevonden. Daar zou ik een hele blog over kunnen laten schrijven.

    Ik wens je veel succes met je afstudeerfase! Blijf vooral schrijven.

    Groeten
    Levi van Dijk
    Ervaringsdeskundig Adviseur Kenniscentrum HAN-SOCIAAL

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top