Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ysabeau: Hack je uitstelgedrag als een baas

Gepubliceerd: 28 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Ysabeau Kloeg Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met een perfect geordend palet markeerstiften en twee koppen koffie in m’n mik heb ik iedereen via Snapchat geïnformeerd dat ik nu echt aan de slag ga. En dan gaat het mis. Hoe verleidelijk het ook is om al mijn ellendige taken naar morgen te verplaatsen, het helpt niet. Morgen wordt op deze manier altijd de drukste dag van de week.

Ysabeau in het parl‘Beter voorkomen dan genezen’, zegt men vaak. En om te voorkomen, moeten we de oorzaak tackelen. En hard ook. Beroemde oorzaken zijn ‘geen zin’, ‘geen tijd’, ‘duurt lang’, ‘kan later ook nog’ en alle andere uitspraken die studenten regelmatig in de mond nemen met een moeilijk gezicht ter decoratie.

Laat ik eerlijk zijn: Ook ik kijk liever een heel seizoen op Netflix dan dat ik een verslag schrijf. Omdat ik geen zin heb. Maar de dag dat ik ineens ontzettend veel zin heb om een uitgebreide uiteenzetting te schrijven over een onderwerp dat ik nooit ga gebruiken, komt nooit. Dus moet de knop toch echt om. Alle laffe excuusjes moeten acuut het raam uit worden gedonderd, ik moet aan de slag.

Sta op tijd op

Wanneer je één uur eerder opstaat en jezelf meteen klaarmaakt voor de dag, win je zestig minuten productiviteit. Het is ochtend, niemand vraagt om je hulp zo vroeg, iedereen houdt zijn mond nog lekker en jij krijgt de volledige ruimte om te beginnen aan de taken die je de avond van tevoren op een to-dolijst hebt gezet. DOE DIT.

Eat the frog

Een bekend fenomeen dat je ongetwijfeld weleens tegen bent gekomen, heet eat the frog. Het concept omschrijft dat mensen geneigd zijn om de vervelendste taak voor zich uit te schuiven tot het echt niet meer kan. Newsflash: het verandert niets aan de taak zelf. Wanneer ik merk dat ik mijn rotste taak voor me uitschuif, merk ik ook dat ik de andere (kleinere) taken niet doe, omdat mijn hoofd zich bezighoudt met de grote taak. Da’s pech, focus weg. Begin dus met die ene vervelende of grote taak om voor de rest van de dag rust in je hoofd te creëren.

Knip een grasspriet

Lijkt het je aantrekkelijker om ‘één grasspriet te knippen’ van je to-dolijst of te ‘grasmaaien’, wetende dat het gaat om 30 vierkante meter? Ik durf te wedden dat je voor de grasspriet zou gaan. Ik ook. Mensen (vooral studenten) kicken op het gevoel van een item van je to-dolijst doorstrepen. Het gevoel van productiviteit houdt je hoofd erbij en motiveert je om meteen naar het volgende item te gaan. Deze energieboost moet je jezelf zo vaak mogelijk gunnen.

Zit je tegen een grote taak aan te hikken? Knip hem in ieniemienie-stukjes. Zo lijkt elke taak makkelijk af te strepen, en werk je stiekem toch aan de grote taak. Houd je brein voor de gek, andersom gebeurt het al vaak genoeg.

Blogger Ysabeau Kloeg zit in het tweede jaar van de studie international business & languages en naar eigen zeggen verloopt dat allemaal verbazingwekkend soepel. In haar vrije tijd frustreert ze haar omgeving met het geluid van de piano, gitaar, ukelele en gezang/geschreeuw.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Ysabeau: Hack je uitstelgedrag als een baas

  1. Nice blog, Ysabeau! I feel the same way about grading those papers, haha! When can we read one in English?

  2. Super leuk stukje Ysabeau! Je hebt gevoel voor schrijven, ik kijk uit naar je volgende blog !

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top