Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Ysabeau: Smalltalk, sociaal plakband

Gepubliceerd: 6 November 2017 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Ysabeau Kloeg Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Praten zonder eigenlijk echt iets te zeggen komt vaker voor dan je je misschien realiseert. Soms gaat het om het een simpele ‘hoe is ‘t?’ waar iedereen toch wel ‘ja, goed’ op antwoordt, hoe ellendig de situatie ook is. 

 

Ysabeau in het parl

Sta je dan, in de supermarkt, schapig naar elkaar te staren tot de een de welbekende ‘nou… dan ga ik weer verder. Groetjes thuis hè!’ er ingooit. Of, een ‘koud hè?’, waardoor je geforceerd wordt tot een ‘nou, inderdaad!’
Sommige mensen ervaren dit soort luchtige woordwisselingen als nutteloos, ongemakkelijk en inhoudsloos. Maar eerlijk, wanneer je jezelf wijsmaakt dat dit soort gesprekjes een van de net genoemde bepalingen zijn, doe je jezelf flink tekort.

Goed moment om even de andere opties te overwegen: wat ga je anders doen wanneer je een (vage) bekende tegenkomt?

Kijken, niet praten – Een best aardige optie wanneer je totaalaantal gewisselde woorden met deze persoon op twee handen te tellen zijn. Ook wanneer je deze persoon eigenlijk alleen kent via een Facebook stalk-sessie.
Een uitzinnig intellectueel gesprek voeren om smalltalk te vervangen door gewichtige inhoud.
In plaats van ‘ja, goed’ op ‘hoe is ‘t?’ te antwoorden, je gesprekspartner je volledige misèrepakket voorschotelen. Inclusief onverwerkte jeugdtrauma’s, de hondenstront waar je vanochtend in ging staan en een compleet verslag van je laatste doktersbezoek.

Als je het mij vraagt, zijn geen van de bovenstaande opties echt aantrekkelijk.

Of je het zelf nou doorhebt of niet, smalltalk maakt mensen blij. Je komt misschien tot nieuwe inzichten. Je kunt een beetje lachen om niets met mensen die je wel of niet kent. En je dag wordt er afwisselender door.
Daarnaast: zijn alle vriendschappen niet begonnen met smalltalk?

Smalltalk houdt je sociale netwerk gaande, onderschat het dus niet. Niet echt een koetjes en kalfjes-baas? Durf het over niets te hebben, te lachen om niets, vragen te stellen over niets en voor je het weet verandert niets in iets.

Blogger Ysabeau Kloeg zit in het tweede jaar van de studie international business & languages en naar eigen zeggen verloopt dat allemaal verbazingwekkend soepel. In haar vrije tijd frustreert ze haar omgeving met het geluid van de piano, gitaar, ukelele en gezang/geschreeuw.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Ysabeau: Smalltalk, sociaal plakband

  1. Dit artikel is van zichzelf al smalltalk, er wordt geen punt gemaakt.
    Ik ben één van die mensen die smalltalk verafschuwt, om de nutteloosheid ervan. Ysabeau maakt hier een statement dat ik het anders zou moeten zien, geeft enkele alternatieven waar zij een duidelijke mening over heeft maar geeft nergens echt aan waarom smalltalk wel goed zou zijn op: smalltalk maakt mensen blij, je komt misschien tot nieuwe inzichten en je kunt er misschien een beetje om lachen na. Dit zijn dingen die smalltalk juist NIET doet. Iedereen geeft dezelfde antwoorden op smalltalk, dit wordt eerder in het artikel ook aangekaart, hierdoor is de kans op ‘nieuwe inzichten’ miniem. Ikzelf heb nog nooit gelachen om smalltalk, omdat het geen inhoud heeft. Small talk is puur een standaard antwoord op standaard vragen, daar zit weinig humor achter.
    Als laatste dan nog mijn twijfel over of smalltalk mensen blij maakt, wie is die persoon die een betere dag heeft omdat 7 mensen gemeld hebben dat het wel erg koud is buiten?

  2. Hi Dennis K!
    Het is ook niet altijd mijn intentie om een zwaarwegend punt te maken, dat doen genoeg andere mensen namelijk al. Zo is dit mijn mening, en wat jij schrijft is jouw mening. Zowel de kans op nieuwe inzichten als de kans op lachen of blijdschap als resultaat van smalltalk wordt inderdaad wel erg nihil met die instelling. Maar ik heb totaal niet de intentie om iedereen maar blindelings mijn mening over te laten nemen. Zo moet je zelf bepalen hoe serieus je het wilt nemen.
    Ik ken ‘de persoon die een betere dag heeft omdat 7 mensen gemeld hebben dat het wel erg koud is buiten’ niet, maar ik ken de persoon die een betere dag heeft door heel de dag stijf zijn lippen op elkaar te houden en elke mogelijkheid tot gesprek af te slaan ook niet. Ik zou het in ieder geval niet al te serieus nemen, is nergens voor nodig 🙂
    Fijne dag nog!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top