Cvb wil bsa’s van 52 en 60 punten toestaan
Gepubliceerd: 30 January 2017 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Hogere bsa’s dan 48 studiepunten worden in de toekomst iets meer regel dan uitzondering. Daar wil het collegebestuur naartoe, vertelde voorzitter Ron Bormans vanmiddag aan de centrale medezeggenschapsraad (cmr).
In de Hogeschoolgids van 2017/2018 ziet het cvb graag worden opgenomen dat er naast de basisnorm van 48 punten in het eerste jaar nog twee normen komen: 52 punten en 60 punten. ‘We willen meer smaken toestaan’, bepleit Bormans naar aanleiding van de evaluaties van experimenten bij COM en IPO in het studiejaar 2015/2016. Binnenkort komt het cvb met een voorstel.
Enige tevredenheid
Uit de evaluaties blijkt onder andere dat de doorstroom naar het tweede jaar hoger is dan in de oude situatie’. Bormans: ‘Ik sta hier niet met een enorme loftrompet maar op basis van de cijfers kunnen we wel met enige tevredenheid terugkijken.’
Bij IPO werd de bsa verhoogd van 48 naar 52 punten en ging 80 procent door naar jaar twee, terwijl dat percentage de jaren ervoor tussen de 58 en 66 procent lag. COM verhoogde de bsa zelfs naar 60 punten. Je moet dus in één jaar je p halen. En dat deden dan ook meer studenten dan het jaar ervoor: de voorlopige cijfers wijzen op 60 á 70 procent. De jaren ervoor lag het propedeuserendement in twee (!) jaar tussen de vijftig en zestig procent.
Inbedden in onderwijs
Het hogere rendement is mogelijk, benadrukte Bormans nog maar eens, met een juist onderwijsprogramma. Met onder andere meer begeleiding, tentamens na elke vijf weken en strengere regels. ‘Als opleidingen naar een hogere norm willen, ligt de verantwoording bij die opleiding. Zij moeten het inbedden in een onderwijsprogramma waarin dat mogelijk is.’
Het collegebestuur wil binnenkort met de cmr in overleg over de voorwaarden waaronder een opleiding naar een hogere (wat betreft het cvb 52 óf 60 punten) bsa mag. En vooral ook hoe de besluitvorming daarover verloopt. Bormans: ‘De cmr zal hierover instemmingsrecht hebben, maar wij vinden ook de mening van de instituutsmedezeggenschapsraad erg belangrijk.’
Verpleegkunde
Een verzoek voor een hogere bsa is in elk geval te verwachten van verpleegkunde. Die opleiding wil dat al langer maar een eerder verzoek werd tegengehouden door de cmr, die de evaluaties van IPO en COM wilde afwachten.
Jos van Nierop
Illustratie: Jarek van Dalsen
Belachelijk. De fout die hier gemaakt wordt is dat dit totaal geen motiverende regels zijn voor studenten. Studenten vreten zichzelf op en werken zich helemaal boven hun kunnen uit om aan deze belachelijke bsa maatregelen te kunnen voldoen.
Studenten moeten gemotiveerd worden met heldere overzichten aan het begin van het jaar en er moet per student gekeken worden wat de kansen zijn. Dit moet niet met een idiote strafmaatregel gedaan worden zoals het bsa. Slaat nergens op dit.
@Anoniem, lees het stukje onder “Enige tevredenheid” nog eens. Hoe kun je nou zeggen dat het nergens op slaat terwijl er in het artikel staat dat het werkt?
Daarnaast, als de gehele samenleving meebetaalt aan jouw opleiding, mogen er echt wel wat eisen worden gesteld aan je prestaties. Dan is het niet de tijd om “jezelf te ontdekken” of even te genieten van het studentenleven. Dat doe je maar lekker in je eigen tijd van je eigen geld.
Voor mijn opleiding gaat dit sowieso niet werken. Moeten het eerste half jaar alle 30 punten halen en de uitval is gigantisch hierdoor. Ze hadden eerst moeten nadenken hoe ze dit het beste konden doen ipv hoge eisen stellen en het programma vervolgens zo maken dat het haast onmogelijk is.
@Anoniem Ik denk dat je dat per student moet bekijken. Er zitten nog altijd studenten bij die voor die 48 punten gaan uit gemak. Want daarna hebben ze lekker nog een heel jaar om die overige 12 punten te halen. En ach, die punten voor dat volgende jaar, tsja, die komen het jaar erop weer. Langstudeerders enzo. Die heb ik ook op de opleiding en dat zijn van die vervelende studenten die het van groepsopdrachten hebben. En die hebben dan het ‘geluk’ dat zij bij hardwerkende/normaalwerkende studenten zitten in de groep, die wél hun +52 punten halen in één jaar.
@anoniem En daarbij moet je je afvragen of je wel op het HBO of in ieder geval díé opleiding thuishoort als je het niet voor elkaar krijgt om 80% van je punten te halen, buiten speciale situaties om natuurlijk hè! En ‘ik heb niet geleerd, omdat ik lekker veel geld wil kunnen verdienen bij mijn bijbaan’ valt niet onder zo’n speciale situatie. Want zulke studenten ken ik ook.
@ A: ‘Voor mijn opleiding gaat dit sowieso niet werken. Moeten het eerste half jaar alle 30 punten halen en de uitval is gigantisch hierdoor.’
Waar gebeurd dit?
Mvg,
Brian
VZ SGMR (Studentenraad HR)
Ik denk dat het de opleiding FSM bij IFM betreft. De kwartalen 1 en 2 zijn elk een complete eenheid van 15 ects.