Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De improviserende stoelendans van JongHR

Gepubliceerd: 6 February 2017 • Leestijd: 2 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Ik ben energieke Ewoud en ik heb een hekel aan koude wc-brillen’. Docent Ewoud staat in het midden van de groep die vanavond heeft gekozen voor een workshop ‘improvisatietheater’. De tien deelnemers maken deel uit van JongHR, een platform voor hogeschoolmedewerkers dat sinds vorig jaar bestaat.

Na een pubquiz en de nieuwjaarsborrel is dit de derde activiteit van JongHR, dat is ontstaan tijdens de basiscursus didactiek die nieuwe docenten vorig jaar volgden. ‘We wilden elkaar graag vaker spreken, onder andere om ervaringen uit te wisselen over het lesgeven’, vertelt Matti Gortemaker, een van de initiatiefnemers. Natuurlijk kun je het ook aan directe collega’s vragen, maar de activiteiten van JongHR blijken ook een prima plek waar je op een informele manier leert hoe alles reilt en zeilt op de HR.

Leren over studievaardigheden

Nicky, docent social work: ‘Ik kwam bijvoorbeeld in gesprek met Ivar van Student aan Zet. Daarvoor wist ik eigenlijk heel weinig van allerlei voorzieningen die er voor studenten zijn.’ Een vergelijkbare ervaring heeft Danielle, docent logistiek en economie. Zij leert studenten studievaardigheden aan en hoorde van een andere JongHR’er dat daar een keuzevak voor is. ‘Bij studieloopbaancoaching gebruik ik nu materiaal van dat keuzevak.’

Bovenal zijn de bijeenkomsten informeel en gezellig, blijkt voorafgaand aan en tijdens de workshop ‘improvisatietheater’. Er zijn hapjes en drankjes, er wordt gekletst en enthousiast meegedaan. De workshop heeft overigens wel een duidelijke link met het onderwijs. Matti: ‘Als je voor een klas staat, heb je iets voorbereid, maar het gaat in de praktijk toch altijd anders. Daar moet je mee om kunnen gaan. Improviseren dus.’

Lef nodig

Maar iedereen kan het en iedereen doet het, relativeert Thomas, die de workshop geeft. ‘Alles wat je tot nu toe gedaan hebt, is improviseren. Jullie hebben met elkaar staan praten, elkaar gevraagd of je wat drinken wilt etcetera. Pas zodra je het gaat benoemen, wordt het spannend.’ Maar voor improvisatie voor een klas of tijdens deze workshop is zeker wel wat lef nodig, moet Thomas toegeven.

Het begin van de workshop bestaat uit een stoelendans waarbij steeds één persoon in het midden staat die zijn voornaam moet allitereren met een bijvoeglijk naamwoord, en iets moet vertellen over zichzelf. En zo komen we erachter dat ‘naïeve Nicky’ paardrijdt, ‘enthousiaste Evelyne’ graag de IJslandse taal machtig zou zijn en dat ‘energieke Ewoud’ niks moet hebben van wc-brillen die heel erg koud zijn.

‘Motiverende Matti’

Nadat Ewoud dat verteld heeft, moeten andere koude-bril-haters ook gaan staan, en zo is er dus steeds een stoelendans waarbij de stoelloze medewerker blijft staan en zijn verhaal doet. Een dans die iets serieuzer wordt als Thomas de deelnemers vraagt de onderwerpen toe te spitsen op lastige situaties in de klas. ‘Motiverende Matti’ vertelt dat ze het moeilijk vindt om keuzes te maken. ‘Ik wil altijd te veel in één les’. En ‘imposante Ivar’ zegt het soms lastig te vinden om met kritische studenten om te gaan.

En zo gaat het nog even door met de medewerkers die het zichtbaar prettig vinden om op de HR met meer mensen om te gaan dan alleen hun directe collega’s. Wouter, docent bij technische informatica en sinds augustus in dienst bij de HR: ‘Ik heb het prima naar m’n zin bij CMI. Daar hebben we ook borrels en andere activiteiten, maar ik vind het leuk om ook andere nieuwe mensen te leren kennen en te horen van de ervaringen op de HR. Het is een geruststelling om te horen dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt. Bijvoorbeeld de administratieve zaken waar je mee te maken hebt, en die veel tijd kosten.’

Jos van Nierop

JongHR is bedoeld voor medewerkers (niet alleen docenten) die minder dan vijf jaar werkzaam zijn op de Hogeschool Rotterdam. Je hoeft dus niet per se jong qua leeftijd te zijn. Doel van het platform is een informeel netwerk creëren waardoor nieuwe medewerkers zich sneller thuis voelen op de HR. JongHR is ook een plek waar kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. ‘Om zo de kracht van nieuwe medewerkers optimaal te benutten.’
Het streven is om jaarlijks vier activiteiten te organiseren. Op dit moment telt JongHR zo’n tachtig geïnteresseerden in het mailbestand. Meer weten? Neem contact op met Matti Gortemaker: m.w.gortemaker@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top