Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Drie miljoen euro van ov-boetes gaat naar DUO

Gepubliceerd: 31 March 2017 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten betalen een boete als ze vergeten om hun ov-kaart op tijd stop te zetten, maar dat geld gaat niet alleen naar de vervoersbedrijven. Bijna drie miljoen euro is voor de Dienst Uitvoering Onderwijs.

trein illustratie

Jaarlijks ontvangen de vervoersbedrijven meer dan dertig miljoen euro aan boetes van studenten met een verlopen ov-kaart. Daar is veel kritiek op, omdat de boetes erg hoog zijn en veruit de meeste studenten helemaal niet van kwade wil blijken. De communicatie van DUO zou te wensen overlaten.

Vaak hebben studenten helemaal niet door dat er een probleem is met hun ov-kaart, schreef deze week de Nationale Ombudsman. De mailtjes van DUO zijn niet duidelijk genoeg of gaan naar een oud mailadres. DUO zou studenten moeten bellen om te zorgen dat hun schuld niet verder oploopt, voordat de deurwaarder eraan te pas komt.

2,9 miljoen

DUO krijgt een jaarlijkse vergoeding van 2,9 miljoen euro voor het werk rond de ov-boetes. Dat bedrag gaat met de inflatie omhoog, is met het ministerie van OCW afgesproken.

‘Deze vergoeding is ter dekking van alle door DUO gemaakte kosten voor de inning’, verklaart de instantie. Het gaat onder meer om communicatie met studenten, het afhandelen van klachten, het versturen van betalingsherinneringen en het afsluiten van betalingsregelingen.

Veel van de processen zijn (deels) geautomatiseerd, zoals het vaststellen, opleggen en innen van de boetes. De vergoeding van OCW is ook bedoeld voor het beheer van deze processen.

Voor zover bekend zijn er geen harde doelstellingen aan de vergoeding verbonden. Nadere informatie over de afspraken met OCW kan de dienst momenteel niet geven, maar het bedrag zou gebaseerd zijn op de ‘daadwerkelijke kosten’ in 2010 en 2011.

Prikkel

De Landelijke Studentenvakbond kijkt ervan op. ‘Ik kan me niet voorstellen dat het drie miljoen euro moet kosten om mailtjes naar studenten te sturen’, zegt voorzitter Jarmo Berkhout. ‘Zeker als dat grotendeels geautomatiseerd gebeurt. Als dit een prikkel is voor DUO om niets aan het onderliggende probleem te doen, dan is dat schandalig.’

De LSVb vindt dat de ov-studentenkaart automatisch stopgezet moet worden als hij niet meer geldig is. Volgens deskundigen zijn daar wel manieren voor, maar de ov-bedrijven stellen dat het niet zo eenvoudig is.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Drie miljoen euro van ov-boetes gaat naar DUO

  1. Heel vreemd dat de DUO meedingt in het geld potje nadat het de DUO is die de kosten maakt en betaalt voor de studenten die al die tijd wél gebruikt maken van de OV chipkaart! Ze betalen (al dan niet deels) voor duizenden studenten hun OV kosten en hebben dit gelukkig ook allemaal geautomatiseerd. Dit proces is dus ook graties want robots doen het werk van mensen en die robots hoeven niet betaald te worden dus als de DUO hier geld voor krijgt, is dat eigenlijk ook over de rug van studenten heen. En als er dan automatisch mailtjes gestuurd moeten worden door robots (computers) dan mag dat ook niets kosten want zo’n apparaat hoeft geen loon te krijgen en dus is het gek dat de DUO hiervoor een vergoeding krijgt want er zitten helemaal geen kosten aan! Toch?

    Tuurlijk, als student zijnde, snap ik ook wel dat een boete op de kop tikken jammer is en dat elke boete die je betaalt er één te veel is en dus ook te duur gevonden wordt. Maar dat probleem bij de DUO neerleggen is wel erg makkelijk wegkomen met je eigen onoplettendheid. Tuurlijk heb je het recht op een eerlijke manier van werken van een instantie als de DUO maar je hebt ook gewoon de plicht om na te blijven denken i.p.v. op je lauweren te rusten en te verwachten dat je sugardaddy Duo je komt redden. Het idee van studeren en vervolgens afstuderen (conclusie getrokken op basis van de verlopen studenten OV) is dat je volwassen wordt, opgroeit en je verplichtingen op leert te pakken. Van deadlines tot dates, van af en toe eens je bed verschonen tot eens naar de kapper gaan als je niet meer zonder schaamte naar je oma kan.

    Als je later groot bent en je vergeet je gas/water/licht te betalen, je facturen van abonnementen bij de sportschool, vodafone en netflix nog steeds op het adres van je studentenhuis laat binnenkomen en dus niet ‘weet’ dat je ze moet betalen en de politieagent gaat aanspreken op de hoogte van de boetes omdat jij te hard reed maar de acceptgiro + 6 euro administratie voor een geautomatiseerde brief toch gewoon moet betalen, ben je ook de sjaak. Dit is een vleugje van het populisme: “Het is hun probleem! Hun hebben het verkeerd gedaan, niet ons! Maar wij moeten er wel voor betalen!”

    Het aanspreken van DUO op dit systeem leidt er vervolgens alleen maar toe dat er #1 geïnvesteerd moet worden in een beter digitaal systeem voor de inning van de boetes, er #2 personeel aangenomen, opgeleid en aan het werk gezet moet worden dat dit soort problemen op spoort en moet verhelpenn en #3 dat er een eis komt om dit met minder geld te doen dan er nu aan uit wordt gegeven.

    Dit alles onder de druk van het “recht om te mogen studeren” en de verbaasd, geprikkelde mening van meneer Berkhout. Waar hij vergeet dat zodra er iets geautomatiseerd wordt -zoals je OV al is- moet je nog steeds bereikbaar blijven op een mailadres om te kunnen vragen of je nou wel of niet al het grote mensen leven hebt betreden en dus of je OV mag verlopen. Anders staat er elke 1 september wel weer een busje studenten klaar om te mopperen op de DUO omdat ze niet meer gratis kunnen reizen, waar zij toch nog een jaartje langer over hun studie doen dan normaal.

    Dixi

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top