Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ombudsman: slechte communicatie DUO zorgt voor meer schulden

Gepubliceerd: 28 March 2017 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Nationale ombudsman hekelt de slechte communicatie van DUO. De instantie zou studenten persoonlijk moeten bellen om ervoor te zorgen dat hun schulden niet verder oplopen.

De helft van de (oud)-studenten met een betalingsachterstand komt volgens een vandaag verschenen rapport in aanraking met een deurwaarder. Ze weten niet dat er een probleem is met de aflossing van hun studielening of hebben hun ov-kaart niet op tijd stopgezet.

Boete voor 60.000 studenten

Dat stopzetten moeten studenten zelf regelen. Zestigduizend van hen doen dat jaarlijks te laat, wat een boete oplevert van 150 euro per maand. Doe nou eens iets aan de communicatie, zei de Tweede Kamer afgelopen december nog.

De Nationale ombudsman noemt het huidige systeem van DUO ‘onlogisch’ en ‘op zich al een bron van schulden’. De organisatie en de studenten begrijpen elkaar niet, stelt hij: het taalgebruik is te ambtelijk en de mails verdwijnen in de vergetelheid.

Tweede ‘waarschuwing’

Het is niet de eerste keer dat de ombudsman DUO op de vingers tikt. In 2012 moest DUO al ‘betere brieven’ leren schrijven: de toonzetting was toen ook al te formeel en de berichten waren niet overzichtelijk genoeg.

Maar er lijkt dus weinig verbeterd. De ombudsman pleit er daarom voor dat DUO vaker persoonlijk contact zou moeten opnemen met de studenten. Zo wordt sneller duidelijk of de aanmaningen de studenten hebben bereikt en kan hun meteen worden verteld wat de consequenties zijn van hun betalingsachterstand.

Stop je ov-kaart

In het rapport ‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee’ geeft hij ook de studenten tips mee. Zorg dat DUO je telefoonnummer heeft en hou je e-mailadres actueel. En bovenal: stop je ov-kaart direct bij afstuderen of beëindigen van de studie.

Jeroen Wienen van het Interstedelijk Studenten Overleg noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat de kaart nog niet automatisch kan worden stopgezet. In eerdere berichtgeving zei een woordvoerder van DUO dat dat zo simpel nog niet is: door de privacywetgeving is het lastig om een andere procedure te verzinnen.

Maar experts spraken dat tegen. Zet vergeetachtige studenten op een zwarte lijst, adviseerden zij, zodat de poortjes niet opengaan als ze proberen in te checken.

HOP, Irene Schoenmacker

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Ombudsman: slechte communicatie DUO zorgt voor meer schulden

  1. Ik doe een MA in het buitenland nu en heb daarvoor een lening afgesloten zonder OV kaart. Omdat mijn OV kaart beschadigd was kon ik hem aan het apparaat niet stopzetten. Ik heb toen mijn OV kaart netjes opgestuurd en dit is ook netjes verwerkt. Toch zag ik dat ik een boete moet betalen wegens onterecht OV gebruik. HUH??? dan maar even bellen naar DUO: Ja meneer ik zie dat u in het buitenland studeert sinds september en ja ik zie ook dat hij is ingeleverd. Maar ja, u heeft niet uw kaart aan het apparaat stopgezet dus is de stop niet geaccepteerd. o en als u denkt dat u een bezwaarschrift kan indienen? is zinloos……Heb het toch maar gedaan maar heb weinig hoop… …uiteindelijk moet ik 8 x 200 euro terugbetalen (iets van 90 euro per halve maand)…Gelukkig heb ik als student in Engeland geld zat te besteden ?!! not… Ik hoop echt dat hier iets aan gedaan

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top