Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hand in hand juichen voor acceptatie

Gepubliceerd: 6 April 2017 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Pakweg honderdvijftig docenten en studenten social work stonden om 12.10 uur hand in hand te juichen op het binnenplein van locatie Museumpark. Het was een initiatief van eerstejaars Marloes Goud naar aanleiding van het aangevallen Arnhemse homostel.

Foto van studenten en docenten ISO hand in hand

‘Wat er het afgelopen weekend met de twee homo’s in Arnhem is gebeurd, heeft me heel erg aangegrepen’, vertelt Marloes. ‘Ik vind dat iedereen mag zijn wie hij is, en dat je elkaar gewoon je liefde mag tonen. Iedereen heeft het recht erbij te horen, en je hoort iedereen onvoorwaardelijk te accepteren.’

Gewoon doen

Marloes wilde graag een statement maken. ‘Ik dacht: Hoe mooi zou het zijn als we met de hele opleiding hand in hand gaan staan? Eerst dacht ik dat dat nooit zou lukken maar een docent zei: We gaan het gewoon doen.’

‘De hele opleiding’ op het binnenplein lukte niet, maar ‘de besten staan er’, riep de student die naast Marloes vanaf het balkon de aanwezigen vroeg om te gaan juichen.

Vrij land

Marloes: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen, dat deze mensen, zich laten horen. En dat je niet bang hoeft te zijn voor gevolgen. Wij leven in een vrij land. Misschien verander je met deze actie één persoon. Dat zou al genoeg zijn.’

De actie gaat wat Marloes betreft over meer dan een statement tegen homogeweld. ‘Het gaat erom dat je openstaat voor iedereen. Daar staat onze opleiding ook voor, voor diversiteit en openheid. Als social worker zal je iedereen onvoorwaardelijk moeten accepteren.’

Geloofsovertuiging

Maar sommige streng christelijke en islamitische studenten denken daar misschien anders over? Marloes: ‘Als gelovige mag je iets vinden over homoseksualiteit, maar laat wel iedereen in zijn waarde. Als social worker mag je geloofsovertuiging er zijn, maar het mag geen invloed hebben op hoe je omgaat met de mensen met wie je werkt.’

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Hand in hand juichen voor acceptatie

  1. Jammer hoor, dat “streng christelijke en islamitische” mensen weer eens worden beschuldigd van het niet accepteren van andere mensen. Nederland is echt onleefbaar voor homo’s, met al die gelovigen. Ik word bijna bang van mezelf; als ontzettend gelovige christen wordt er blijkbaar van mij verwacht dat ik zomaar een homo zou kunnen aanvallen. Fijn dat ik er in dit artikel weer even op gewezen word hoe gevaarlijk ik ben!

  2. Hier nog een die dat gevoel krijgt. En die domme uitspraak “strenggelovig”. Wat streng? Je gelooft of je gelooft niet. Het wordt je opgedrongen om dezelfde mening te hebben. Wederzijds respect moet van 2 kanten komen… Laat er geen misverstand over bestaan, ik keur dit geweld absoluut af. Maar wij, als de zogenaamde “strenggelovige” willen wel graag hetzelfde respect krijgen.

  3. N.a.v. de gelezen comments vind ik het wel zeer spijtig dat een artikel zo subjectief wordt geïnterpreteerd. Er wordt duidelijk geproken over studenten die er “misschien” anders over denken. Daarnaast is het een feit dat de ‘meerderheden’ van de strenggelovigen homoseksualiteit niet accepteren. Dit betekent dat er dus ook ‘minderheden’ zijn (de enkele individuen van de comments hierboven bijvoorbeeld) die homoseksualiteit niet afkeuren. Nogmaals zeer spijtig om te zien dat er een pejoratieve connotatie aan dit artikel wordt gegeven.

  4. Ik wil trouwens niet zeggen dat je homoseksualiteit moet accepteren om tegen homogeweld te zijn, laat dat duidelijk zijn.

  5. ” Maar sommige streng christelijke en islamitische studenten denken daar misschien anders over?” –> De journalist gaat er eigenlijk al vanuit dat gelovige mensen anderen zouden afwijzen omdat ze een andere overtuiging of mening hebben, jammer!

    Fijn dat Loes zo reageert. Ik ben het helemaal met haar eens. Tuurlijk hoeft niet iedereen pro homoseksualiteit te zijn, maar het gaat om de manier waarop je deze mening uit.. en ik denk dat we het er allemaal mee eens zijn, gelovig of niet gelovig, dat het belachelijk is om een homostel aan te vallen.

  6. Ff serieus mensen, kunnen jullie wel lezen? Wat er staat is: “Maar SOMMIGE streng christelijke en islamitische studenten denken daar MISSCHIEN anders over?” Er staat “sommige”, “misschien” en een vraagteken. Dit is een vraag van iemand, geen bewering. Daarnaast is het volgens mij een feit dat SOMMIGE streng christelijke en islamitische mensen daar anders over denken…

  7. Volgens mij gaat hier iets mis. Marloes maakt een mooi statement en laat heel voorzichtig iets weten over gelovigen. De (denk ik) gelovigen die dit lezen trekken alle aandacht maar naar hen toe, terwijl het klopt dat sommige studenten misschien anders over homoseksualiteit denken. Ik vraag me af hoe dit weerlegd zou kunnen worden.

    Ik stel voor om de aandacht vooral op de geweldig mooie actie van Marloes te vestigen en niet de aandacht te richten op een hele voorzichtige uitspraak waar waarheid in zit. Iedereen mag iets vinden en je hoort iedereen in zijn of haar waarde te laten. Trek alsjeblieft niet alle aandacht naar jezelf toe, maar denk eens na over de actie van Marloes en alle andere acties die laten zien dat je open hoort te staan voor iedereen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top