Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR hijst op Coming Out Day een regenboogwimpel

Gepubliceerd: 21 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws

Het strijken van de HR-vlag die op de daken van alle locaties wappert, gaat het college van bestuur te ver. Maar op 11 oktober zal boven de rode vlag wel een regenboogwimpel wapperen.

verschillende combinaties tussen de nederlandse, hogeschool en regenboogvlag

Toen de Hogeschool Rotterdam vorig jaar besloot op Coming Out Day geen regenboogvlaggen te hijsen, werd collegevoorzitter Ron Bormans het vuur aan z’n schenen gelegd. Een student vond het belachelijk dat de HR de lesbian, gay, bisexual, transgender en intersex-studenten (LGBTI) niet wilde steunen op deze dag en hij stuurde een mailtje naar Tim Hofman van het YouTube-programma #BOOS.

De presentator kwam op 11 oktober met een cameraploeg verhaal halen en dwong het hijsen van de regenboogvlag af. En dat beviel de bestuurder maar matig. Tijdens de eerste HR-Pride die op de Kralingse Zoom werd gehouden, gaf hij tijdens een paneldiscussie toe dat hij zich toen ‘voor lul’ voelde staan. Waarna hij zich haastig verontschuldigde: ‘Een bestuurder hoort natuurlijk zo niet te praten.’

Onze eigen vlag

Vanaf het moment dat de aflevering van #BOOS online stond, moest Bormans zich regelmatig verdedigen voor het niet-hijsen van de vlag. Het statement toen was: ‘Op iedere locatie wappert onze eigen HR-vlag. Het warme rood van die vlag staat voor wie we zijn: wij maken geen onderscheid naar sekse, geaardheid, godsdienst, levensovertuiging, culturele achtergrond of huidskleur.’

Het statement werd niet door iedereen even goed ontvangen en Bormans moest woensdagmiddag toegeven dat ‘het niet-hijsen van de regenboogvlag een groter statement werd dan het verhaal waar onze eigen vlag voor staat. Een verhaal waar ik nog steeds achter sta, maar we krijgen het niet goed uitgelegd. En dat komt misschien wel doordat we met de rode vlag zeggen dat iedereen gelijk is, maar dat is niet waar. We moeten sommige groepen zoals de LGBT-gemeenschap extra steunen en daarom voegen we dit jaar op Coming Out Day een regenboogwimpel toe.’

Applaus

Het statement van Bormans werd woensdagmiddag met applaus onthaald. Niet gek, want in het publiek zaten bijna tweehonderd studenten en medewerkers die veelal zelf onderdeel van de LGBT-community zijn. En uit het grote gender- en geaardheidonderzoek van Profielen blijkt dat 46 procent van alle studenten vóór het hijsen van de regenboog vlag is (19 procent was niet voor en niet tegen, en 35 procent wilde het absoluut niet). Van de LGBT’ers die de enquête hebben ingevuld, is het overgrote gedeelte voor het hijsen van de vlag.

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

 

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to HR hijst op Coming Out Day een regenboogwimpel

 1. ‘Biseksual’ is geen woord, het is of ‘Biseksueel’ in het nederlands of ‘Bisexual’ in het engels.

 2. Zo te zien bezwijken we weer onder de Social Justice Warriors…. (het word ook in Nederland steeds erger, al is het onderwijs over het algemeen links leunend).

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: