Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR vs EUR: Studieplekken ‘inpikken’ op de Erasmus

Gepubliceerd: 7 March 2017 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van hogescholen en de universiteit wonen, werken en studeren in heel Rotterdam naast elkaar, maar in hoeverre leven ze ook met elkaar? Erasmus Magazine (EM) en Profielen zoeken dat de komende weken uit in een speciale serie. Vandaag deel 1 over studerende hbo’ers op de campus van de Erasmus Universiteit (EUR).

‘Kunnen die kutcursisten eens niet in de UB gaan zitten. Als je toch geen serieuze toekomst hebt, probeer die dan niet van anderen te verstoren.’ In het filmpje lachen de studenten er een beetje om, maar de Facebookpagina EUR Confessions, waar studenten van de EUR anoniem hun hart kunnen luchten, staat er vol mee: klachten en irritaties over studenten van de Hogeschool Rotterdam die gebruikmaken van de studiefaciliteiten op campus Woudestein van de EUR.

‘Je herkent ze aan een frikandelbroodje’, zegt een van de studenten in het filmpje. Maar niet alle studenten leggen de schuld bij de buren van de HR. ‘Het komt vooral doordat de universiteitsbibliotheek gerenoveerd wordt en er geen goede vervanging voor is,’ zegt een andere student.

Hbo’ers weren?

Zeker nu de universiteitsbibliotheek op Woudestein al ruim anderhalf jaar dicht is, is de strijd om de studieplekken heviger dan ooit. De vraag die dan ook steeds vaker naar boven komt: moeten hbo’ers (al dan niet tijdelijk) geweerd worden van de campus, zodat de schaarse studieplekken beschikbaar blijven voor EUR-studenten?

Nee, zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit stellig. ‘We zijn niet van plan om hbo’ers actief te gaan weren. Dan zouden we controlemaatregelen moeten invoeren, zoals het controleren op collegekaart. Daar hebben ook onze eigen studenten last van en dat past bovendien niet bij hoe we met elkaar om willen gaan.’ Ondanks dat er geen maatregelen komen, hebben de EUR en de Hogeschool Rotterdam wel degelijk contact over de toestroom van hbo-studenten. ‘Er is contact met de HR over het aan beide zijden verbeteren van de studievoorzieningen. Als die van gelijk niveau zijn, voorkomt dat een toeloop van HR-studenten.’

Nieuwbouw

Bij de Hogeschool Rotterdam kennen ze ook de sentimenten die leven op de campus van de Erasmus. ‘EUR-studenten merken het wel dat er HR-studenten zijn en we weten dat studenten van de Hogeschool Rotterdam gebruikmaken van de faciliteiten van de EUR’, zegt Martijn Baarendse, beleidsadviseur bij de dienst FIT van de Hogeschool Rotterdam. ‘Hoeveel, dat weten we niet. Waarom ze dat doen? Enerzijds omdat er bij ons vanwege de nieuwbouw minder plek is, anderzijds omdat de faciliteiten in het Polakgebouw aansluiten bij de behoeften van de studenten.’

Baarendse verwacht dat de ‘problemen’ in de nabije toekomst opgelost zullen worden door de verbouwing en uitbreiding van de Kralingse Zoom-vestiging van de hogeschool. De nieuwbouw moet in september klaar zijn. ‘Ons nieuwe gebouw zal in de behoefte aan verblijfs- en studieruimten van HR-studenten voorzien, onder meer door de verschillende studiepleinen die in de nieuwbouw worden gecreëerd. We zijn in gesprek met de verschillende opleidingen en de mediatheek over waar en hoeveel studieplekken er moeten komen. Het aantal plekken zal in elk geval groter zijn dan in de huidige situatie.’

Wifi en stroompunten

Daarbij komen er uiteraard ook meer plekken waar studenten aan de slag kunnen met laptops. Baarendse: ‘Dus met goed werkend wifi en voldoende stroompunten.’

Tekst: Jasper Monster en Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen
Filmpje: Erasmus Magazine

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to HR vs EUR: Studieplekken ‘inpikken’ op de Erasmus

 1. Bovendien is het in het Polakgebouw veel prettiger studeren door de stilte in het gebouw. Als het op de HR ook zo stil zou kunnen zijn, zou het veel aantrekkelijker studeren zijn op de HR.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top