Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids: weer minder punten Hogeschool Rotterdam

Gepubliceerd: 26 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam zakt de laatste jaren in de Keuzegids. Twee jaar geleden was de gewogen instellingsscore nog 58 punten, vorig jaar waren dat er 56 en nu 53. Ook de hogescholen in de andere grote steden gaan omlaag met uitzondering van Inholland dat uit een dal is geklommen en de laatste plek overdraagt aan de Hogeschool van Amsterdam.

Correctie, 5-10-2017: De Hogeschool Rotterdam heeft geen 53 maar 53,5 punten, wordt duidelijk na een rectificatie van de Keuzegids.

Met 53 punten scoort de HR evenveel punten als Inholland en de Hogeschool Utrecht. De hekkensluiter, de Hogeschool van Amsterdam, heeft het nog een halve punt minder. De cijfers in de Keuzegids worden voor een deel bepaald door de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Daarin deed de HR het al minder dan vorig jaar, werd dit voorjaar bekend.

Bormans: ‘Daling met 3 punten nog niet te verklaren’

De daling in de Keuzegids komt dan ook niet als een complete verrassing. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘In de NSE zagen we al dat de tevredenheid voor het eerst sinds vijf jaar is gedaald. Dat werkt stevig door in de scores van de Keuzegids. Maar ik kan nog niet verklaren waardoor we nu met drie punten zijn gezakt, terwijl onze score in de NSE slechts met 0,03 daalde (van 3,82 naar 3,79). De daling lijkt mede veroorzaakt te worden door het groeiend aantal studenten dat de hogeschool in het eerste jaar verlaat. Dat beeld zien wij echter niet terug in onze eigen cijfers en analyses. Daar gaan we nog eens goed naar kijken.’

Het collegebestuur zegt het signaal dat de Keuzegids afgeeft sowieso serieus te nemen. Bormans: ‘Vooral als het gaat om de beweging die individuele opleidingen maken. Dat is uiteindelijk wat telt voor de studenten en studiekiezers.’

Aardrijkskunde, ipo en elektrotechniek: toppers op de HR

Binnen een hogeschool kunnen er opleidingen van heel verschillende kwaliteit zijn, benadrukt Frank Steenkamp, hoofdredacteur van de Keuzegids. In zijn gids wijst hij onder meer op de Haarlemse muziekopleiding van Inholland en de sportopleidingen van de HvA. Ook al scoren hun hogescholen niet zo goed, die opleidingen zijn top.  Ook op de HR is dat het geval, en doen met name de lerarenopleiding aardrijkskunde, industrieel product ontwerpen (ipo) en elektrotechniek het zeer goed.

Met respectievelijk 86, 80 en 78 punten verdienen zij van de Keuzegids het stempel ‘topopleiding’. Dat is een opleiding met meer dan 75 punten; een jaar geleden kwam niet één opleiding van de Hogeschool Rotterdam boven die grens.

De Keuzegids baseert zich onder meer op de Nationale Studenten Enquête, waarin 175 duizend hbo-studenten hun oordeel geven over hun opleiding. Ook kijken de makers naar rapporten van onderwijskeurmeester NVAO en statistieken over studentenaantallen en studiesucces.

Jos van Nierop & HOP

In een uitgebreider artikel vind je ook de oordelen over alle afzonderlijke opleidingen.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Keuzegids: weer minder punten Hogeschool Rotterdam

  1. 4 jaar geleden wilde CVB onder leiding van Bormans met Focus een boost geven aan kwaliteit onder de noemer “de lat moet hoger”. De video is nog op Youtube te vinden…

    In volgende jaren is er flink geld uitgegeven aan kwaliteit (volgens plan) maar HR doet het niet echt beter en de topopleidingen van de HR waren destijds al top.

    Mijn indruk is dat de Hogeschool haar eigen slogan “Overtref jezelf” op geen enkele manier waarmaakt en dat zie je intern terug in de kwaliteit van de strategische agenda van de Hogeschool.

    Een verwijt aan het bestuur? Misschien, maar een trainer van tweede divisie-clubje kan ook niet Europacup spelen.

    Bormans wil heel graag maar doet te weinig, Hij lijkt vast te zitten in een spagaat van tegensrijdige doelstellingen, Radicale decentralisatie maar oko autoritair sturen op geld en mensen en kiest voor schaalvergroting organisatie ontwikkeling (grote bestuurelijke blokken als de RBS) en niemand die het nog snapt.

    Hoger onderwijs is burocratisch en zit vol met overhead en gedoe. !00 keer wordt op kosten van de Nederlndse gemeenschap wiel uitgevonden.

    De Hogeschool kán kennelijk niet beter, sneller en goedkoper werken. Met de positieve uitzonderingen.

    Ons onderwijs is af en toe uitstekend, af en toe belabberd maar we doen het volgens de studenten nog niet zo slecht als Amsterdam.

    Veel HBO studenten maakt het ook iet uit, ze kiezen vooral dicht bij huis en ach in de praktijk maakt het niet zoveel uit van wie je diploma hebt.

  2. @docent: ik deel je observaties en mening. “Overtref jezelf” is naar mijn idee altijd al een lege slogan geweest, alleen de bureaucraten blinken er in uit. Ik ben benieuwd met wat voor concrete acties het CvB komt om deze neerwaartse spiraal om te buigen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top