Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca houdt boek vast

Lieve Tosca, hoe master ik die GMAT?

Lieve Tosca,

Na vier jaar bikkelen ben ik eindelijk klaar om af te studeren. Hierna wil ik graag beginnen aan m’n master, maar dan moet ik eerst de gevreesde GMAT halen. Helaas helpt de Hogeschool Rotterdam niet echt met doorstuderen, omdat het ‘iets van de universiteit’ is. Maar nu zit ik met vragen waar ik geen antwoorden op kan vinden: hoe zit het met de toelatingseisen en de drilcursussen die je een grotere slagingskans moeten geven? I need help. Help me.

Lfs, Gestreste Laatstejaars

 

Lieve Tosca houdt boek vast

Lieve Gestreste Laatstejaars,

Ik snap dat het je duizelt. Het is nogal wat om in een jaar te moeten afstuderen én de General Management Admission Test (GMAT) te willen halen. Die GMAT is nogal een ding: met deze test wordt gemeten of je het in je hebt om een managementopleiding op universitair niveau te volgen. In de test worden je tekstuele, wiskundige en analystische vaardigheden getest. En je moet die test goed maken, anders kan je je vervolgopleiding (een MBA of alle opleidingen aan de Rotterdam School of Management (RSM)) wel vergeten.

Om de druk wat te verlichten, ben ik voor je op onderzoek uitgegaan en met hulp van de Erasmus Universiteit kan ik je vragen beantwoorden. Hier vind je hun FAQ.

Hoe zit het met de toelatingseisen?

De toelatingseis op de RSM is vrij simpel: je moet een score van 600 of hoger halen (voor de opleiding finance & investments advanced is dit zelfs 650), anders word je sowieso niet toegelaten. De score ligt altijd ergens tussen de 200 en de 800.

Ook mag je GMAT-uitslag niet ouder zijn dan twee jaar. Als de uitslagen ouder zijn, moet je de test opnieuw doen.

De test bestaat uit verschillende onderdelen en ieder onderdeel moet binnen een bepaalde tijd worden afgerond:
De Analytical Writing Assessment waarvoor je een essay moet schrijven (30 min.)
De Integrated Reasoning Section waarin in 12 multiplechoicevragen je vermogen om data te interpreteren wordt getest (30 min.)
De Quantitative Section waarin je 37 wiskundige vragen moet beantwoorden (75 min.)
De Verbal Section met 41 multiplechoicevragen over taal (75 min.)

De toets duurt lang en is een uitputtingsslag: hoe beter je de vragen beantwoordt, hoe moeilijker de vervolgvragen worden. Wel leuk: als je de toets hebt afgerond, zie je hoe goed je hem hebt ingevuld in verhouding tot andere mensen die ‘m hebben gemaakt. Als voorbeeld: als je 600 punten haalt, heb je het beter gedaan dan 64 procent van de deelnemers. En mensen die minder dan 600 scoren, moeten de toets dus opnieuw doen.

Voor toelating aan de RSM hoef je de gedeeltes Analitical Writing en Integrated Reasoning niet af te maken, omdat deze onderdelen niet bijdragen aan je score. Scheelt weer.

Hoe zit het met de drilcursussen?

Het halen van de GMAT is vaak even stressvol als het halen van een rijbewijs. Het vergt veel voorbereidingstijd (maanden) en kost ook nog eens veel geld. Je betaalt GMAC (de organisatie die de GMAT-toetsen aanbiedt) 250 dollar voor het deelnemen aan de toets. Heb je minder dan 600 punten gehaald en wil je de toets nog een keer afleggen, dan betaal je weer 250 dollar. De test kan maximaal een keer per zestien dagen worden gedaan, dus kan het handig zijn een maand faalruimte in te plannen.

Gemiddeld zijn mensen 51 uur bezig met de voorbereiding. Dit kan je zelf doen – er zijn eindeloos veel boeken voor zelfstudie te koop – maar dan moet je jezelf motiveren. Niet iedereen kan dat. Er zijn ook allerhande bureaus die drilcursussen aanbieden. Die cursussen gaan je in ieder geval helpen bij de voorbereiding, omdat je dan regelmatig met het onderwerp bezig bent. Of je meer succes hebt als je zo’n cursus volgt, kan ik niet echt vinden.

De Erasmus Universiteit biedt een cursus aan die focust op het wiskundige gedeelte van de test. Handig als je daar niet zo goed in bent. De volgende cursus begint op 30 januari en kost studenten 185 euro.

Er worden door de RSM en de Universiteit van Amsterdam ook schakelminoren aangeboden. Dat is voor jou een beetje laat zo in je laatste jaar vrees ik, maar voor andere studenten die voornemens zijn een universitaire master te gaan doen misschien nog op tijd. Je leest er hier meer over.  Je zou ook de Business Administration opleiding van de UvA kunnen overwegen, daar hoef je (volgens de toelatingseisen die ik online kan vinden) geen GMAT voor te doen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Succes met het afstuderen en de voorbereiding.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl. En volg haar wekelijkse rubriek op profielen.hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 20 December 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Lieve Tosca, hoe master ik die GMAT?

 1. Gratis oefenen voor de test, in ieder geval voor wiskunde en data management, kun je ook op Khan Academy:
  https://www.khanacademy.org/test-prep/gmat
  Dit is geen commerciële site – hij wordt heel veel door scholen en andere onderwijsinstellingen in America gebruikt.

 2. Beste Gestreste Laatstejaars,

  Het Instituut voor Bedrijfskunde biedt de keuzevakken GMAT voor beginners (periode 3) en GMAT voor gevorderden (periode 4) aan. De inschrijvingen staan nog open en er zijn plekken beschikbaar!

 3. Wat betreft de opmerking van Paarse Krokodil. Voor het vak GMAT voor beginners wordt de volgende toelatingseis gesteld aldus osiris “Het vak kan slechts met goed gevolg worden gevolgd door studenten met een wiskundebasis op VWO-niveau, wiskunde B.”

  Laat dit nou juist één van de dingen zien die de gemiddelde HBO student die wil doorstuderen niet heeft.

 4. @ Wilbert: Dat is geen harde toelatingseis, alle studenten kunnen zich voor het keuzevak GMAT voor beginners inschrijven. Dat het staat vermeld als beginniveau valt inderdaad wel wat voor te zeggen, maar er zit verder geen ingangseis aan de cursus gekoppeld.

 5. @Paarse Krokodil Thanks voor de tip! Wat is de cursuscode van het GMAT keuzevak (op4)?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top