Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Lieve Tosca met schoonmaakmiddelen

Lieve Tosca, hoe ruim je een vaatwasser in?

Lieve Tosca,

In ons studentenhuis hebben we sinds kort een vaatwasser. Het is een verademing omdat er nu veel minder vuile vaat op het aanrecht staat, maar ook een punt van eindeloze discussies. Moet je de vaat afspoelen voordat ie ’t apparaat in gaat of niet? Hoe moeten de messen in het bestekrekje en hoe vol is te vol? Lieve Tosca, geef ons richtlijnen voordat er weer een vergiet met spaghetti door de keuken vliegt.

Liefs,
Vaatwastablet

Lieve Tosca borstel en emmer

Lief Vaatwastablet,

De vaatwasser als splijtzwam van je studentenhuis, die zag ik niet aankomen. Het inruimen is namelijk niet echt lastig en als het mis gaat, zit je meestal met net niet schone vaat of – als de misère echt heel groot is – kromgetrokken plastic bakjes. Niet echt een onoverkomelijk probleem zou ik zeggen, maar goed.

Op basis van mijn eigen vaatwasserlifehacks en online handleidingen kan ik je vragen vrij gemakkelijk beantwoorden:

To spoel or not to spoel?
In principe hoef je vaat niet af te spoelen voordat je die in de machine zet. De vaatwasser is er immers om je vaat te wassen. Toch is het ook niet handig om borden met dikke kledders rode saus of rijst in de vaatwasser te zitten, want dan raakt het filter verstopt en gaat ie sneller stinken. Schraap je borden, pannen en bakjes dus even schoon voordat je ze in de vaatwasser zet.

Een uitzondering op de regel zijn borden, pannen en bestek met daarop eieren of kaasresten. Die troep krijgt de vaatwasser er niet af, afspoelen is hier gewenst.

Wat doe je met de messen?
Als je een bestekrekje hebt, is het handig om je bestek daar in te zetten. Scherpe messen zet je het liefst met de snijkant naar beneden in het bakje, zodat je jezelf bij het uitruimen niet bezeert. Bestek zet ik zelf vaak met het heft naar beneden in het bakje. Als ik het andersom doe, worden ze vaak net niet schoon.

Hoe vol is te vol?
In je vaatwasser zitten meestal twee van die ronddraaiende sproei-armen. Zolang die rond kunnen draaien, zit je vaatwasser niet te vol.
Het is wel handig om te checken of het water uit de sproei-armen alle vaat kan bereiken. Als je bekers en bakjes een beetje kantelt, kan je er meer van kwijt in de bovenste lade. En zorg dus dat je borden niet tegen elkaar aan leunen, anders worden ze niet goed schoon.

Extra tips:
Zit je vaatwasser te snel vol? Probeer dan grote stukken (ovenschalen, pannen) met de hand af te spoelen. Zo kan je meer klein grut zoals kopjes, schoteltjes en bakjes kwijt.
Houten lepels en planken zet je beter niet in de vaatwasser, ze worden er niet beter van.
Plastic bakjes, deksels en snijplanken trekken minder snel krom als je ze bovenin de vaatwasser wast, daar is het minder heet.

Wast je vaatwasser niet meer schoon?
Check dan eens of de gaatjes van je sproeiarm niet per ongeluk verstopt zitten. En ruim gelijk die troep op de bodem eens op. Zie je die halve champignon? Die ligt er misschien al wel een week of drie.
Als je vaatwasser stinkt, moet je waarschijnlijk het filter schoonmaken. Vaak zit dat ding op de bodem van de vaatwasser en kan je ‘m een kwartslag draaien en eruit halen. Draai het filter uit elkaar en poets hem met heet water schoon. Meestal zit er vooral vettigheid in het rooster, die gorigheid laat zich het beste verwijderen met afwasmiddel. Overigens is er ook schoonmaakmiddel voor je vaatwasser. What a time to be alive.

Dit was al mijn vaatwaskennis, hier zal je het mee moeten doen. Maar misschien hebben anderen nog meer tips, dan kunnen die mooi in de reacties onder dit artikel.

Veel vaatwasplezier en pas op voor rondvliegende vergieten,
Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl. En volg haar wekelijkse rubriek op profielen.hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 29 November 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, hoe ruim je een vaatwasser in?

  1. Klein grut zoals rijst, maar ook schilletjes van maïs kunnen de sproeiers verstoppen. Check die dus. En let op; als er bestek onder de mand komt, houden ze het ronddraaien van de sproeiers tegen. Is de vaat niet goed schoon: Wat is de oorzaak? ‘Crime scene investigation’ nodig.

  2. Een vaatwasser in een studentenhuis is de ideale voorbereiding op een toekomstig samenleven met een partner in een huishouden waar ook een vaatwasser in aanwezig is!

  3. Beste Tosca,
    Het valt mij op dat op mijn Hogeschool tijd en misschien wel geld wordt gestoken in zinloze verhalen waarin iemand vragen beantwoord waarvan de helft aan de hand van logisch nadenken beantwoord had kunnen worden en waarvan de andere helft voor mijn gevoel niet eens of amper beantwoord wordt.
    Is er een manier waarop ik mijn school kan overtuigen dit geld beter te benutten door bijvoorbeeld te investeren in de school of andere aandachtsvragende zaken zoals misschien wel het vergroenen van de school of het heropenen van de soos.
    Liefs,
    gefrustreerde lezer

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top