Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, hoeveel koffie is te veel koffie?

Gepubliceerd: 5 July 2017 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

Het einde van het schooljaar is in zicht, maar ik moet ook nog verschrikkelijk veel doen. Het enige wat me momenteel op de been houdt is koffie. Heel veel koffie. Voor de lunch heb ik vaak al 8 koppen achter de kiezen en dan moet ik dus de hele middag nog. Hoeveel koffie kan ik drinken voordat ik eraan onderdoor ga?

Lfs, Koffieboontje

Lieve Tosca kopje thee
Lief Koffieboontje,

Wat te veel is, verschilt een beetje per persoon. Maar zodra je hoofdpijn, trilhandjes of hartkloppingen krijgt, heb je duidelijk te veel gedronken. Alleen minderen helpt dan. Volgens het Voedingscentrum mag een volwassen persoon maximaal 4 koppen koffie (of blikjes energiedrank) per dag drinken. Meer vinden ze niet aan te raden.

Nou leek me dat nogal weinig, maar er is blijkbaar een reden voor: meer koffie drinken is zinloos. Zo heeft het weinig zin om direct na het opstaan een bakkie zwart goud weg te slobberen, want dan is je lijf van zichzelf al actief. Je eerste bakkie zou je eigenlijk tussen 10:00 en 12:00 moeten drinken, want dan heb je een natuurlijk energiedipje.

Het effect van de koffie – en van de lunch die je daarna naar binnen werkt – houdt aan tot twee uur ’s middags dus dat is een goed moment om het koffiezetapparaat weer aan te slingeren. De bakkies die je in de middag drinkt, zouden je tot het avondeten wakker moeten houden.

Probeer in ieder geval na vier uur ’s middags geen koffie meer te drinken want het effect van cafeïne houdt ongemerkt uren aan en zorgt ervoor dat je beroerd slaapt. En dan voel je je de volgende ochtend nog moeier, waarna je weer meer koffie moet drinken en je uiteindelijk meer koffie drinkt dan water. En dat moeten we te allen tijde zien te voorkomen.

Probeer je koffie-inname dus te beperken tot 4 koppen koffie per dag. Dan zit je in ieder geval aan de veilige kant.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoeveel koffie is te veel koffie?

 1. In een blikje energiedrank zit toch heel wat meer cafeïne dan in een normale bak koffie, daarover staan ook waarschuwingen op de verpakking. Daarnaast bevat zo’n blik tot wel 2,5 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van sommige stoffen.

  Overigens is de uitspraak over het beste koffiemoment in de ochtend, naar ik meen, alleen waar wanneer je aan het einde van je normale slaapcyclus wakker wordt. Tijdens een nacht slaap ga je meerdere keren door die cyclus heen. Wordt je middenin wakker (bijvoorbeeld door een hard geluid) dan ontwaak je met dat welbekende “ik-wil-dood-gevoel”. In die gevallen is het juist prima om gelijk koffie te drinken. Ik kan me alleen even geen bron herinneren en ik ben te lui om het op te zoeken dus ik schaar deze tweede opmerking onder “further reading”.

  Paul Reinders

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top