Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, ik durf niet op jongens af te stappen

Gepubliceerd: 11 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

Ik ben homoseksueel, maar nog niet ‘out’. Omdat ik op de mannelijkere homo’s val, durf ik niet zomaar op een jongen af te stappen. Ik ben bang dat iedereen dan weet dat ik homo ben. Ik wil er best voor uitkomen dat ik homo ben, maar wil niet dat het op zo’n manier bekend wordt. Wat moet ik doen?

Groetjes,
Ano Niempje

Lieve Tosca handje lach

Lief Ano Niempje,

Ik denk dat je prima contact kunt leggen met mannen die jij aantrekkelijk vindt zonder dat iedereen direct weet dat je homo bent. De meeste homo’s (lesbiennes, biseksuelen en andere queers) hebben in de kast gezeten voordat ze out and proud waren. En als je vertelt dat je nog niet klaar bent om je geaardheid met de wereld te delen, zullen ze daar waarschijnlijk respect voor hebben.

Wel zal je die mannen ergens tegen moeten komen (in de kroeg, op een datingsite/app) en daar zijn altijd anderen. Als je bang bent dat die anderen je uit de kast trekken, is het misschien handiger om zelf uit de kast te komen. Op die manier heb je de meeste controle over de manier waarop mensen het te weten komen.

Weet je niet goed hoe je je coming-out moet aanpakken? Geen probleem! Toevallig heb ik voor Coming Out Day een handleiding uit de kast komen gemaakt

Daarnaast heb ik advies gevraagd aan dr. Kai Jonas, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Maastricht én gespecialiseerd in ‘queer zaken’. Volgens hem is er niet speciaal een geschikt moment om over je geaardheid te vertellen: ‘Er zijn juist meer ongeschikte momenten. Feestdagen, Kerst en de verjaardag van je oma ofzo, zijn niet ideaal. Pak een relaxed moment waarop je de tijd hebt om dingen te bespreken, maar ook makkelijk zelf wat andere dingen kan doen. Het vertellen tijdens een familieweekend op Terschelling is dus ook niet praktisch, tenzij je daar woont.’

En als je het wil vertellen, hoe doe je dat dan het beste? Kai: ‘Eigenlijk gewoon zeggen “ik ben homo”. Je hoeft er geen groot drama van te maken. Vaak komen er vragen, neem de tijd om die te beantwoorden. En hou er rekening mee dat het niet in een keer is gedaan, ouders moeten er ook aan wennen. Soms is het goed om het stapsgewijs te doen, eerst bij een zus of je moeder. Vaders hebben er soms meer moeite mee. Vrienden meenemen als je het tegen je ouders zegt, is niet handig, want dan kunnen familieleden vaak niet zichzelf zijn.’

Succes met je coming-out. Neem je tijd, het mag dan wel Coming Out Day zijn, maar dat betekent niet dat je het vandaag moet doen.

Lfs Tosca

Tosca is hoofdredacteur van Profielen en schreef twee datingboeken. Heb je ook een vraag over de liefde of het leven? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze geeft zo snel mogelijk antwoord. De volgende editie van Lieve Tosca verschijnt volgende week woensdag.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, ik durf niet op jongens af te stappen

 1. tip: maak eerst oogcontact, straight guys kijken eigenlijk altijd wel weg is mijn ervaring. Als je leuke jongen ziet probeer dan oogcontact te maken, je merkt vanzelf of die ook kijkt. Doet die dat niet dan is die of niet geïnteresseerd of valt hij niet op mannen (en ook niet geïnteresseerd ofcourse). En kom natuurlijk (op je eigen tempo) uit de kast, vertel het eerst iemand die je denkt te kunnen vertrouwen. Be out and proud, dan gaat dat flirten ook wat gemakkelijker zal je merken.
  Succes 😉

 2. Eens met mede gay, ik zie soms ook in de metro als ik langs een leuke jongen loop dat z’n ogen meedraaien, vaak geeft het wel al iets weg, soms is hij gewoon straight. Punt is, je weet het nooit zeker, maar je kunt het zeker wel proberen!

  Je kunt ook gebruikmaken van de tips uit het artikel waar Tosca naar linkt; kijk eens rustig rond op ExpresZo, Jong&Out, dat zijn heel erg laagdrempelige sites om leuke gesprekken op te hebben. Je hoeft er niet persé je relatie vandaan te halen en 10 jaar samen te zijn, het gaat er vooral om dat je wat ervaringen kan horen van anderen, hoe zij hun coming out beleven, misschien hebben zij nog tips…

  Maar zoals mede gay ook zegt: het is makkelijker als je het kunt ‘uitdragen’ dat je gay bent, dan durf je vaak iets makkelijker te flirten zonder bang te hoeven zijn. Vaak is het ook erg prettig als je een andere persoon kent die gay is, dan kun je ook heel makkelijk je struggles kwijt bij die persoon. Vaak herken je die van elkaar, dat kan erg opluchtend zijn. Mocht je er behoefte aan hebben, m’n e-mailadres is bekend bij de redactie 😛

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top