Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca paraplu klein

Lieve Tosca, is m’n collega wel echt ziek?

Lieve Tosca,

Ik heb een collega in mijn team die heel vaak ziek is. Naast dat ze ieder virusje meepakt, heeft ze een lastige zwangerschap en kraamtijd achter de rug. Een paar maanden geleden kwam ze weer volledig werken, maar dat was niet van lange duur. Ze is overspannen thuis. Nou kan dat natuurlijk allemaal best, maar we zijn Facebookvrienden en ik zie regelmatig ‘gezellige’ foto’s langskomen. Ze lijkt niet ziek. Moet ik dit bij m’n leidinggevende melden?

Grts, Klikspaan

Lieve Tosca paraplu regen

Lieve Klikspaan,

Ziektes en stressklachten komen in heel veel vormen en ik denk niet dat jij de aangewezen persoon bent om te beoordelen of je collega wel echt ziek is. En al helemaal niet op basis van de snippers informatie die je op social media tegenkomt. Want ben je alleen overspannen als je foto’s van jezelf huilend in bed, opgerold onder de dekens op Facebook (of andere social media) zet of mag je soms eens een goed uurtje hebben en daar een foto van maken en uploaden? En moet daar dan direct een disclaimer of briefje van de dokter bij?

Ik denk dat we leidinggevenden en bedrijfsartsen hebben die goed in de gaten houden of mensen ‘spijbelen’ of echt ziek zijn. Achter de schermen gaat er na een aantal ziekmeldingen een heel proces lopen dat erop gemaakt is om je collega op een goede manier zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dus als ze thuis is, is dat waarschijnlijk met een goede reden.

Als jij last hebt van je zieke collega is het natuurlijk wel goed om het daar met je leidinggevende over te hebben. Ervaar je te veel werkdruk of heb je nieuwe taken die niet binnen jouw functie passen omdat je collega er steeds niet is? Misschien is het dan tijd om met het team te praten over taakverdeling en te kijken of er mogelijkheden zijn voor vervanging van je zieke collega.

Ook denk ik dat het goed is om je Facebookvriendschap met deze collega te verbreken. Want als je echt een vriend was, had je haar gevraagd wat er loos is en overwoog je niet zonder context te gaan klagen bij je baas.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 25 October 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, is m’n collega wel echt ziek?

 1. Ik zou er wel een melding van maken. Een bedrijf is een teameffort en als jij je twijfels hebt moet je dit gewoon openbaar kunnen maken. Persoonlijk vind ik het heel vaag dat iemand zich ziek meldt en dat soort berichten plaats. Mist een beetje tact en is vrij naïef.

 2. Het lijkt net of je het hele antwoord van Tosca niet hebt gelezen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top