Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, kan haar kat thuisblijven?

Gepubliceerd: 4 October 2017 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

M’n vriendin en ik willen gaan samenwonen. Ik wil dat graag, maar zij heeft één voorwaarde die ik helemaal niet zie zitten: haar kat moet mee. Poezert woont nu – net als zij – bij haar ouders. Een plek waar het beest perfect gelukkig is. Ik hou niet van katten én ik ben er een beetje allergisch voor. Je snapt: ik moet er niet aan denken dat dat beest in ons nieuwe huis komt wonen. Nu vindt m’n vriendin me egoïstisch. Wat vind jij?

Liefs,
Jeukneus

Lieve Tosca denkend vingertje

Lieve Jeukneus,

Als hondenmens snap ik je kattenaversie volledig, zo’n eigengereide en scherp genagelde haarbal hoef ik ook niet in m’n huis. Maar als je wilt samenwonen, woon je dus niet alleen in je nieuwe huis. Je gaat er samen wonen. En bij samenwonen hoort dat je dingen moet gaan delen.

Ik kan me voorstellen dat jij op zondagavond Studio Sport wilt kijken, terwijl je vriendin daar niets aan vindt. Of dat je een hobby hebt die veel ruimte inneemt waar je vriendin niet op zit te wachten. Hoe zou je het vinden als zij jou je tv-momentje verbiedt of je hobby afpakt? Niet oké, neem ik aan. Dus als je vriendin blij wordt van Poezert onder haar dak, zou ik dat denk ik niet tegenhouden.

Van zo’n kat heb je eigenlijk maar weinig last. Hij slaapt op je vensterbank, eet brokken en schijt in de kattenbak. Natuurlijk vergt een huisdier wel wat werk, je moet wat vaker stofzuigen en die kattenbak moet ook geleegd. Maar als je vriendin graag een kat in huis wil, vindt ze het vast niet erg deze taken op zich te nemen.

Die allergie is natuurlijk vervelend. Maar tegen een jeukneus kan je prima antihistamine (dat zijn van die anti-hooikoortspillen) slikken. Dat verkopen ze zonder recept bij de apotheek en als je die van het huismerk koopt, kost het je ook geen fortuin.

Geef je vriendin wat ze wil, daar worden jullie waarschijnlijk allebei gelukkig van. En misschien ga je Poezert na verloop van tijd ook wel waarderen. Niet? Dan is het goed om te onthouden dat een kat misschien zeven levens heeft, maar gemiddeld ongeveer veertien jaar oud wordt. Er komt een einde aan het lijden.

Lfs Tosca

Tosca is hoofdredacteur van Profielen en schreef twee datingboeken. Heb je ook een vraag over de liefde of het leven? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze geeft zo snel mogelijk antwoord. De volgende editie van Lieve Tosca verschijnt volgende week woensdag.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, kan haar kat thuisblijven?

 1. Als ik de vriendin van Jeukneus was, zou ik me nergens druk om maken. De letterlijke woorden van mijn vriend pre-samenwonen: ‘De katten… het is dat jij ze hebt, maar van mij hoeft het niet. Wat vind je er nou aan, zo’n beest?’. Eén keer raden wie er tegenwoordig onder een dekentje van poezenbeesten op de bank ligt? En wie denk je dat er bij thuiskomst als eerst een knuffel krijgt, de poes of ik? Daarom.

 2. Ach Jeukneus het kan altijd erger. Toen ik met mijn vriend ging samenwonen wilde ik graag mijn paard op het balkon zetten. Zijn opluchting toen het dier niet in de lift bleek te passen was duidelijk zichtbaar. De twee katten nam hij hierna graag voor lief 🙂

 3. Vergeet niet dat een allergie voor huisdieren na verloop van tijd over kan gaan als je er constant mee in aanraking komt. Het zou dus ook nog goed uit kunnen komen ook. Je kan natuurlijk het verhaal ook omdraaien: waarom kan zij zich niet aanpassen aan iemand die om medische redenen niet bij katten mag wonen? Zorg voor een doktersrecept of laat je testen en ze zullen je als eerste zeggen dat je sowieso niet met katten in huis mag wonen. Dat is altijd een goed argument. Huisdieren zijn overigens geen hobby, als je ze verwaarloost heb je een probleem. Dat is niet zo bij tv of hobby, dus als zij er voor wat voor reden dan ook even niet voor kan zorgen, zit je zelf met de gebakken peren.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top