Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, kunnen we schelden met ‘gay/homo’ afstraffen?

Gepubliceerd: 6 September 2017 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

‘Kom op, je bent toch niet gay?’, zei een docent laatst tijdens een college tegen een student. Die jongen stond echt even met z’n ogen te knipperen ten overstaan van z’n klas. Het was waarschijnlijk grappig bedoeld, maar niemand kon erom lachen. Docenten moeten er niet van uitgaan dat klassen volledig hetero zijn, want zo is het gewoonweg niet. Kunnen we mensen die de woorden gay of homo als scheldwoord gebruiken niet straffen? Dat geldt wat mij betreft voor studenten én docenten.

Lfs, Regenboog

Tosca met een waaier

Lieve Regenboog,

Dat schelden met ‘kanker’ niet oké is omdat het mensen kwetst, hebben we ondertussen wel door. Als jij net een geliefde bent verloren aan die ziekte, heb je daarna waarschijnlijk nog maar weinig geduld met mensen die klagen over een ‘kankerlastig’ tentamen. En met jou velen.

Ik zou het mooi vinden als iedereen leert dat schelden met de woorden gay en homo voor sommige mensen net zo gevoelig ligt. Wanneer we die woorden aan negatief gedrag koppelen, wordt de hele groep niet-hetero’s in een hoek gezet. Ze zouden kunnen denken dat je wat tegen ze hebt en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Op de hogeschool gelden huisregels. Die staan in de hogeschoolgids en op grote rode RSPCT-banners bij de ingangen van de meeste instituten. En die regels, daar moet iedereen zich aan houden. Een van de regels is: ‘We onthouden ons van ongewenst gedrag en spreken elkaar daarop aan’. En dat is dus ieders taak: die van studenten, docenten en van andere medewerkers.

Als je iemand hoort schelden met ‘gay’ of ‘homo’, mag/moet je daar wat van zeggen. Ik denk namelijk dat veel mensen niet weten hoeveel pijn ze mensen hiermee doen. Omdat ze het zelf niet voelen, omdat ze het niet weten. Dus help elkaar. Zorg voor begrip, dat is een begin. En als het niet helpt, kan je altijd contact opnemen met een vertrouwenspersoon of decaan. Die kent de weg naar straffere sancties.

Lfs, Tosca

Tosca is hoofdredacteur van Profielen en schreef twee datingboeken. Heb je ook een vraag over de liefde of het leven? Mail Lieve Tosca op T.Sel@hr.nl en ze geeft zo snel mogelijk antwoord. De volgende editie van Lieve Tosca verschijnt volgende week woensdag.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Lieve Tosca, kunnen we schelden met ‘gay/homo’ afstraffen?

 1. De context waarin de docent het woord “gay” heeft gebruikt is uit het schrijven van de student niet helemaal duidelijk af te leiden. Wat wél duidelijk is dat ‘Kom op, je bent toch niet gay?’ tijdens een college is uitgesproken. Dit gedrag roept vragen op:
  – Wat is de boodschap van de docent?
  – Wat bedoelt hij met zijn uitspraak?
  – Associeert hij “gay” zijn met een bepaald soort gedrag?
  – Suggereert de docent dat de student bepaald gedrag niet hoort te vertonen omdat hij “toch niet gay” is?
  – Meent hij dat als in het geval dat de student toch “gay” is dan is het belachelijk/hoort niet/afkeurenswaardig is?

  Misschien hebben wij toch een probleem want als 3 laatste vragen bevestigend worden beantwoord dan zetten wij een groep van de Nederlandse bevolking in het negatieve licht. En dan kan er sprake zijn van discriminatie.

  artikel 1 Grondwet verbiedt discriminatie in Nederland wegens o.a. seksuele geaardheid. Discriminatie is ook strafbaar (art.137c Wetboek van Strafrecht)

  Dit los van de ethische vraagstuk over de voorbeeldfunctie van de docent. Hij/zij vertegenwoordigt namelijk de openbare onderwijsinstelling Hogeschool Rotterdam.
  Mijn voorstel zou zij:
  – praat met de docent, vraag om een toelichting; dit kan al genoeg zijn en de docent zijn/haar gedrag zal corrigeren;
  – laat je (indien jij het noodzakelijk vindt) bijstaan door de vertrouwenspersoon;
  – in sommige gevallen is het doen van een aangifte bij de politie de enige oplossing.

  Ik hoop dat het slechts om een incident gaat.

 2. Het feit dat “homo/gay” als scheldwoord wordt gebruikt had mij zeker niet geholpen met uit de kast komen toen de tijd, aangezien het mij deed vrezen dat iedereen homo’ s minder waardig vonden. Daarom wil ik dan graag tegen de mensen die nog hun kastdeuren moeten openen zeggen: Laat mensen je niet afschrikken, je hebt evenveel als elk ander mens het recht om te zijn wie je bent, en om naar geluk te streven zolang je een ander niet schaadt.

  Als iemand scheld met woorden als “homo/gay” hoeft dit trouwens zeker niet te betekenen dat ze homofoob zijn! Het is zeker vervelend, maar de meeste mensen schelden hiermee eerder door gewoontes en kopieërgedrag, dan door persoonlijke overtuigingen. Veel van mijn klasgenoten gebruiken dit soort termen ook vaak als scheldwoorden, maar toen ik uiteindelijk uit kwam voor mijn geaardheid werd het mij al snel duidelijk dat ik niet kon wensen voor betere klasgenoten.

  Ik probeer het de mensen die deze woorden gebruiken als scheldwoorden niet kwalijk te nemen, aangezien ze het vaak gebruiken in onwetendheid. Toch kweekt dit gebruik een sfeer waarin junior regenbogen onzeker zijn over het uit de kast komen.

  Ik kan daarom alleen maar hopen op een toekomst met meer begrip voor iedereen, en zou het niet fijn zijn als we gingen schelden met woorden die niemand in een hoekje drijft? Zoals “Ontzettende pannenkoek” of “Ananas”?!

  Gegroet, Regenboog Robin out

 3. Uiteraard zou een docent dit soort opmerking niet moeten maken, dat staat buiten kijf. Ook als hij niet ‘gay’ maar ‘watje’ had gebruikt is het niet ok. Een docent hoort zo niet tegen leerlingen te praten. Hier zouden wat mij betreft consequenties aan kunnen kleven, in welke vorm dan ook.

  Echter ben ik het absoluut niet eens met de briefschrijf(st)er dat je ook leerlingen die schelden met homo of gay zou moeten straffen. Sowieso is straffen op basis van wat iemand zegt erg gevaarlijk, omdat je dan bij de vrijheid van meningsuiting in de buurt komt en die is wat mij betreft heilig. Daarom ben ik het dus ook niet eens met Tosca als ze zegt dat schelden met ‘kanker’ niet ok is. Mensen schelden nou eenmaal en gebruiken daarbij ook wel eens krachttermen die je niet aanstaan. Als iedereen zich nou eens lekker met zichzelf bezig houdt in plaats van zich constant te storen aan wat anderen wel en niet zouden mogen zeggen, ziet de wereld er denk ik een stuk positiever uit. Wat maakt jouw het uit als iemand het tentamen ‘kankerlastig’ vindt? Laat het lekker van je af glijden, besteed er geen tijd aan, negeer het. (En ja, voor ik dat verwijt krijg, ook ík heb te maken gehad met kanker in mijn nabije familie, maar dat veranderd niets aan mijn mening.)

  Daarnaast is het nogal arbitrair om te bepalen welke scheldwoorden wel en niet mogen worden gebruikt. Ik heb het ook wel eens over een ‘kuttentamen’, is dat wel ok? En iemand een ‘lul’ noemen, mag dat? Waar ligt de grens? En nog belangrijker, wie bepaalt die grens? We kunnen ons als samenleving niet laten sturen door iedereen die zich een beetje gekwetst voelt, als we dat gaan doen kunnen we over een tijdje helemaal niet meer communiceren…

 4. Nee, mensen die homo of gay als scheldwoord kan je niet zomaar bestraffen. Het is belangrijk om de context eromheen te weten. Even naar het voorbeeld van in de klas, ja dat is iets wat een docent niet zomaar klakkeloos moet zeggen, en ik hoop dan ook dat het die docent in de kleren is gaan zetten. Echter, een diciplinaire actie om een stomme opmerking gaat wel heel erg ver.

  En beste Regenboog, je kan mensen ook niet gaan bestraffen omdat zij iets zeggen wat jou persoonlijk, of een minderheidsgroep waar jij geen woordvoerder van bent, kwetst. Iedereen is vrij om te zeggen wat hij of zij wilt (daarmee zeg ik niet dat als je zegt “alle joden moeten dood” je ermee weg moet komen, je snapt het wel), en als jou dat niet aanstaat is het jouw goed recht om daar een argument tegen te zetten.

  Net zoals Karel zegt: “Echter ben ik het absoluut niet eens met de briefschrijf(st)er dat je ook leerlingen die schelden met homo of gay zou moeten straffen. Sowieso is straffen op basis van wat iemand zegt erg gevaarlijk, omdat je dan bij de vrijheid van meningsuiting in de buurt komt en die is wat mij betreft heilig. Daarom ben ik het dus ook niet eens met Tosca als ze zegt dat schelden met ‘kanker’ niet ok is. Mensen schelden nou eenmaal en gebruiken daarbij ook wel eens krachttermen die je niet aanstaan. Als iedereen zich nou eens lekker met zichzelf bezig houdt in plaats van zich constant te storen aan wat anderen wel en niet zouden mogen zeggen, ziet de wereld er denk ik een stuk positiever uit.”
  Hier ben ik het 100% mee eens. Mensen bestraffen op je gevoel omdat je beledigd bent is extreem gevaarlijk, en als je denkt dat mensen daarom bestraft moeten worden, moet je maar is iets aan je incasseringsvermogen doen.

 5. Ik vind het straffen voor het schelden met ‘gay’ te ver gaan, al zou iemand die dit woord in de mond neemt de moeite kunnen nemen na te denken in welke context je dit wel en niet kan zeggen.
  Daarbij aansluitend ben ik het totaal niet eens met Karel en Thijs. Ik vind het schelden met bijvoorbeeld ‘kanker’ volstrekt onnodig en heb dit ook nooit geaccepteerd. Ik heb er daarbij niet altijd iets van gezegd toen dit woord gebruikt werd, terwijl ik dit meer had kunnen/moeten doen.
  Schelden met ‘kut’, ‘klote’, etc. vind een wereld van verschil vergeleken met schelden met (soms fatale) ziekten. Bij de eerste kan je niemand persoonlijk raken, bij de tweede wel degelijk. Ik vind het dan ook meer dan goed wanneer iemand die ‘kankertemtamen’ zegt, op een fatsoenlijke manier hierover een opmerking krijgt, ook voor een stukje bewustwording.
  Het argument ‘mensen schelden nu eenmaal’ vind ik onzin, omdat dit bijna een vrijbrief is om het te doen. Ook zeg je dan zoiets van ‘het is toch niet te voorkomen’. Daarnaast kan ik me niet vinden in ‘als iedereen zich nou eens lekker met zichzelf bezig houdt in plaats van zich constant te storen aan wat anderen wel en niet zouden mogen zeggen, ziet de wereld er denk ik een stuk positiever uit’, omdat je door dit wel te doen mensen een stukje bewuster maakt. Wat is er mis met iemand die op zijn gescheld is aangesproken en daarna ‘denk ‘hé, ja, dat had ik mischien toch iets anders kunnen zeggen’.

  Ik heb niets tegen schelden op zich. Zolang je maar bewust bent van wat je zegt en hierbij niet (onbedoeld) persoonlijk wordt naar iemand, mag je van mij eigenlijk zeggen wat je wilt.
  En zoals ik eerder zei, het straffen vind ik te ver gaan, maar om hierbij iemands incasseringsvermogen in twijfel te trekken, vind ik ook niet kloppen.
  Dit vermogen is bij mij vrij hoog en toch vind ik niet alle scheldwoorden kunnen. Om er geduldig mee om te gaan, wijd ik een onhandige scheldwoord van een ander, zoals Robin ook zei, meestal aan ontwetendheid.
  Als iemand dit toch zou doen, hoop ik dat hij/zij er, na een opmerking te hebben gehad, toch iets zelfbewuster is geworden.

 6. If you need a safe space, leave, go home, hug your teddy and suck your thumb until your ready for university…..We are all grown ups here and if you are offended by a joke, it’s your own problem, don’t try to make it everybody elses, it shows a lack of character. You don’t have to be protected against the opinion/ stupidity of another, you are strong enough to deal with it, and if you aren’t, boo hoo, people are struggling to survive, while you are complaining about feelings.
  These people are so pc that they don’t even consider the implications of it. How do you think people are going to react when you restrict them in their speech? The are eventually are going to hate you, not for being gay, they couldn’t care less if you are gay, but for the fact that you restrict them in their freedom.
  Taking someones freedom to make sure somebody else feels good about themselves is a bad development in my book.
  And for the record i’m gay, i don’t get offended by remarks like this because it isnt hate speech, it’s just a silly remark.

 7. Stel je toch niet aan.. ik zou er wel om kunnen lachen en net als ik zijn er genoeg mensen die dat ook zouden doen. Ik ben een Nederlander, maar ik zou homo’s nooit kunnen accepteren en daarin geef ik de mensen die dat uitspreken ook gelijk. Als je van kleins af aan wordt geleerd je niet als een meisje te kleden/alleen maar met meisjes om te gaan en dat soort dingen, dan zou Nederland er een stuk beter van worden. Dus schelden met homo/gay strafbaar? No way! En ik ga de discussie niet uit de weg (zoek me op fb ;))

 8. @Jelle Hoeks, ik vind krootjes vies, en ik zou het nooit eten, maar ik accepteer de mensen die het wel lekker vinden. Vroeger probeerde ik mensen ervan te overtuigen dat krootjes echt niet lekker zijn, tot ik erachter kwam dat ik eigenlijk geen ander argument had behalve: “Ik vind krootjes vies.”
  Sindsdien ben ikzelf van mening dat krootjes eten niet lekker is, maar toch zal ik mensen die ervoor kiezen om ze te eten alsnog te accepteren.
  Ikzelf vind dat je mag geloven of liefhebben wat je wilt, zolang je de rechten van een ander er maar niet mee schaadt. Je mag best een afkeur hebben voor homo’ s van mij part, maar iemand niet kunnen accepteren op basis hiervan en zeggen dat Nederland beter af is zonder, vind ik een gevaarlijk standpunt.
  Groet, regenboog Robin

 9. `Docenten moeten er niet van uitgaan dat klassen volledig hetero zijn, want zo is het gewoonweg niet.`

  Doen ze dat dan? Waaruit blijkt dat? Want in je voorbeeld gaat het maar om 1 jongen.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top