Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca Valentijn

Lieve Tosca, moeten mannen altijd de eerste date betalen?

Lieve Tosca,

Ik heb gemerkt dat vrouwen ervan uitgaan dat de man de eerste date betaalt. Of het nou om een een etentje gaat, een kop koffie of een paar cocktails: de rekening komt altijd bij mij terecht. En dat vind ik eigenlijk best raar, want als student heb ik geen bergen geld en dat weten die meiden met wie ik afspreek ook, want ze zitten allemaal in dezelfde situatie. Nou vind ik het helemaal niet erg om mijn portemonnee te trekken, maar als zo’n meid dan een paar dagen later appt dat ze geen tweede date wil, voel ik me toch een beetje genaaid. Moet ik als man de eerste date betalen of zijn er andere manieren om hiermee om te gaan?

Liefs, 
Geldboom 

Lieve Tosca Valentijn

Lieve Geldboom,

Het was altijd heel normaal dat mannen voor vrouwen betaalden. Vroeger waren de heren de partij met de middelen om de dames het hof te maken. En als zo’n kennismaking een succes bleek, nam zij een bruidsschat mee en had je je inleg zo terugverdiend.

Tegenwoordig ligt dat anders. Via Tinder heb je zo een date per week en dat kan dus aardig in de papieren lopen. Daarnaast is een bruidsschat ook niet meer van deze tijd, dus de kans dat je je inleg terugkrijgt is kleiner dan wanneer je een kraslot koopt.

Wat moet je dan wel doen? Kies voor (eerste) dates die je niet te veel geld kosten. Zo’n eerste date is een kennismaking. Een moment om aan elkaar te snuffelen en te ontdekken of zij wel op d’r profielfoto lijkt en of je haar aantrekkelijk vindt. En daar heb je helemaal geen prijzig diner bij nodig: een thermosfles koffie of thee en een paar koeken of een fles prosecco en een zak chips in het park zijn veel goedkoper en ook heel leuk.

Mocht de eerste date nou supergoed uitpakken, dan kan jij (of zij) bij de tweede date eventueel wat meer investeren. En dan mag je de rekening best delen. Want het is immers 2017 en jij bent arm. En laten we eerlijk zijn: als er een supergrote klik is, knapt ze echt niet af op het feit dat ze haar eigen prakkie moet lappen. 

Veel dateplezier,
Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 28 June 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Lieve Tosca, moeten mannen altijd de eerste date betalen?

 1. Begrijp ik goed in je advies dat de man (of vrouw) alsnog de eerste date moet betalen maar kies voor wat goedkopers omdat hij/zij arm is? We leven toch in 2017? Gewoon delen. Mocht iemand het nu wel gewoon voor beiden willen betalen is er niks aan de hand maar ga er vooral vanuit dat een date beide personen geld gaat kosten. Een andere optie; Degene die de ander mee uit vraagt, betaald. Maar dat er anno 2017 nog steeds vanuit gegaan wordt dat de man de rekening moet betalen, is nogal ouderwets. Mocht ik iets niet goed begrepen hebben dan hoor ik het graag, echt net 5 sec. wakker namelijk.

 2. Ik denk dat je gewoon blij moet zijn met het feit dat je dates hebt. Dat kan niet iedereen zeggen.

 3. @Nick – Je hebt gelijk, dat staat er niet duidelijk. Het maakt mij niet uit wie de koffie zet/koeken/prosecco/aardbeien koopt/meeneemt. Want ja: het is 2017 en alles. Ik wilde vooral duidelijk maken dat een eerste date niet per se duur hoefde te zijn en dat er genoeg opties zijn om de kosten binnen de perken te houden.

 4. Er is niks met DoubleDutch je kan dat gewoon bespreken. Tegenwoordig zijn we zo “openminded” dat veel vrouwen dit best begrijpen en zo niet dan weet je genoeg.

 5. Lieve Henk,

  Niemand heeft het over double dutch. Ik begrijp niet waar je die term vandaan haalt, dit heeft toch vrij weinig met anticonceptie te maken?

 6. Gut, wat nieuwerwets allemaal. Ik van de oude stempel vind het normaal (en stukje eergevoel) om voor de date te betalen. Kom, we zijn aan het daten. Elkaar het hof maken.

  Ga anders gewoon meteen een hotel in als je toch geen zin hebt in de sociale verwikkelingen van “Het hof maken” 😉 En anders moet je gewoon voor jezelf opkomen en het bespreekbaar maken. Dat lijkt me toch een veel betere afweging dan maar roepen “het is 2017!!”. Zo een inhoudsloze term. Want dat riepen ze in 1995 ook al.

  En voor de feministen gooi ik er nog wat olie bij: het kan voor een vrouw toch best wel empowering zijn als een man voor je betaalt 😉 (Ligt helemaal aan je instelling: make him grovel, of ben je de default damsel in distress?)

  Goed.

  tl;dr: “Het is 2017!!” is inhoudsloos, je kan het beter gewoon bespreekbaar maken. Dat is tenslotte modern, en heel erg nederlands. Lekker polderen 😀

 7. als een meisje niet eens aanbied om mee te betalen dan zou ik al meteen klaar met haar zijn

 8. Beste allemaal,

  Het antwoord van Tosca beschrijft dat vroeger, eeuwen tot een eeuw geleden, mannen vrouwen nog ‘het hof’ moesten maken. Dat ‘het hof’ maken bestond voornamelijk uit aan de vrouw en haar familie laten zien dat de man economisch welvarend genoeg was om voor de vrouw en het aankomende gezin te zorgen. Vrouwen waren namelijk niet werkend in die tijd en de voornaamste reden van trouwen was een inkomen krijgen. Onderhand is het normaler geworden om ook te werken als vrouw dan om niet te werken. Ik begrijp dan ook niet dat ‘het hof’ maken nog steeds wordt toegepast op deze manier. Waarom zou je als vrouw niet voor 2 cappuccino’s of een fles prosecco met wat chips kunnen betalen? Waarom wordt Geldboom hier niet aangestuurd om het delen/ volledig afgeven van de rekening te bespreken met zijn date?

 9. op dit soort sites zeggen ze wel dat meisjes dit oke vinden enzo maar dat is in de praktijk toch anders, dat wordt meteen geappt naar de vriendinnen en je bent afgeschreven

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top