Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Miljoenenclaim om bindend studieadvies

Gepubliceerd: 31 January 2017 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bijna tweehonderd voormalige studenten willen een schadevergoeding van hun universiteit of hogeschool omdat ze zijn weggestuurd in het tweede studiejaar. De claim kan het hoger onderwijs een paar miljoen euro kosten.

Weggestuurde studenten van 22 hogescholen en universiteiten hebben zich gemeld bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau, vertelt voorzitter Laura Jacobs. Het LSR wil met deze onderwijsinstellingen om tafel.

Wet overtreden

Vorig jaar meldde het HOP dat hogescholen en universiteiten massaal de wet overtraden met hun bindend studieadvies: ze stuurden ook tweedejaars studenten weg terwijl dat van de rechter helemaal niet mocht.

Zodra dit nieuws naar buiten kwam, riep het rechtsbureau gedupeerden op om zich te melden. Universiteiten en hogescholen pasten intussen hun regelingen aan, maar voor sommige studenten kwam dit te laat.

Toegelaten en afgewezen

Enkele tientallen studenten hebben hun opleiding gevraagd om hen opnieuw in te schrijven. De meesten zijn inderdaad weer toegelaten, zegt Jacobs. Anderen zijn afgewezen en vechten dat oordeel nog aan.

Maar veel studenten zijn allang iets anders gaan doen en willen alleen een schadevergoeding. ‘We hebben tegen hen gezegd dat zoiets niet in een half jaar geregeld is’, zegt Jacobs. ‘Het is een grote groep, we kijken hoe we dit het best kunnen aanpakken.’ Over de hoogte van de schadevergoeding wil ze nog niets zeggen.

20.000 euro schadevergoeding

Overweegt ze een beroep te doen op de letselschaderegeling? In principe kun je bij de rechter zo’n twintigduizend euro schadevergoeding krijgen voor één jaar studievertraging. Dan loopt de schadevergoeding in de miljoenen. ‘Dat zou kunnen. Maar het bedrag wordt misschien lager als je een nieuwe studie bent gaan doen of een baan hebt gevonden’, zegt Jacobs.

Hadden de studenten misschien iets harder moeten studeren om niet weggestuurd te worden? ‘Misschien wel, maar daar gaat het niet om’, zegt Jacobs. ‘Het is bizar dat de wet niet goed is toegepast en er lagen ook al uitspraken van de rechter die dat aantoonden.’

Het LSR heeft bij universiteiten en hogescholen een verzoek om informatie ingediend over de bsa-regelingen in het verleden. Ze krijgt hulp van ‘huisadvocaten’ die het rechtsbureau zullen helpen als het tot een rechtszaak komt.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top