Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijsbond gefrustreerd over salaris HR-bestuur

Gepubliceerd: 21 November 2017 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vorig jaar ontvingen negentien hbo-bestuurders meer dan het ministerssalaris van 179 duizend euro, meldt de Algemene Onderwijsbond. Ook het college van bestuur van de HR staat op deze lijst vanwege eerdere contractafspraken.

De bestuurders hoeven het geld niet terug te betalen, want ze overtreden geen regels met hun inkomen. Hun contracten stammen van voor de wetswijzigingen die het salaris van onderwijsbestuurders inperkten. Maar de AOb vindt het niet wenselijk dat bestuurders zo veel verdienen. ‘Goed om te zien dat het aantal topverdieners aan de bovenkant afneemt’, zegt vakbondsbestuurder Douwe van der Zweep, ‘maar het zou wel wat sneller mogen.’

De vakbond heeft zich altijd verzet tegen hoge salarissen aan de top van de onderwijsinstellingen. In 2013 werd het eerste wnt-maximum vastgesteld (wnt staat voor Wet normering topinkomens) op 198 duizend euro. Twee jaar later zakte het bedrag naar 179 duizend euro, dit wordt wel de wnt-2-norm genoemd.

Nieuwe bestuurders moesten gelijk aan deze norm voldoen, maar zittende bestuurders mochten vier jaar lang hun oude salaris behouden. Daarna moet het bedrag in stappen omlaag en vallen ze alsnog onder de nieuwe norm. Pas in 2023 zullen alle bestuurders volgens de norm verdienen, iets wat Van der Zweep ‘frustrerend’ vindt.

Collegebestuur Hogeschool Rotterdam op de lijst

Het voltallige bestuur van de Hogeschool Rotterdam wordt genoemd op de lijst van de AOb. Voorzitter Ron Bormans zit met een salaris van 192.935 bijna 14.000 euro boven de huidige norm. Angelien Sanderman verdient 181.873 euro en de inmiddels gepensioneerde Jan Roelof 180.888 euro. Deze bedragen gaan over 2016.

Toen Bormans in 2012 aantrad, werd nog overeengekomen dat hij onder de toenmalige salarisnorm van 198 duizend euro zou gaan verdienen. In 2013 bedroeg zijn salaris dan ook 194 duizend euro. Door de aangepaste wnt-norm kwam hij toch in het rijtje terecht van bestuurders die meer verdienen dan een minister.

Ostara de Jager Bes, directeur Onderwijs en Ontwikkeling én adviseur van de Raad van Toezicht, zegt dat alle cvb-leden aan de wnt-norm voldoen vanwege het daarin geldende overgangsrecht. ‘Op het moment dat bestuurders benoemd worden voor een nieuwe termijn, vervalt dit overgangsrecht. Vanaf dat moment valt hun salaris onder het nieuwe wnt-maximum. Dat geldt dit jaar voor Ron Bormans en de nieuwe bestuurder Wijnand van den Brink (die in oktober dit jaar is begonnen, red.). Voor Angelien Sanderman geldt de overgangsregeling nog.’

De Jager-Bes laat weten dat pensionado Jan Roelof, bij de herbenoeming voor zijn laatste jaar (per september 2016), heeft afgezien van zijn overgangsrechten.

Salarisladder

De norm van 179 duizend euro geldt alleen voor grote, complexe onderwijsinstellingen. Voor kleinere instellingen gelden lagere tarieven. Daar is een ‘salarisladder’ voor bedacht. Zo bezien verdienen drie hbo-bestuurders ‘boven hun stand’, zoals de vakbond het uitdrukt. Het hoogste salaris ging in 2016 naar Edo de Jaeger van Roc van Amsterdam-Flevoland. Hij verdiende 225.769 euro.

Geringe invloed van salarisnorm

De Vereniging van Toezichthouders van Hogescholen liet begin dit jaar weten dat de topsalarissen in het hbo de laatste jaren flink verlaagd zijn, maar dat de invloed daarvan gering is. ‘Voor een vacature is nog altijd veel animo’, zei voorzitter Pim Breebaart, al wordt het volgens hem wel moeilijker om mensen uit het bedrijfsleven aan te trekken.
Overigens publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken volgende maand een overzicht met alle topsalarissen in de publieke en semipublieke sector, ook die van universitaire bestuurders. De AOb loopt altijd op dat overzicht vooruit en spit zelf de jaarverslagen van hogescholen door.

HOP, Bas Belleman
Bewerking: Profielen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Onderwijsbond gefrustreerd over salaris HR-bestuur

  1. Met de fantastische prestaties van de opleidingen van de HRO in het achterhoofd vindt ik dat de beloning wel omhoog kan eigenlijk. Prestaties moeten beloond worden, want anders gaan topmanagers bij een ander bedrijf topprestaties leveren.

  2. Het zou echt een geweldig gebaar zijn als de top van de HR het loon wat ze boven de norm krijgen terug zouden laten vloeien in het onderwijs. En dan niet richting het management maar richting de noodzakelijke materialen en docenten om het onderwijs te verbeteren.
    Scheelt karmapunten en afhankelijkheid van de overheid. En het maakt de opleidingen zo veel beter.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top