Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oud-RBS-directeur in beroep tegen celstraf

Gepubliceerd: 16 August 2017 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Oud-RBS-directeur Cees van der Kraan werd vorige week veroordeeld tot een jaar celstraf en het terugbetalen van de 105.000 euro die hij heeft verduisterd. De veroordeelde is het niet met deze straf eens en gaat in beroep.

vrouwe Justitia in het goud.Van der Kraan had twee weken om tegen de uitspraak in beroep te gaan, maar heeft na een week zijn besluit genomen. ‘Morgen ga ik naar de rechtbank om beroep aan te tekenen’, zegt Van der Kraans advocaat Diantha van Eijsden. Of er nieuwe bewijzen zijn die de oud-directeur vrijpleiten, wil ze niet zeggen.

Schuldig

Afgelopen donderdag werd Van der Kraan in de Rotterdamse rechtbank schuldig bevonden aan oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering in dienstverband en witwassen. Als directeur van de Rotterdam Business School (RBS) zou hij van 2013 tot 2016 28 fakefacturen hebben opgesteld die hij op z’n eigen bankrekening liet uitbetalen.
In december 2016 werd zijn dienstverband zonder vergoeding ontbonden omdat er volgens de rechter sprake was van ernstig verwijtbaar handelen.

Zelfverrijking

Volgens Van der Kraan waren deze facturen voor promotiewerkzaamheden in Midden- en Zuid-Amerika. De werkzaamheden kostten de hogeschool in totaal iets meer dan 105.000 euro en er is geen bewijs dat deze werkzaamheden ooit zijn verricht. De rechter achtte bewezen dat Van der Kraan zichzelf heeft verrijkt met het gefactureerde geld en veroordeelde hem tot 12 maanden cel en terugbetaling van het verduisterde bedrag.
Dat is een lagere straf dan de 15 maanden celstraf die de officier van justitie eerder eiste.

Het hoger beroep hoeft niet positief uit te pakken voor Van der Kraan, hij kan ook een hogere straf opgelegd krijgen.
De veroordeelde oud-directeur zit momenteel niet vast en mag het vervolg van zijn beroepszaak in vrijheid afwachten.

Onregelmatigheden in de administratie

Van der Kraan werkte vanaf 2005 op de Hogeschool Rotterdam en was vanaf januari 2013 directeur van de RBS. Hij werd in september 2016 op non-actief gesteld omdat zijn collega-directeur onregelmatigheden had geconstateerd in de administratie. Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann begon hierop een onderzoek waaruit bleek dat Van der Kraan de Hogeschool Rotterdam had bestolen.

Op basis van de rapportage van Hoffmann deed de HR aangifte en in december 2016 besloot de rechter dat het contract van de directeur ontbonden kon worden. Hierna startte het Openbaar Ministerie een onderzoek. De politie heeft de oud-directeur vier keer ondervraagd en ook werden zijn werkmail en privégeldstromen onder de loep genomen. Deze verhoren en het onderzoek leidden uiteindelijk tot de veroordeling van Van der Kraan.

De persvoorlichter van de Hogeschool Rotterdam wil niet reageren op het beroep van Van der Kraan.

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Bart Zwart

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Oud-RBS-directeur in beroep tegen celstraf

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top