Studenten eisen miljoen schadevergoeding. Ten onrechte, stelt de Hogeschool Rotterdam
Gepubliceerd: 11 May 2017 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Studenten van de bachelor medische hulpverlening slepen de Hogeschool Rotterdam voor de rechter. Ze eisen samen ruim een miljoen euro omdat ze geen stage konden lopen vanwege het ontbreken van een BIG-registratie. De HR bestrijdt dat.
De bachelor leidt studenten op tot onder meer ambulancemedewerker. Voor zo’n beroep is een zogeheten BIG-registratie verplicht om zelfstandig medische handelingen te mogen uitvoeren.
Omdat die maar niet kwam, konden veel studenten geen stage vinden en liepen ze studievertraging op. Dat probleem leek vooral te spelen aan de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Voor de meeste Rotterdamse afstudeerrichtingen (anesthesie- en operatie-uitstroom) was zo’n registratie geen vereiste.
Rechtsbureau eist 20.000 euro per vertraagd jaar
Toch spant het Landelijk Studenten Rechtsbureau nu ook tegen de Hogeschool Rotterdam een rechtszaak aan. De eis is twintigduizend euro per student per vertraagd jaar. Studenten die kozen voor de differentiatie acute hulpverlening hadden namelijk wel een BIG-registratie nodig en kampten met dezelfde problemen als de studenten van de andere twee hogescholen.
De HR bestrijdt de link die de gedupeerde studenten leggen tussen het niet vinden van een stage en het ontbreken van de BIG-registratie. Dat studenten de afgelopen jaren geen stageplek vonden, wijt de HR aan ‘de voorbije economische periode waarin het overal lastig was om om stageplekken te krijgen’, stelt de woordvoerder van de HR.
HR: opleiding is gestart na toekenning BIG-registratie
Met opzet startte de HR pas in september 2014 met de differentiatie acute hulpverlening , reageert de woordvoerder. ‘Dat is gebeurd nadat de minister van VWS in augustus 2014 had besloten de BIG-registratie te zullen toekennen binnen de ruimte die wet BIG biedt.’
De BIG-registratie komt er wel aan. De Raad van State zag er geen reden voor, maar het demissionair kabinet wil het beroep toch als experiment in het register opnemen. Het doel is niet om problemen op de arbeidsmarkt weg te nemen – al is dat mooi meegenomen – maar om te kijken of de zorg in acute, spoedeisende situaties er beter van wordt.
De Hogeschool Utrecht ging in hoger beroep nadat de rechter vorig jaar maart oordeelde dat de hogeschool inderdaad aansprakelijk is voor de schade. De zaak tegen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen moet nog voorkomen.
HOP, Irene Schoenmacker & Profielen, Jos van Nierop
Hoe kan het zo zijn dat de studenten van de andere Hogescholen wél een BIG-registratie nodig hadden om stage te lopen, maar die van de Hogeschool Rotterdam niet? Een beetje vaag vind ik dit.
@Student: MHV heeft 3 differentiaties, 2 ervan hebben geen BIG-registratie nodig, alleen de differentiatie acute hulpverlening heeft wel een BIG-registratie nodig.
Er wordt in de media veel aandacht besteed aan de BIG registratie omdat de andere opleidingen hier ook mee te maken hadden. De opleiding BMH is echter heel onfatsoenlijk met zijn eerste lichting studenten omgegaan op gebied van aangeboden begeleiding (enkele studenten zitten in hun 5de jaar al 4 maanden zonder docent!) en communicatie.
[…] Vorige week wonnen studenten van dezelfde studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een vergelijkbare rechtszaak. Ook tegen de Hogeschool Rotterdam loopt een zaak. […]
[…] kreeg afgelopen juli gelijk in een tussenvonnis. Tegen de Hogeschool Rotterdam loopt eveneens een procedure, maar tot een rechtszaak is het nog niet […]