Verkiezingen cmr: student Selcuk Durak na vijf jaar uit de raad
Gepubliceerd: 14 December 2017 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Informaticastudent Selcuk Durak, voorzitter van de HR-studentenraad, zit niet meer in de centrale medezeggenschapsraad. Hij haalde bij de cmr-verkiezingen te weinig stemmen om herkozen te worden. Dat werd donderdagavond duidelijk op de ‘election night’.
De afgelopen jaren wist hij steeds voldoende stemmen te halen om de enige zetel van stemdistrict Wijnhaven/Blaak te bemachtigen, maar nu was concurrent Jessin Rodenburg hem voor. Jessin haalde 53 stemmen, Selcuk 44.
‘Niet blijven kleven aan zo’n functie’
‘Ik heb maar een beetje campagne gevoerd’, verklaart Selcuk. ‘En dan met name voor de instituutsmedezeggenschapsraad (imr, waar hij wel voor is gekozen, red.). Net voor de herfstvakantie moest je je al kandidaat stellen en toen wist ik nog niet precies wat ik wilde. En na vijf jaar wordt het ook wel tijd om een stapje terug te doen, je moet niet blijven kleven aan zo’n functie.’
Selcuk zegt met veel plezier cmr-lid te zijn geweest: ‘En soms waren er ook stressvolle momenten, zo was de bsa-discussie van dit jaar niet de makkelijkste.’ En nu volgend jaar afstuderen? ‘Ja, ik hoop het.’
Meeste stemmen voor Tunakan Temur
Van de huidige negen studentleden in de cmr (er was één vacature) haalde ook Willemijn den Herder (Academieplein) het net niet. Ze kreeg 126 stemmen en eindigde daarmee als vierde. De drie zetels gaan naar de twee huidige raadsleden Malva Ahmed (137 stemmen), Mikal Brejaart (129) en naar nieuwkomer Tunakan Temur. Die laatste wist maar liefst 215 stemmen te bemachtigen.
Op de Kralingse Zoom haalden de huidige de leden (Furkan Ala, Zakaria Ourabaine, en Youssef Saidi) het niet. Hun plekken worden overgenomen door Patrick Luijten (112 stemmen), Romaissa Fatnassi (106) en Lisa Olierook (98). Op Museumpark stelde van de huidige drie leden alleen Ismael el Fassi zich weer verkiesbaar. Hij haalde het met 147 stemmen en krijgt gezelschap van Appie Kallis (190) en Hakim Bennouhou (178).
Imr-leden vergaten zich verkiesbaar te stellen
Naast de verkiezing voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr) waren er ook diverse imr-verkiezingen. Op veel plekken waren verkiezingen niet nodig omdat het aantal zetels groter was dan of gelijk aan het aantal kandidaten.
Bij de imr-verkiezingen van EAS (Instituut voor Engineering en Applied Science) deed zich iets bijzonders voor. De medewerkers die in de imr zaten waren graag doorgegaan maar waren vergeten zich verkiesbaar te stellen. Tot april 2018 hebben de studenten in die imr wél en de medewerkers géén stemrecht; ze zullen wel mee mogen vergaderen. In april volgt een tweede verkiezingsronde.
De imr is vanwege de toenemende decentralisatie wel belangrijker aan het worden, benadrukte cmr-lid Sjoerd van Vliet in een toespraak richting de verkozen leden. ‘De imr’en gaan het grootste deel van het beleid van de hogeschool vormgeven.’
Opkomst blijft ongeveer gelijk: 6,55 procent
De opkomst bij de cmr-verkiezingen was met 6,55 procent ietsje hoger dan een jaar geleden toen het 6,35 procent was. De jaren daarvoor was het resp. 9,3 en 10,15 procent. Bij de imr’en waren er bij de studenten vergelijkbare opkomstcijfers. Bij de instituten waar verkiezingen voor de medewerkers werden gehouden, kwamen er – traditiegetrouw – meer mensen naar de stembus.
Jos van Nierop
Waarom is er niet een Nederlander op MP niet verkozen? Kijk dit is niet racistisch bedoeld en wil de drie heren de verkozen zijn hierbij echt feliciteren. Maar ik vind dat de CMR reprecentarief moet zijn en van vanuit MP is dat met deze drie heren zeker niet het geval. Een gemiste kans helaas.
@Jeroen, Wat bedoel je precies? Ik denk dat deze jongens allemaal een Nederlands paspoort hebben en dus Nederlander zijn.
Bijzonder dat binnen de discussie over diversiteit in de (vooral blanke) docententeams vaak het argument: ‘kwaliteit gaat boven diversiteit’ gebruikt word. Laten we deze hier dan ook toepassen.
Gefeliciteerd allemaal! Fijn dat jullie je zo in willen zetten voor onze hogeschool:)
@Jeroen Wat zie jij wat ik niet zie? Ik zie namelijk alleen maar Nederlanders. Ze zijn gekozen en het is super dat ze zich willen inzetten voor hun Hogeschool!
Van harte gefeliciteerd allemaal en veel succes!
Toevallig met Malva kennisgemaakt voor onderzoek bij IGO. Een fijne man met ideeën en een mening. Gefeliciteerd en succes weer. Ook de andere kandidaten!
@Jeroen Diversiteit gedrammel is alleen van toepassing mits er te veel blanke Nederlandse mannen in bestuurspositities zitten. Met vriendelijke groeten van de neomarxistische frankfurter schule ideologen die extreem prominent zijn in het Nederlands schoolsysteem.
@Jeroen @Doesnie Lijkt mij dat deze ‘Nederlandse’ jongens gewoon meer inzet hebben getoond, met name campagne voeren en dan is het toch logisch dat je gekozen word. Ben er zeker van dat een autochtone Nederlander net zo goed gekozen zou kunnen worden mochten ze hetzelfde werk hebben verricht als één van deze heren.
@Naser. Helemaal eens dat de “beste” moge winnen. De mannen hebben een prima campagne gevoerd lijkt me..
Echter, wat mij wel opvalt is de selectieve standaard en dubbele moraal die de laatste tijd wordt gehanteerd. Zet hier 5 “blanke” mannen neer en er wordt geschreeuwd om diversiteit, achtergestelde positie van de “allochtone” medemens etc. En wat erger is, dan waren de bovenstaande heren WEL allochtonen geweest en was het argument dat de “blanke’ mannen meer inzet hebben getoond weggehoond.
Diversiteit is geen one way street
Ik sta er van te kijken dat een enkeling ontevreden is over de de samenstelling van de raad. Daar waar iedereen van HR zich verkiesbaar heeft kunnen stellen en alle studenten zelf hebben kunnen stemmen op hun persoonlijke voorkeur is dat een beetje vreemd. De HR stelt geen kieslijsten op en heeft dus geen invloed op de samenstelling. Studenten hadden het dus zelf volledig in de hand wat de samenstelling wordt. Naderhand tegen schenen schoppen is dus erg onsportief.
@Doensie en @everin, misschien zouden jullie diversiteit eens in de breedste betekenis van het woord moeten zien, want dat is wat er met diversiteit wordt bedoeld. Wanneer jullie het idee hebben dat diversiteit enkel betrekking heeft op culturele en/of etnische componenten dan hebben jullie er een onvolledige vertaling aan gegeven. Onder diversiteit vallen veel aspecten. Zoals gender, cultuur, geografische etc. Maar enfin, de HR geeft daar geen sturing aan. iedereen kan zich verkiesbaar stellen.
@Yuba Zalen. Dank voor je reply maar ik denk dat je mij verkeerd interpreteert .. Ik denk dat ik juist diversiteit in zijn (oh haar) breedste betekenis zie. Het lastige is juist dat de mensen die schreeuwen om meer diversiteit het debat verengen ipv verbreden en ik blijf bij mijn mening dat wanneer er 5 roomblanke mannen hadden gstaan er geklaagd zou worden over meer diversiteit..Ik schop overigens niet tegen schenen en begin met het complimenteren van de campagnevoeren en dat de beste moge winnen
Deze reactie is in strijd met onze spelregels – lees ze hier: https://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/ – en daarom plaatsen we hem niet.
Deze reactie is in strijd met onze spelregels – lees ze hier: https://profielen.hr.nl/spelregels-website-profielen/ – en daarom plaatsen we hem niet.
@Jeroen Het komt anders wel nogal racistisch over. Je zegt de drie heren niet representatief te vinden, en dat kan gewoon. Maar daarvoor ben je met de vraag gekomen waarom er geen “Nederlander” gekozen is. Wat heeft dat mogelijk te maken met representatief zijn? Het komt nu heel erg over alsof je ze niet representatief vind vanwege het feit dat ze een andere achtergrond hebben naast dat ze gewoon de Nederlandse nationaliteit hebben.