Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr: afstudeerniveau verdient ‘grote urgentie’

Gepubliceerd: 11 December 2018 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het afstudeerniveau moet hoge prioriteit krijgen bij het college van bestuur, adviseerde de centrale medezeggenschapsraad maandagmiddag. Het onderwerp verdient ‘grote urgentie’.

De raad trekt aan de bel bij het bestuur vanwege de jaarverslagen van examencommissies. Daarin leggen examencommissies volgens een intern rapport te weinig inhoudelijke verantwoording af. Ook constateert de cmr dat de interne auditdienst amc meerdere kritische rapporten heeft geschreven over de borging van de afstudeerkwaliteit door examencommissies en opleidingen.

‘We willen de urgentie van dit onderwerp benadrukken. Er is toch wel wat aan de hand met het afstudeerprogramma’, zei raadslid Berry Stam tijdens de openbare vergadering van de cmr en het college van bestuur. ‘Daar moeten we lessen uit trekken.’ De cmr stelt voor om die lessen op te nemen in de kritische zelfevaluatie die de hogeschool nu maakt, ter voorbereiding op de instellingsaccreditatie van april volgend jaar.

‘Urgentie is er al’

Het college omarmde het advies van de cmr, maar maakte ook duidelijk dat de afstudeerkwaliteit al langer hoge prioriteit heeft bij het bestuur. Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘Het onderwerp wordt in de hele hogeschool met grote urgentie besproken. En het staat zeer regelmatig op onze agenda. Ik heb iedere week twee opleidingen aan mijn bureau om juist over dit onderwerp te praten. En we hebben met amc afgesproken om hier intensiever op toe te zien.’

Begin dit jaar vielen er bij accreditaties onvoldoendes voor het afstudeerniveau van twee opleidingen, international business & languages en fysiotherapie. De opleidingen krijgen de tijd om zich binnen één tot twee jaar te herstellen. Ze moeten dan in een nieuwe accreditatie aantonen dat specifiek de afstudeerkwaliteit op orde is.

Kritiek op waarborgen afstudeerkwaliteit

Ondertussen concludeerde de toenmalige compliance officer van de hogeschool in maart dat examencommissies zich inhoudelijk beter moeten verantwoorden over hoe zij de afstudeerkwaliteit controleren. In jaarverslagen van de examencommissies staat vaak wel welke processen ze volgen, maar niet wat hun oordeel over de kwaliteit van een opleiding of van afstudeerwerk is, of wat hun aanbevelingen daarover zijn.

Na gesprekken hierover met het college van bestuur zeggen de examencommissies nu dat de jaarverslagen inderdaad beter moeten. ‘We moeten beter met bewijs laten zien hoe we de afstudeerkwaliteit borgen en wat onze conclusies zijn over de kwaliteit’, zei de voorzitter van het platform examencommissies maandagochtend in Profielen.

Ook de interne auditdienst amc ziet dat opleidingen meer werk moeten maken van het controleren van de afstudeerkwaliteit. Uit een analyse van Profielen van voor de zomer bleek dat amc bij 20 van de 25 opleidingen ‘risico’s voor de accreditatie’ vond.

Meer tijd voor commissiewerk?

De cmr noemde maandag onder andere de bevindingen van amc als reden voor zijn oproep tot urgentie. De raad vindt ook dat de samenwerking tussen examencommissies en toetscommissies beter moet en vraagt zich af of deze commissies wel genoeg tijd krijgen om hun werk te doen. (Examencommissies en toetscommissies worden bemenst door docenten. Zij krijgen wekelijks de tijd om naast hun docentschap commissietaken uit te voeren.)

Het college van bestuur wil gaan onderzoeken of de commissieleden inderdaad genoeg tijd krijgen voor hun werk, zei Ron Bormans gisteren in het overleg met de cmr. Hij suggereerde dat ze best meer uren zouden kunnen krijgen als ze ‘overtuigend kunnen aantonen’ dat ze hun werk anders niet goed kunnen doen.

Bestuur kan examencommissie geen opdrachten geven

De cmr vroeg zich ook af waarom zoveel aanbevelingen van de compliance officer of besluiten van het college van bestuur op de plank blijven liggen. Zonder specifieke voorbeelden te noemen, zei raadslid Berry Stam dat dit hem opviel. Het bestuur zou beter moeten toezien op de uitvoering van zijn eigen besluiten, adviseert de cmr.

Collegevoorzitter Ron Bormans sprak deze bevinding van de cmr niet tegen. Hij reageerde dat het ‘fout’ is als iemand een opdracht van het bestuur niet uitvoert. Maar hij legde tijdens de vergadering ook nadrukkelijk uit dat examencommissies onafhankelijk zijn gemaakt door de wetgever en dat hij ze geen werkopdrachten kan geven. ‘Ik kan ze alleen wijzen op hun verantwoordelijkheid’, aldus Bormans.

Olmo Linthorst

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top