Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr-verkiezingen: aantal kandidaten bij studenten bijna gehalveerd

Gepubliceerd: 18 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag, morgen en overmorgen kan er gestemd worden voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Voor de studentengeleding, die tien leden gaat tellen, hebben zich 81 studenten gemeld. Een jaar geleden waren dat er nog 152.

Illustratie vlag voor CMR verkiezing met verschillende symbolen erop

Er is vooralsnog geen eenduidige verklaring waarom dat aantal flink is gedaald. ‘We hebben dit jaar juist meer gecommuniceerd over de verkiezingen’, vertellen Joke Schouten en Megan Wennekers van het stembureau. Wennekers: ‘Dat hebben we gedaan via Hint, Facebook en Instagram, en deze berichten zijn ook nog eens gedeeld door de social media van de HR.’

Zes studentleden stellen zich weer kandidaat

Van de huidige studentleden stellen voorzitter Patrick Luijten en Jessin Rodenburg zich niet meer herkiesbaar. Dat geldt ook voor Romaissa Fatnassi en Hakim Bennouhou, die al wat langer niet meer actief waren voor de raad. De andere zes studentleden stellen zich wel weer kandidaat. Net als Malva Ahmed, die begin 2018 een halfjaar in de raad zat.

Ook Selcuk Durak behoort weer tot de kandidaten. Tot vorig jaar zat hij vijf jaar in de cmr, maar bij de laatste verkiezingen behaalde hij onvoldoende stemmen.

4 kiesdistricten

Studenten kunnen tot en met donderdag 12.00 uur hun stem uitbrengen op meerdere kandidaten van hun eigen kiesdistrict. Er zijn vier kiesdistricten: Academieplein (waarbij ook locaties Rochussenstraat, Pieter de Hoochweg, RDM en Lloydstraat horen), Museumpark, Kralingse Zoom (inclusief Max Euwelaan en Posthumalaan) en Wijnhaven/Blaak.

Bij de medewerkers stellen zes huidige cmr-leden zich wederom kandidaat: voorzitter Sjoerd van Vliet, Helen de Haan, Sandra Hekkelman, Ed Catijn, Berry Stam en Joop Geerts. Eduard Leijten, Renske Annevelink, Petra van Gelderen en Simone Huijbregts kiezen niet voor een nieuwe raadsperiode.

1 vacature

Die laatste twee zitten in de cmr namens de diensten waarvoor zich nu slechts één kandidaat heeft gemeld: Tak Pin Lam. Hij komt zonder verkiezing in de raad en dat betekent dat er de komende maanden één vacature zal zijn. In april zijn er tussentijdse verkiezingen en kan de raad, als er zich namens de diensten minstens één persoon meldt, weer voltallig worden.

Naast de digitale verkiezingen voor de cmr (zie je hogeschoolmail) zijn er de komende dagen ook verkiezingen voor de instituutsmedezeggenschapsraden. Dat geldt uiteraard alleen voor de raden waarvoor zich meer kandidaten hebben gemeld dan er raadszetels zijn.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Cmr-verkiezingen: aantal kandidaten bij studenten bijna gehalveerd

  1. Ik ben nu ruim drie jaar voorzitter van het Inspraakorgaan Diensten (IOD) en, zoals zo vaak, is het ook nu weer jammer dat er met geen woord gerept wordt over dit decentrale medezeggenschapsorgaan van de diensten. Voor de komende termijn waren er vijf plaatsen beschikbaar en hebben zich, uit ongeveer 575 medewerkers werkzaam bij een dienst, slechts vijf medewerkers kandidaat gesteld. Een dieptepunt in de kandidaatstelling, die verkiezingen overbodig maken. Als ik hierbij ook de kandidaatstelling voor de twee dienstenzetels bij de CMR betrek, slechts één uit 575 potentiële kandidaten, moet ik helaas concluderen dat ‘medezeggenschap’ totaal niet leeft bij de medewerkers van de diensten. Heel erg jammer, aangezien (decentrale) medezeggenschap bij de diensten een recht is dat er wel degelijk toe doet! Ik zal dan ook de komende twee jaar, vanuit het IOD en samen met vier andere bevlogen collega’s, er alles aan doen dit recht zo goed mogelijk in te vullen. Hopelijk zijn er voor een volgende termijn wel meer medewerkers die zich kandidaat willen stellen, zowel voor het IOD als de CMR…

  2. Ik ben 4 jaar geleden 2 jaar lid geweest van de CMR en afgelopen jaar 2 jaar lid van het IOD. Twee en vier jaar geleden waren er nog verkiezingen waarbij er hard gevochten werd om een zetel. Nu krijgt iemand een dienstenzetel in de CMR, zonder een profielfoto of profielbeschrijving. Ik ben erg blij dat vier van de vijf IOD leden doorgaan (ik heb mij niet verkiesbaar gesteld), dat zorgt voor continuïteit. Maar voor de diensten ligt de democratie binnen de HR op zijn gat omdat er niets te kiezen valt en dat is kwalijk. Ik vraag me hardop af waar dit aan ligt. Wat mij wel opvalt is dat Profielen in de afgelopen twee (kan zeker langer zijn) jaren geen enkel artikel heeft gewijd aan het IOD en de werkzaamheden van de (steeds belangrijker wordende) decentrale raden zijn onderbelicht. Hogeschool Rotterdam laat de ondersteuning van deze raden volledig decentraal lopen. Zo zijn er behoorlijke verschillen in de ondersteuning ontstaan en is communicatie richting de achterban volledig afhankelijk van de inzet en tijd van de decentrale raden zelf (en Profielen). Ik kan niet zeggen of deze twee zaken een relatie hebben, maar onbekend maakt onbemind ben ik bang.

  3. Hi Joeri,

    Het klopt dat we weinig over het IOD hebben geschreven. De CMR heeft regelmatig openbare vergaderingen waar wij welkom zijn. Dat geeft ons de mogelijkheid om te zien waar ze mee bezig zijn en te schrijven over de zaken die zij agenderen, bediscussiëren, adviseren en goed-/afkeuren. Zijn we bij jullie ook welkom? Dan kunnen we in het nieuwe jaar samen voor wat meer zichtbaarheid zorgen.

    Grts Tosca
    Hoofdredacteur Profielen

  4. Hoi Tosca,

    Of je welkom bent bij de vergadering is iets voor het nieuwe IOD en het DDT om te bepalen, maar er zijn notulen van elke vergadering beschikbaar. Dus daarop is altijd op door te vragen.Het IOD haakt altijd aan bij de zeggenschap, dus de oorsprong ligt vaak bij de DDT vergaderingen, waar ook notulen van zijn. We keuren overigens nooit dingen goed of af, het gaat juist om de dialoog tussen directie en de medezeggenschap. Het trainen van MR leden en ook de medewerkers van de diensten (profielen meegerekend) wat medezeggenschap is en hoe en waarom dingen lopen zoals ze lopen, is iets waarvan ik hoop dat komend jaar (verder) wordt opgepakt.

    Groetjes,

    Joeri

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top