‘Docent van het jaar’ word je niet zomaar
Gepubliceerd: 17 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Wie de beste HR-docent van 2017 is, wordt komende week bekendgemaakt. Wat maakt iemand tot goede docent en wie werden in voorgaande jaren Docent van het jaar?
De organisator van de Docent van het jaar-verkiezing is de studentenraad van de cmr (de sgmr). In voorgaande jaren werd door de opleidingscommissies een favoriete docent voorgedragen. Dit jaar konden studenten voor het eerst zelf een docent voordragen, inclusief motivatie. Maar liefst 123 docenten zijn voorgedragen.
De opleidingscommissies kiezen vervolgens op basis van de motivatie één docent. Uit die selectie kiest de sgmr deze week een docent die de titel mag ontvangen. De beoordelingscriteria die de sgmr daarbij hanteert, zijn in lijn met die van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), omdat de HR-verkiezing geldt als voorronde voor de landelijke docentverkiezing van het ISO.
Passie voor het vak
Als beste docent van de hogeschool doe je meer dan ‘alleen’ lesgeven. Wat maakt een docent goed of zelfs de beste van de HR? Ten eerste is passie voor het vak erg belangrijk. Logisch misschien, maar dat moet wel overkomen. Ook moet de kwaliteit van de lessen hoog zijn en moeten docenten iets extra’s bieden naast de gewone lesstof. Daarnaast herkent een potentiële Docent van het jaar problemen van studenten.
Sterke persoonlijkheid
Winnaars van voorgaande jaren hadden verschillende kwaliteiten die bijdroegen aan de toekenning van de titel. Zo won Joyce Buitelaar (entrepreneurship-small business) vorig jaar niet alleen vanwege haar goede lessen, maar ook omdat de studenten haar als een ‘sterke vrouw’ zagen. Ze gaven haar op alle punten de maximale score. Buitelaar: ‘Het leukste aan het docentschap vind ik het persoonlijk contact met studenten. Het is heel fijn om terug te krijgen dat studenten dat merken.’
Respect
Het jaar daarvoor won Adriaan de Jongh, mede dankzij zijn respectvolle manier van omgaan met de studenten en interessante manier van lesgeven. De Jongh geeft bij meerdere instituten het vak ‘wet’. Kareltje, een belangrijk personage tijdens zijn lessen, doet alles wat verboden is. De studenten mogen vervolgens uitzoeken wie er aansprakelijk is. Volgens studenten weet De Jongh de aandacht van de studenten goed vast te houden en heeft hij humor.
Enthousiasme
In 2014 werd vastgoed- en makelaardijdocent Maurice Scheepers de Docent van het jaar vanwege zijn absolute enthousiasme voor zijn vak, maar ook voor zaken buiten de klas. Scheepers werd gewaardeerd om zijn toegankelijkheid en zijn werk als begeleider van studieverenigingen op Academieplein.
Tekst: Lana van der Meer
Foto’s: Wouter Le Duc (foto Joyce Buitelaar), Levien Willemse (foto Adriaan de Jongh), Maurice Scheepers (sgmr)
Pim van tHof, where are you?