Extra bezuiniging van 19,5 miljoen op hoger onderwijs
Gepubliceerd: 18 September 2018 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het hoger onderwijs moet volgend jaar 19,5 miljoen euro extra bezuinigen, blijkt uit de nieuwe rijksbegroting. ‘Een klap in het gezicht van studenten en docenten.’
‘Studenten worden opnieuw in de kou gezet door het kabinet’, zeggen studentenorganisaties ISO en LSVb in een gezamenlijk persbericht. ‘De bezuinigingen op het hoger onderwijs worden nog verder opgeschroefd.’
‘Klap in het gezicht van studenten’
Ook universiteitenvereniging VSNU is boos: ‘De verdubbeling van de bezuinigingen is een klap in het gezicht van studenten en docenten’, zegt voorzitter Pieter Duisenberg in een eerste reactie.
Met de nieuwe bezuiniging wil het ministerie een gat in de begroting dichten. Dat is onder andere ontstaan doordat studenten sneller hun diploma behaalden dan gedacht waardoor er minder collegegeld binnenkwam. Het gat is weliswaar groter, maar er waren ook wat meevallers.
Het hoger onderwijs moest volgens eerdere plannen toch al 22 miljoen euro inleveren. Deze omstreden ‘doelmatigheidskorting’ loopt op tot bijna 44 miljoen euro vanaf 2021, plus nog eens 5,9 miljoen euro op onderzoek.
Bezuiniging gaat af van opbrengsten leenstelsel
Het hoger onderwijs zou er eigenlijk meer dan 200 miljoen euro bij krijgen dankzij de opbrengsten van het nieuwe leenstelsel: in 2015 is de basisbeurs afgeschaft en daar zouden universiteiten en hogescholen nu de vruchten van plukken. Dat gebeurt ook wel, maar de nieuwe bezuinigingen gaan ervanaf.
Universiteitenvereniging VSNU hoopt dat de overheid de opbrengst van het nieuwe leenstelsel naar voren haalt en nu alvast aan het hoger onderwijs uitgeeft. Dat zou immers geen extra geld kosten, maar wel alvast tot meer middelen voor universiteiten en hogescholen leiden.
‘Onverwacht en onbegrijpelijk’
Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen noemt de extra korting op het hoger onderwijs, waarvan 8 miljoen voor het hbo, ‘onverwacht en onbegrijpelijk. Des te meer is het noodzakelijk om de studievoorschotmiddelen naar voren te halen zoals ook de VSNU bepleit’, aldus De Graaf.
Maar studentenorganisatie ISO ziet dat niet zitten. Dat zou een doekje voor het bloeden zijn, vindt ISO-voorzitter Tom van den Brink. ‘Er moet gewoon meer geld voor het hoger onderwijs komen.’
HOP, Bas Belleman
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top