Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Halvering collegegeld: pijlsnel antwoord op vragen van senaat

Gepubliceerd: 8 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geloof ons maar, de halvering van het collegegeld is een goed idee. Dat is in een notendop het antwoord van minister Van Engelshoven op kritische vragen van de Eerste Kamer.

Dinsdag stelden de senatoren van de Eerste Kamer schriftelijke vragen aan Onderwijsminister Van Engelshoven over de halvering van het collegegeld voor alle eerstejaars studenten en voor tweedejaars studenten van lerarenopleidingen. Zoals verwacht kwamen de antwoorden snel: vanmorgen vielen ze op de mat.

De maatregel van het kabinet is bedoeld om het hoger onderwijs toegankelijker te maken en kost jaarlijks 173 miljoen euro. Wordt dat geld wel doelmatig besteed, vroeg onder meer regeringspartij VVD zich af. Want veel jongeren gaan toch wel studeren, met of zonder die korting.

Toch al studeren

Daar geeft het kabinet dit antwoord op: ‘Deze generieke maatregel beoogt de toegankelijkheid voor iedereen te verbeteren en is dus juist ook gericht op de groep die toch al zou gaan studeren. Ook voor die groep is de korting van ruim duizend euro een betekenisvol bedrag.’

De SP stelde een vergelijkbare vraag en wilde weten waarom het kabinet niet liever de aanvullende beurs verhoogt. Dan steun je alleen studenten met een krappe portemonnee en is dat niet logischer dan arm én rijk een cadeautje geven?

Maar daar denkt het kabinet anders over. ‘Een verhoging van de aanvullende beurs zou alleen voor een specifieke doelgroep de toegankelijkheid verbeteren’, merkt het kabinet op. En dat is niet de bedoeling.

‘Relatieve waarde’

Daar voegt het kabinet aan toe dat de ‘relatieve waarde’ van de korting op het collegegeld (ruim duizend euro) nu al groter is voor lagere inkomensgroepen, ‘wat ten goede komt aan het verbeteren van de kansengelijkheid’.

Zo beantwoordt het kabinet alle vragen over de maatregel, die als compromis in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie terecht is gekomen. Eerder plaatste de Tweede Kamer vraagtekens bij het wetsvoorstel en ook de Raad van State had forse kritiek.

Toch is het een logisch compromis, gezien de standpunten van de coalitiepartijen. Twee van hen wilden graag de basisbeurs terug (CDA en ChristenUnie), terwijl de andere twee de basisbeurs juist hadden afgeschaft (VVD en D66). De korting op het collegegeld komt bij iedereen terecht, net als de basisbeurs.

Voor de zomer

Veel tijd om uitgebreid over de maatregel te filosoferen is er niet, want de nieuwe studiejaar komt steeds dichterbij: de senatoren moeten de wet vóór de zomer goedkeuren. Dat zal naar verwachting wel lukken. Ook in de Tweede Kamer stemden uiteindelijk veel partijen met het wetsvoorstel in. ‘Het zou buitengewoon cynisch zijn om te beweren dat jonge mensen niet gebaat zijn bij een korting van duizend euro’, overwoog de SP daarbij.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Halvering collegegeld: pijlsnel antwoord op vragen van senaat

  1. Weet iemand of deze maatregel ook geld voor deeltijd studenten?

  2. Wat een verschrikkelijk idee van de SP. De meeste studenten maken gebruik van de lening om te betalen voor hun college- en boekengeld. De aanvullende beurs die de SP dus wilt verhogen voor de ‘arme’ bevolking komt niet ten goede aan de studie, maar aan (neppe) Gucci tasjes of andere merkkleding.

    Overigens vind ik dat de aanvullende beurs volledig afgeschaft moet worden, maar ik heb makkelijk praten…

  3. @fanatieke lezer

    inderdaad makkelijk praten. Was het maar zo’n feest dat ik mijn aanvullende beurs kon gebruiken voor leuke dingen. Laat ik nou ook nog eens onder de nieuwe regeling vallen waardoor mijn basisbeurs ook is weggevallen. De aanvullende beurs is er niet voor niks en zo scheer je wel heel gemakkelijk een hele groep over één kam.

  4. @fanatieke lezer

    Het is inderdaad makkelijk praten. Het geld dat studenten ontvangen is niet alleen voor college- en boekengeld. Er zijn genoeg studenten die op kamers wonen en meerder vaste kosten hebben. Daarnaast is de aanvullende beurs inderdaad niet voor niks zoals ‘Anoniem’ zegt. En dat je zo generaliseert dat de ‘arme’ bevolking het geld gebruikt voor melkkleding vind ik heel ‘low’ van jou. Genoeg studenten die niet rond kunnen komen zonder de aanvullende beurs en het niet gerbuiken om merkkleding te kopen.

  5. Tevens geldt deze halvering niet voor derde en vierde jaars… Hoezo gelijke kansen voor iedereen???? Voer het dan in voor alle studerende studenten aan de gerelateerde opleiding… Dan hebben we het inderdaad over gelijke kansen!!! Deeltijders hebben vaak een gezin of vaste lasten, waardoor zij moeten blijven werken. Deze verlichting van € 1000,- zou ook ons goed van pas komen….

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top