Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Het is belangrijk dat mijn opleiding het goed doet in de Keuzegids’

Gepubliceerd: 9 October 2018 • Leestijd: 4 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Keuzegids 2019 is uit, maar hoe belangrijk vinden ‘we’ de scores voor opleidingen eigenlijk? Profielen vroeg het aan de leden van Het Panel.

In de Keuzegids worden de opleidingen van alle hogescholen beoordeeld, onder andere op basis van studentenoordelen uit de NSE (Nationale Studentenenquête). Ook wordt meegenomen hoe snel studenten afstuderen en wat onderwijskeurmeester NVAO van de opleiding vindt. Met de Keuzegids in de hand kunnen aankomende studenten de oordelen van een opleiding vergelijken en een keuze maken tussen bijvoorbeeld de Haagse Hogeschool, Inholland en de HR.

Hoeveel waarde hechten de leden van Het Panel aan het oordeel van de Keuzegids en aan de prestaties van hun eigen opleiding daarin?

Merve Ulu: ‘Studenten vullen de NSE in omdat het “moet”’

Student commerciële economie (community global)

‘Uit ervaring weet ik dat veel studenten het invullen van de NSE niet serieus nemen, maar de vragenlijst toch wel invullen omdat het “moet”. Bij onze opleiding gaat de docent er met de klas echt voor zitten, zodat iedereen de NSE invult. Meestal mag je daarna gelijk weg dus doet iedereen het heel snel en niet serieus. Hierdoor vind ik de uitkomsten van de NSE niet volledig kloppen en zou ik mijn keuze niet op de Keuzegids baseren.’

Gerbrand van Dijk: ‘Op de arbeidsmarkt maakt score in Keuzegids niet uit’

Student international business

‘Ik vind het eerlijk gezegd niet zo heel belangrijk of mijn studie hoog in de ranglijsten staat. Ik kan me voorstellen dat je als student graag de allerbeste studie geniet, maar zelf vind ik andere aspecten belangrijker. Ik heb bijvoorbeeld liever een hogeschool of universiteit die dichtbij is, waar goede faciliteiten zijn en waar ik me fijn voel.

‘Ik denk dat het op de arbeidsmarkt in Nederland niet bijster veel uitmaakt hoe jouw opleiding het doet in de Keuzegids. Het is veel belangrijker dat je alles uit je studie haalt en er ook dingen naast doet om je cv op te bouwen.

‘Na mijn HR-studie hoop ik nog een master te doen en dan zal ik wel een stuk selectiever zijn. De studie die ik op het oog heb, wordt door minder universiteiten aangeboden en is internationaal een stuk bekender dan mijn hbo-bachelor. Bij mijn huidige studie zal het niemand iets uitmaken of ik die doe in Tilburg, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam.’

Remie Op de Beek: ‘Belangrijk dat cijfer in de Keuzegids representatief is’

Student logopedie

‘Toen ik mij ging oriënteren op een hbo-studie, wist ik al snel dat ik iets in de gezondheidszorg wilde doen. Na wat open dagen en een proefstudeerdag was ik eruit: Logopedie moest het worden. Het liefst in Rotterdam aangezien ik in en rond Rotterdam opgegroeid ben. Wel zo vertrouwd. De keuze voor de Hogeschool Rotterdam was dan ook snel gemaakt. Welk cijfer deze studie drie jaar geleden in de Keuzegids kreeg, kan ik me niet meer herinneren. Toentertijd heeft het klaarblijkelijk niet veel indruk op me gemaakt.

‘Nu, als vierdejaars student, denk ik daar toch anders over. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op een stage-meeloopdag in een logopediepraktijk in mijn eerste studiejaar van de logopediste te horen kreeg: “Oei, je doet logopedie in Rotterdam, en niet in Utrecht? Die studie staat zo slecht aangeschreven!”

‘Hoe verder je komt in een studie, hoe meer je ontdekt wat er beter geregeld, uitgelegd en geoefend kan worden. Wanneer je als student de NSE invult, doe je dit misschien kritisch, maar wel eerlijk. Liever een wat lager cijfer in de Keuzegids, dan een aankomend logopediestudent een vertekend beeld geven. Juist om de aankomend studenten goed voor te bereiden op wat ze te wachten staat, vind ik het belangrijk dat het cijfer in de Keuzegids representatief is. Of dat nu een hoog of laag cijfer is.’

Portret van Danny LeentvaarDanny Leentvaar: ‘Veel studenten laten kritiek op enkele punten meewegen bij alles’

Student chemische technologie

‘Ik neem de NSE en de Keuzegids niet superserieus als het gaat om de uitslag. Bij mijn opleiding hebben we één erg slecht jaar gehad. Dit was vooral te wijten aan de slechte ICT-voorzieningen en de chaos met het overstappen naar een nieuw curriculum. Verder is er niet veel aan te merken op de opleiding.

‘Toch laten veel studenten in de NSE die twee zaken, merk ik, meewegen bij de oordelen over andere onderwerpen. Daardoor kwam de beoordeling enorm laag uit. Dit jaar zijn we in de Keuzegids gestegen van 32 naar 58 punten. Ik vind dat te laag voor de kwaliteit van de opleiding. Ook heb ik het idee dat veel studenten totaal geen idee hebben van de opzet van de organisatie van hun opleiding. Daarom neem ik de NSE ook met een korreltje zout.’

Selcuk Durak: ‘Bij mijn opleiding is een nieuw dieptepunt in de Keuzegids bereikt’

Student informatica

‘De resultaten van de Keuzegids en de NSE beschouw ik als een indicator en niet als doel. Het is dan ook interessanter om de interpretatie, en eventuele consequenties, van deze resultaten te baseren op een trend in plaats van op één jaar.

‘Bij mijn eigen opleiding informatica heeft de jarenlange negatieve trend een nieuw dieptepunt bereikt met de score van 24 punten, waarbij ik persoonlijk 24 van de 100 punten nog als hoog beschouw. De problemen binnen deze en andere opleidingen van CMI spelen al jaren en zijn niet meer uitsluitend te wijten aan onder andere het toenemende studentenaantal en een tekort aan docenten. In de instituutsmedezeggenschapsraad waar ik deel van uitmaak, heb ik gepleit voor een numerus fixus, maar daar is niets mee gedaan.

‘Stel dat de opleiding informatica een student was die wederom een lagere score had gehaald voor zijn tentamen, 24 uit 100, dan zou de studieloopbaancoach de student inmiddels de volgende vraag stellen: “Weet je zeker dat deze opleiding nog bij jou past?” Net zoals ik inmiddels – kijkend naar de resultaten van de afgelopen jaren – de volgende vraag stel: “Weet je zeker dat opleiden nog bij jou past, Hogeschool Rotterdam?”

‘Ik hoop en verwacht dat het college van bestuur snel en hard zal ingrijpen bij CMI om verdere achteruitgang en escalatie te voorkomen, want kennelijk komen we er binnen het instituut niet uit, zo blijkt ook uit de Keuzegidscijfers waar aankomende studenten veel waarde aan zullen hechten.’

Wat vind jij van de stelling? 
Laat het ons weten in een reactie. 

Tekst: Olmo Linthorst & Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top