Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe (on)gezond lunchen studenten? Het eindoordeel

Gepubliceerd: 12 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Beeldreportage Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voedingswetenschapper en docent-onderzoeker Canan Ziylan heeft de afgelopen dagen de lunchgewoonten van onze studenten op verschillende locaties onder de loep genomen. Vandaag maakt ze de balans op.

Boterhammen op locatie Museumpark
Boterhammen op locatie Museumpark

De afgelopen dagen passeerden de lunchgewoonten van studenten op HR-locaties Museumpark, Kralingse Zoom, Rochussenstraat en RDM de revue. Voedingswetenschapper en docent-onderzoeker bij de opleiding verpleegkunde, Canan Ziylan, schroomde niet haar ongezouten mening op deze soms ongezonde lunches te geven. Hoe gezond lunchen onze studenten en hoe kan het beter?

Een gezonde lunch op locatie Kralingse Zoom
Een gezonde lunch op locatie Kralingse Zoom

Canan Ziylan: ‘Om even met een disclaimer te beginnen: natuurlijk is geen enkel voedingsmiddel of lunch op zichzelf ongezond of gezond. Het draait ook om wat je de rest van de dag eet en wat je gewoonlijk gedurende de week eet. Het kan zijn dat iemand toevallig echt zin had in patat, maar dat normaal nooit neemt als lunch. Aan de andere kant kan iemand die alleen maar wortels of komkommers eet belangrijke voedingsstoffen missen. Voeding is zelden zwart-wit, maar het kan soms helpen om iets gechargeerd te zeggen om een punt te maken. Ik hoop dus dat niemand zich beledigd voelt.

Een minder gezonde lunch op locatie Rochussenstraat
Een minder gezonde lunch op locatie Rochussenstraat

‘De foto’s vormen een mooie weerspiegeling van de diversiteit op Hogeschool Rotterdam. Zo is er voor ieder wat wils in de kantines en nemen studenten ook heel diverse lunches mee van thuis. Vaak is het wel zo dat zelf lunch meenemen van huis gezonder is, afhankelijk van hoeveel tijd en moeite je wilt en kunt steken in het bereiden ervan. Als je een keer geen tijd hebt, kun je beter een verse maaltijdsalade of een belegd broodje in de kantine halen dan snel naar koek en sap grijpen onderweg naar school. Daarnaast kan ik zeker aanraden om suikerhoudende dranken zo veel mogelijk te vermijden en alleen te kiezen voor water, thee, koffie of bijvoorbeeld melk. Dat scheelt heel wat onnodige calorieën gedurende de dag.

Een Chinois Brioche op locatie RDM
Een chinois brioche op locatie RDM Campus

‘Goede voedingsgewoontes dragen echt bij aan je gezondheid, zowel op de korte als de lange termijn. Investeer daarom in je lichaam, zeker in deze periode van een druk schoolleven en veel sociale activiteiten. Het is echt een saaie boodschap, maar zo is het nou eenmaal: goed eten, voldoende bewegen en op tijd slapen geven je meer energie dan een energydrink ooit zal kunnen doen. Let dan ook op die drie aspecten om alle activiteiten in je leven in balans te houden en het maximale uit jezelf te halen.’

Richtlijnen vrouw van 20 jaar (2.000 kcal) – Richtlijnen man van 20 jaar (2.500 kcal)

              

Bron: Voedingscentrum

Tekst en beeld: Zoë Cozijnsen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Hoe (on)gezond lunchen studenten? Het eindoordeel

  1. Daar hoef je je excuses niet voor aan te bieden, het is jouw mening. Bedankt voor de feedback!

  2. Tja, de vloek van wetenschappers: dol op open eindes en nuances, hekel aan harde uitspraken en rankings 😉 Dank voor je feedback inderdaad!

  3. Hoe representatief is een steekproef wanneer je lunchgedrag van studenten (in het algemeen) meet in de kantine?

  4. Dit was het ja… voor nu! Want het is inderdaad niet meer dan een impressie, waardoor er dus ook geen harde conclusies getrokken kunnen worden. We gaan het nog wel uitgebreider onderzoeken met behulp van onze studenten, dus wordt vervolgd!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top